Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

FIFA 17 - Alles wat we weten

UPDATE: Web App en Companion App.

Het is inmiddels een nazomerse traditie: een nieuwe FIFA-game. Er zijn voor deze editie een aantal opvallende wijzigingen doorgevoerd. Om te beginnen pronkt Messi niet meer op de cover, maar zijn Hazard, Rodriguez, Reus en Martial de nieuwe ambassadeurs van de voetbalgame. Daarnaast lopen er straks gerenommeerde trainers als Mourinho, Guardiola en Wegner langs de zijlijn. Maar wat kun je nog meer verwachten op het gebied van gameplay en modi? Alles wat je over FIFA 17 moet weten, lees je hier.

Ben je overigens in het bezit van een PlayStation 3 of Xbox 360? Dan zitten niet alle features en modi in de game. Hier vind je een overzicht van wat je wel (of juist niet) in FIFA 17 op de PlayStation 3 en Xbox 360 kunt vinden.

Gameplay

De meest in het oog springende verandering is een nieuwe engine. EA Sports heeft afscheid genomen van de Ignite engine, die sinds FIFA 14 in gebruik was. De ontwikkelaar introduceert nu de Frostbite Engine in FIFA 17 met de nodige grafische verbeteringen. De engine is gemaakt door de Zweedse ontwikkelaar DICE en wordt onder meer in games als Need For Speed, Star Wars Battlefront, Mirror's Edge Catalyst en Battlefield 1 gebruikt. "Frostbite komt met een volledig nieuwe rendering engine en toolset, waarmee we beelden nog meer tot leven kunnen brengen", aldus gameplay producer Aaron McHardy.

Daarnaast heeft EA Sports de dode spelmomenten onder handen genomen. Bij vrije trappen pas je nu je aanloop aan en krul je de bal met de buitenkant van je voet venijnig om de muur heen. Bij corners selecteer je een teamgenoot zodat hij beter komt inlopen. Ook penalties zijn verbeterd. Door vanuit verschillende hoeken en aan meerdere snelheden je aanloop te nemen, maak je het keepers een stuk lastiger. Tot slot de inworpen. Die neem je niet alleen sneller, maar met een schijnworp zet je tegenstanders op het verkeerde been.

Ook de physics zijn door de ontwikkelaar aangepakt. De duels tussen spelers worden een stuk realistischer. Dankzij Pushback Tech speelt positionering een grotere rol in het gevecht om de bal en win je door het gebruik van je lichaam wat tijd. Daarnaast zijn er de nodige nieuwe animaties toegevoegd, zoals botsingen met keepers of kluwende spelers als de bal in de lucht is. Word je overigens al zenuwachtig van de hete adem van Chiellini of Pepe in je nek? Door de bal 360 graden af te schermen, maak je het als aanvaller de verdedigers een stuk lastiger.

Voor aanvallende spelers zijn er bovendien andere voordelen in FIFA 17. Zo is er een nieuwe techniek om kansen te verzilveren. Je kunt bij het afronden de bal laag houden, ongeacht het om een finesse shot, volley of eenvoudig intikkertje gaat. Krijg je de bal echter op kophoogte? Dan kun je het leer ook naar de grond knikken. Voor het opzetten van een aanval zijn er ook een aantal veranderingen. Met een vlijmscherpe steekbal of harde doeltrap stuur je aanvallers de diepte in.

Tot slot is er een gloednieuw AI-systeem geïntroduceerd. Spelers lezen het spel beter en spelen daardoor gepaster op situaties in. Als gevolg daarvan zijn het vooral slimmere spelers die op creatieve wijze manoeuvreren. Denk daarbij aan fake runs, explosieve versnellingen en andere spelers om steun vragen. De AI van spelers zonder bal is een stuk actiever.

The Journey

EA Sports' grootste verrassing is de introductie van The Journey: een heuse FIFA 17 story mode. In de nieuwe gamemodus ben je het jonge talent Alex Hunter, die zich aan het begin van zijn Premier League-carrière bevindt. Hoe dat pad precies uitpakt, hangt van je prestaties af. Scoor je aan de lopende band, dan hoef je je logischerwijs geen zorgen over een basisplaats te maken. Bak je er echter niks van, dan moet je vooral harder trainen en jezelf bewijzen.

