Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

FIFA 17 - Inwerpen en Be a Goalkeeper spelen

Handspel.

In FIFA 17 en voetbal rolt de bal vaak over de zijlijn, waardoor je moet inwerpen. Afhankelijk van de situatie kun je snel reageren en zo een voordeel krijgen. Hoe je dat doet, leggen we je hier uit. Bovendien vertellen we je ook waar je op moet letten als je ervoor kiest om enkel de keeper te besturen in de Be a Goalkeeper modus.

Snel en accuraat inwerpen

Als je snel kunt inwerpen, kan dat in je voordeel werken. In zo'n situatie zijn de beide teams namelijk nog niet naar hun standaardpositie teruggekeerd. Ze lopen nog in het rond, waardoor er mogelijk vrije ruimte ontstaat. Dat geldt natuurlijk ook voor je tegenstander, dus houd je ogen open als je de bal buiten trapt.

Een snelle inworp is eenvoudig te herkennen: het spel gaat sneller als je speler zelf de bal neemt dan als een ballenjongen hem een bal toewerpt. Als de bal in de tribune vliegt, dan kost dat nog meer tijd.

Een nieuwigheid in FIFA 17 is het feit dat spelers aan de zijlijn naar voren en naar achteren kunnen bewegen. Daardoor kun je je inworppositie een beetje verbeteren en bijvoorbeeld naar voren verplaatsen. Houd er rekening mee dat je bij een inworp niet op buitenspel moet letten, aangezien die regel dan niet geldt.

Met A (X) voer je een normale inworp uit en met Y (Driehoek) een korte. Met X (Vierkant) kun je de bal ver gooien, zelfs tot in het strafschopgebied.

Gebruik de linkerschouderknop en de linkerstick om de controle over een medespeler over te nemen en naar een positie te brengen, waar je de bal naar je laat gooien.

Ook nieuw zijn schijn-inworpen. Net zoals bij schoten en passen kun je de tegenstander met een schijnbeweging om de tuin leiden. Dat doe je door X + A (Vierkant + X) of A + X (X + Vierkant) in te drukken. Soms verras je daarmee een tegenstander en kun je de bal naar een ongedekte medespeler gooien.


Meer FIFA 17 basistips:

FIFA 17 - Beste opstellingen en tactiek

FIFA 17 - Verdedigen en Tactical Defending

FIFA 17 - Perfecte goals scoren

FIFA 17 - Nauwkeurige passes en assists geven

FIFA 17 - Dribbels en de tegenstander kloppen

FIFA 17 - Free kick trappen en scoren

FIFA 17 - Penalty scoren en stoppen

FIFA 17 - Corners en hoge voorzetten trappen

FIFA 17 - Spelers rollen en instructies geven

FIFA 17 - Difficulty en spelaanpassing veranderen

FIFA 17 basis en controls - Training, goals scoren, goed verdedigen en vrije trappen nemen

FIFA 17 tips en tricks - Overzicht voor beginners en gevorderden


Be a Goalkeeper beheersen

Je kunt tijdens wedstrijden enkel als keeper spelen, zoals in de Career Mode. Je opdracht als keeper is duidelijk: je moet schoten afweren en doelpunten verhinderen als je tot het succes van je team wilt bijdragen. Dat klinkt eenvoudig in theorie, maar is dat in de praktijk allerminst.

Je hebt oefening nodig, want je moet situaties juist inschatten en de juiste beslissingen nemen. Je kunt onder andere in de Oefenarena trainen, als je daar naar de keeper wisselt.

Oefen als keeper door in de Oefenarena van kant te wisselen.

Als je op de linkerschouderknop drukt, beweegt je keeper automatisch naar de positie die de game je aanraadt. Je kunt echter ook vrij rondlopen, als je dat wilt. Als een tegenstander een schot op het doel lost, druk je zoals bij een penalty de rechterstick (of A, X + richting) in een bepaalde richting om een save uit te voeren. Timing is daarbij heel erg belangrijk, want als je te vroeg of te laat springt, vliegt de bal in het doel.

Als je het doel verlaat, mag je in geen geval te vroeg reageren. Duik je te snel in de richting van de bal, dan kan je tegenstander je nog passeren en een doelpunt maken. En als je te traag reageert, is de bal je al lang voorbij. Let er ook bij voorzetten naar het strafschopgebied op dat je niet te laat komt. Een tegenstander kan immers de bal over je in het doel koppen. Met Y (Driehoek) loop je uit het doel en stoot je de bal met je vuisten weg.

Als het tot een duel komt, is een diepe duik (X, Vierkant) aan te raden om een mogelijk schot te blokkeren of de bal van de tegenstander weg te slaan. Ook daar is timing belangrijk, zodat je niet in de leegte springt of de tegenspeler omverstoot. Als het fout gaat, loop je namelijk het risico een strafschop tegen te krijgen.

Houd steeds het gebied om het doel in de gaten en laat je er niet uit lokken als meerdere tegenstanders vrij staan. Dat is net hun bedoeling. Reageer ook niet overhaast, want je hoeft heus niet altijd je doel te verlaten.

Bovendien kun je je spelers aanzetten tot passen (A, X), dieptepassen (Y, Driehoek), voorzetten (X, Vierkant) en schoten (B, Cirkel).

Over de auteur
Redactie avatar

Redactie

Teamwork!

Dit artikel is tot stand gebracht door verschillende Eurogamer Benelux-redacteurs. Teamwork!

Reacties