Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

FIFA 18 Free kick - Scoren en perfect trappen

Zo trap je onstopbare vrije trappen.

In FIFA 18 moet je af en toe een vrije trap en FIFA 18 free kick nemen. Als je weet hoe je deze het best aanpakt, dan kunnen hieruit gevaarlijke doelkansen voortkomen. Met wat oefening breng je de bal zonder problemen voor of juist op het doel. Wij vertellen je de beste strategie om vrije trappen te nemen.

FIFA 18 free kick - Perfecte vrije trap

Vrije trappen kunnen heel gevaarlijk zijn. Het probleem is dat ze echter moeilijk zijn om onder de knie te krijgen. En natuurlijk speelt geluk er ook steeds een rol bij. De beste aanpak is een mix van oefening en de juiste speler kiezen. Op die manier kun je steeds het meeste uit vrije trappen halen. In de Arena kun je dit goed oefenen, maar natuurlijk moet je eerst de basisbeginselen kennen.

Het is een enorm voordeel wanneer er zich in je team een specialist voor vrije trappen bevindt. Heeft deze speler zowel een goede linker- als rechtervoet, dan kun je de meeste stilstaande fases aan. Het schot kun je dwars door de muur trappen, erover, of misschien wel helemaal erlangs.

Om te beginnen is de kracht van je schot belangrijk. Met te veel kracht vliegt de bal over het doel, waardoor er geen gevaar is. De exacte mate van kracht beslist alles. Houd er vooral rekening mee hoe ver van het doel je verwijderd bent.

Ligt de bal op minder dan dertig meter van het doel, gebruik dan een schot met effect. Duw daarbij de linkerstick een bepaalde richting uit terwijl je de schietknop ingedrukt houdt om kracht te zetten op je schot. Hoe hoger de effectwaarde op het uitgevoerde schot is, hoe beter. Richt de camera zodanig dat het midden van het beeld zich een klein beetje naast het doel bevindt. Hoe minder effectwaarde je speler heeft, hoe meer je de camera richting het doel moet plaatsen. Op die manier bereik je hoge nauwkeurigheid.

Met de rechterstick beïnvloed je de aanlooppositie van de schoten. Hoe langer de aanloop, hoe harder het schot is. De positie heeft ook een invloed op het effect van de bal. Je kunt daarbij zowel op de binnenkant als de buitenkant van de bal mikken.

Let ook op je tegenstanders in de muur. De tweede speler van jou verwijderd zal qua perspectief in je zichtlijn staan voor de buitenste paal van het doel. Hoe minder optimaal de waarde van je schot is, hoe meer je je moet orientiëren op de derde speler.

Nog een optie is de neerdalende vrije trap. Richt je perspectief zodanig dat de muur volledig in het doel staat. Vul dan twee tot drie balken met sterkte voor je schot en druk tijdens de uitvoering van de vrije trap de linkerstick naar boven. Daardoor zal de bal tijdens de vlucht weer snel dalen, wat tot een heel hoge doelkans leidt.

Waarom eens niet zo proberen?

Ben je meer dan dertig meter verwijderd van het doel, dan is de vrije trap met topspin de juiste keuze. Belangrijk daarbij zijn kracht, precisie en effect. Denk natuurlijk ook aan de neerdalende vrije trap, als dat een goede optie lijkt. Richt in elk geval de camera zodanig dat de volledige muur voor het doel staat. Vul drie tot vier balkjes (afhankelijk van de afstand tot het doel) en duw de linkerstick naar boven tot je speler het schot uitvoert. De bal beweegt snel naar beneden. Ondertussen moet je ook de linkerschouderknop ingedrukt houden.

Kun je de vrije trap niet alleen uitvoeren, dan kun je ook een medespeler naar je toe roepen. Daarmee verwar je tegenstanders. Met de linkertrigger roep je een kompaan. Druk je er nog eens op, dan voert deze speler ook het schot uit. Gebruik de linkertrigger en de A- of X-knop om de bal voor de andere speler klaar te leggen. Met de linkertrigger en X- of de Vierkant-knop, leg je de bal met een lob klaar. Je kunt ook de linkertrigger gebruiken, de schietknop indrukken en dan A of X (en X of Vierkant) gebruiken om te kiezen of de tweede speler gewoon over de bal heen loopt of het schot neemt.

Met de rechter schouderknop roep je zelfs nog een derde schutter bij de bal. Houd de schouderknop ingedrukt en druk op de schietknop om hem de vrije trap te laten nemen. Met de rechter schouderknop, de schietknop en een druk op de A- of X-knop legt hij de bal klaar.