Maar het draait in The Journey ook om je prestaties buiten het veld. Zo speelt de relatie met je manager en de pers een rol in het verloop van je loopbaan, die door tussenfilmpjes meer diepgang krijgt. Voor de dialogen is de hulp van niemand minder dan Mass Effect-ontwikkelaar BioWare ingeroepen. Ben je in interviews de ideale schoonzoon die alleen maar open deuren intrapt? Of juist de arrogante praatjesmaker die lak aan alles en iedereen heeft? Het zijn randzaken die onlosmakelijk bij het leven van een jonge voetbalvedette horen.

Bekijk het eerste half uur van The Journey op ons YouTube kanaal.

FIFA 17 Ultimate Team (FUT)

In FIFA 17 Ultimate Team zijn twee nieuwe modi toegevoegd. In FUT Champions win je in-game beloningen, waaronder aangepaste tenues of unieke speleritems. Zo is er een dagelijks knock-outtoernooi. Wanneer je dat wint, kwalificeer je je voor de Weekend League. Sta je overigens in de top van de piramide in FUT online seizoenen, dan word je automatisch voor deze league geplaatst. Op het hoogste niveau strijden de beste PlayStation 4- en Xbox One-spelers maandelijks in de Championship Series.

Squad Building Challenges is tevens nieuw in FIFA 17 Ultimate Team. In uitdagingen win je in-game beloningen. Er worden bepaalde eisen aan je teamsamenstelling gesteld, waaraan je moet voldoen. Denk daarbij aan een minimum aantal nationaliteiten, spelers uit dezelfde competitie, overall rating, team chemistry, enzovoort. Je speelt extra beloningen vrij door een set uitdagingen te voltooien. Squad Building Challenges is tevens in de Companion App geïntegreerd.

Er zijn daarnaast tien nieuwe Legends te vinden. Marc Overmars, Alessandro Del Piero, Paul Scholes, Carles Puyol, Jamie Carragher, Juan Sebastián Véron, Emmanuel Petit, Rio Ferdinand, Ole Gunnar Solskjær en Luis Hernández zijn aan het sterrenensemble toegevoegd. Het totaal komt nu op 76 Legends uit, die ook dit jaar exclusief voor Xbox 360- en Xbox One-spelers beschikbaar zijn.

Tot slot zijn er nieuwe exclusieve tenues. Daarnaast kun je voor het eerst je FUT-selectie downloaden en gebruiken in een lokale offline wedstrijd.

Pro Club (Profclubs)

In FIFA 17 Pro Club introduceert EA Sports een nieuw spelerontwikkelingssysteem, gebaseerd op feedback van de fans. De nadruk ligt vooral op samenwerking. Zo krijg je nu na elke wedstrijd een beoordeling van 0 tot en met 10. Het tempo waaraan je speler zich in bepaalde aspecten ontwikkelt, hangt van zijn positie af. Een spits boekt bijvoorbeeld sneller vooruitgang in schieten dan in verdedigen.

Daarnaast zijn er meer kenmerken. Met in-game verdiende Skill Points verbeter je vaardigheden onderverdeeld in fysieke actie, verdedigen, dribbelen, passes, schieten, snelheid of doelverdediging. Die vaardigheidspunten verdien je tijdens wedstrijden en zijn beperkt inzetbaar.

In Profclubs is er ook op esthetisch vlak het een en ander aan te passen. Dit keer kies je niet meer uit een bestaand tenue of clublogo, maar zijn er aanpasbare sjablonen beschikbaar. Voor tenues zijn er 24 sjablonen waarbinnen je de primaire, secundaire of tertiaire kleuren kunt veranderen. Ook het clublogo is naar eigen smaak aan te passen.

Career Mode (Carrière)

Ontwikkelaar EA Sports heeft in FIFA 17 Career Mode enkele nieuwe features toegevoegd. Zo geeft het bestuur van je club je doelstellingen voor de korte en lange termijn mee. Die verwachtingen zijn onderverdeeld in vijf categorieën: binnenlands succes, Europees succes, naamsbekendheid, financieel en jeugdafdeling. Denk daarbij aan het promoveren van jeugdspelers, je clubmerk in Azië vergroten of het aantrekken van topspelers. De doelstellingen zijn cruciaal voor je populariteit als manager.

Ook is in de carrièremodus het financieel systeem aangepast. Je hebt nu inzage in een gedetailleerd overzicht van je inkomsten (transfers, uitgeleende spelers, wedstrijden, media, merchandise) en uitgaven (salarissen, jeugdfaciliteiten, stadiononderhoud, reiskosten).

Tot slot heb je in de Career Mode de keuze uit elf managers die druk langs de zijlijn lopen en maakt de Japanse J-League zijn entree.