Met de rechtertrigger schakel je over naar een veldspeler. Loop met deze speler vrij en druk op een passknop om de bal in je voeten te krijgen. Dit kan een lange, korte, hoge of lage pass zijn. Wees creatief en verras de defensie.

Soorten FIFA 18 free kicks

Je kunt ook dit handige overzicht van al de verschillende soorten free kicks gebruiken. In deze tabel zie je welke afstand optimaal was, welke sterke voet en attributen je schutter moet hebben en een beschrijving van hoe je de free kick uitvoert.

Type

Optimale afstand

Sterke voet

Vereiste attributen

Beschrijving

Curve free kick

Kort

Rechts bij rechts van goal

Links bij links

Hoog Effect

Richt een metertje buiten de eerste paal. Twee balkjes kracht. LS 45 graden naar boven in de richting van de goal.

Vallende free kick

Kort

Rechts bij rechts

Links bij links

Hoog Nauwk. VT.

Laag Effect

Richt tussen de hoofden van de twee verdedigers aan de buitenkant van de muur. 1-2 balkjes kracht. LS naar boven.

Doorsteekpass free kick

Erg kort

Niet van belang

Niet van belang

Roep beide spelers met L2+R1. Doe een 'vals schot' met X + Vierkantje / A+X. Geef een dieptepass met Driehoekje / Y en richt LS naar de loper die over de bal stapt.

Onder de muur free kick

Kort

Rechts bij rechts

Links bij links

Hoog Schotkracht

Laag Effect

Richt op de ruimte tussen de benen van de buitenste spelers in de muur. L1 indrukken. 1 balkje kracht. LS naar boven.

Trivela free kick

Kort

Rechts bij links

Links bij rechts

Hoog Nauwk. VT

Hoog Effect

Richt een metertje buiten de paal. Gebruik RS om je inloop te richten, in lijn met de bal, bij de paal en buiten de muur. 2 balkjes kracht. LS 45 graden naar boven en naar de goal toe.

Krachtige vallende free kick

Ver

Rechts bij rechts

Links bij links

Hoog Schotkracht

Richt op het gat tussen de spelers aan de buitenkant van de muur. 3-3.5 balkjes kracht. L1 inhouden en LS naar boven.

Krachtige curve free kick

Ver

Rechts bij rechts

Links bij links

Hoog Schotkracht

Hoog Effect

Richt 2-3 meter buiten de dichtste paal. 2.5-3.5 balkjes kracht. L1 + schieten indrukken. LS 45 graden naar boven en naar de goal toe.

Krachtige trivela free kick

Ver

Rechts bij links

Links bij rechts

Hoog Schotkracht

Hoog Nauwk. VT

Hoog Effect

Richt 2-3 meter buiten de paal. Gebruik RS om je inloop te richten, in lijn met de bal, bij de paal en buiten de muur. L1 indrukken en 2-3 balkjes kracht. LS 45 graden naar boven en naar het centrum van de goal toe.


Meer FIFA 18 tips nodig? Begin dan bij de FIFA 18 player ratings en vooral de FIFA 18 winter ratings refresh. Wat is nu eigenlijk de beste FIFA 18 formatie? Ken je alle FIFA 18 FUT Icons en weet je alles over de handige FIFA 18 web app. Of ben je meer geïnteresseerd in FIFA 18 FUT tips, zoals FIFA 18 FUT chemistry styles en FIFA 18 FUT coins.


Verdedigen tegen een vrije schop

Als je een gevaarlijk vrije schop tegenkrijgt, wissel dan met de triggers tussen de verschillende spelers in de muur. Druk op de knop voor een vlakke pass (A, X) om die speler uit de muur te laten lopen en het schot te blokkeren. Druk de Y- of Driehoek-knop om de muur naar boven te laten springen.

Met de rechterschouder gaat de muur een beetje vooruit, maar overdrijf hier niet mee. Als je te ver naar voren gaat, merkt de scheidsrechter dit op en geeft hij je een gele kaart.

Ten slotte kun je de muur ook groter of kleiner maken. Loop met een speler naar de muur toe om hem te laten aanschuiven. Selecteer een speler aan de rand van de muur en beweeg de linker stick weg om hem van de muur te verwijderen.

Over de auteur
Bruce Vandeweyer avatar

Bruce Vandeweyer

Afgekickt

Speelt zelf steeds minder en minder games, maar blijft als liefhebber het wereldje volgen.

Reacties