Player Ratings

In de aanloop van de release onthult EA Sports zoals gebruikelijk de FIFA 17 Players Ratings. In die weken passeren de nodige toplijstjes in de vorm van de beste keepers, verdedigers, middenvelders, aanvallers, enzovoort. Hieronder vind je een overzicht van de enkele toplijstjes:

Top 50 beste spelers Top 10 beste keepers Top 10 beste verdedigers Top 10 beste middenvelders Top 10 beste aanvallers

Web App en Companion App

Er is inmiddels ook een FIFA 17 Web / Companion App beschikbaar voor pc, Android en iOS. Ook al zit je niet in de game kun je dankzij de app toch met FIFA 17 Ultimate Team bezighouden. Zo kun je bijvoorbeeld je Dream Squad aanpassen, het Team of the Week bekijken of de transfermarkt bezoeken. Daarnaast kun je in Leaderboards kun je team met vrienden of met andere spelers vergelijken. Bij 'Mijn Club' vind je alle kaarten die je al bezit. Tot slot is er een shop waar je Bronze, Silver of Gold Sets kunt kopen.

Demo

Vanaf 13 september kun je de FIFA 17 demo downloaden. In de demo kun je kick-off wedstrijden spelen en tussendoor met nieuwe skill games aan de slag. Daarnaast is er een aangepaste versie van The Journey. De verhaalmodus is echter alleen beschikbaar op de pc, PlayStation 4 en Xbox One. Tot slot zijn er twaalf clubs en drie stadions beschikbaar. Lees hier alleFIFA 17 demo tips, waarin onder meer staat uitgelegd hoe je het kunt downloaden.

Systeemeisen pc-versie

Electronic Arts heeft inmiddels ook de systeemeisen voor de pc-versie van FIFA 17 bekendgemaakt.

Minimale systeemeisen

 • Besturingssysteem: Windows 7/8.1/10 (64-bit)
 • Processor: Intel Core i3-2100 @ 3,1 GHz of AMD Phenom II X4 965 3,4 GHz
 • Videokaart: NVIDIA GTX 460 of AMD Radeon R7 260
 • Werkgeheugen: 8 GB RAM
 • Schijfruimte: 50 GB
 • DirectX: 11.0

Aanbevolen systeemeisen

 • Besturingssysteem: Windows 7/8.1/10 (64-Bit)
 • Processor: Intel i5-3550K @ 3,40GHz of AMD FX 8150 3,6 GHz
 • Videokaart: NVIDIA GTX 660 or AMD Radeon R9 270
 • Werkgeheugen: 8 GB RAM
 • Schijfruimte: 50 GB
 • DirectX: 11.0

Releasedatum & speciale edities

Tijdens EA Play is bekendgemaakt wanneer EA Sports' voetbalgame uitkomt. De FIFA 17 releasedatum staat vast op 29 september. De game lanceert dan op pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One. Abonnees van EA Access kunnen de game eerder spelen, maar het is nog niet bekend hoeveel dagen dat voor de release is. Tevens komt er een Xbox One S met FIFA 17 bundel uit.

Er komen uiteindelijk drie versies van FIFA 17 uit:

Standard Edition

 • Game
 • Vijf FUT Draft-tokens (gedurende vijf weken één per week)
 • FUT-leenitem voor acht wedstrijden (Hazard, Rodrigues, Reus, Martial)
 • Aangepaste FUT-tenues van ontwerpers of artiesten van de soundtrack

Deluxe Edition

 • Game
 • Twintig FUT Premium Jumbo Gold packs (gedurende twintig weken één per week)
 • FUT Team van de Week-leenspelers voor drie wedstrijden (gedurende twintig weken maximaal één speler per week)
 • FUT-leenitem voor acht wedstrijden (Hazard, Rodrigues, Reus, Martial)
 • Aangepaste FUT-tenues van ontwerpers of artiesten van de soundtrack

Super Deluxe Edition

 • Game
 • Veertig FUT Premium Jumbo Gold packs (gedurende twintig weken twee per week)
 • FUT Team van de Week-leenspelers voor drie wedstrijden (gedurende twintig weken maximaal één speler per week)
 • FUT-leenitem voor acht wedstrijden (Hazard, Rodrigues, Reus, Martial)
 • Aangepaste FUT-tenues van ontwerpers of artiesten van de soundtrack
Over de auteur
Yvo Kieviet avatar

Yvo Kieviet

Taalfirtuoos

Overdag kantoorslaaf, 's nachts superheld. En tussendoor ook nog eens fervent gamer. Heeft overigens een bloedhekel aan bakfietsen.

Reacties