Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

FIFA 16 - Wat we tot dusver weten

Play Beautiful.

Traditiegetrouw mag je in de nazomer voor een potje FIFA je leren kicks aantrekken. Elke jaar sleutelt EA Sports weer aan de voetbalgame, met als doel de voorgaande editie op detailniveau te overtreffen. FIFA 16 staat dit keer geheel in het teken van 'Play Beautiful'. Of de footie een beter seizoen dan vorig jaar draait moet nog blijken, maar wij hebben in ieder geval reeds alle bekende informatie voor je op een rijtje gezet.

Gameplay

Allereerst heeft de ontwikkelaar de verdediging onder handen genomen. Een houten klaas als Mertesacker is één op één in FIFA 15 vrijwel kansloos tegen een rappe dribbelaar als Hazard. Verdedigers lopen nu slimmer ruimtes dicht en veranderen gemakkelijker van richting. Daarnaast is het tacklesysteem zodanig aangepast dat je de lengte van je slidings bepaalt, mislukte tackles corrigeert en zelfs schijntackles kunt inzetten om directe tegenstanders uit de tent te lokken.

Daarnaast moet het gevecht op het middenveld terugkomen. In FIFA 15 dient het as van het veld vaak als secundair tussenstation, dat met hoge ballen ook nog eens regelmatig overgeslagen wordt. In FIFA 16 anticiperen de middenvelders beter op het onderscheppen van de bal door open ruimtes af te dekken. Daarnaast is het passingsysteem aangescherpt zodat je je teamgenoten nog preciezer kunt aanspelen of met splijtende passes vrij voor het doel kunt zetten.

Ook op aanvallend gebied zijn er enkele aanpassingen doorgevoerd. De meest opvallende is No Touch Dribbling. Zo is het net als Messi mogelijk om de bal even 'los te laten'. Tijdens het dribbelen zonder bal kun je lichaamsschijnbewegingen gebruiken, of nog net even op het laatste moment dat tikje aan de bal geven om je tegenstander op slinkse wijze op het verkeerde been te zetten.

Tot slot maakt de FIFA Trainer zijn opwachting, die vooral voor beginnende FIFA-spelers lijkt te zijn weggelegd. Je activeert simpel FIFA Trainer waardoor vervolgens knoppencombinaties van acties in beeld komen die je op dat moment kunt uitvoeren.

FIFA 16 Ultimate Team (FUT 16)

Geheel nieuw in FIFA 16 is FUT Draft. Deze toevoeging geeft een iets andere twist aan wat je van de FUT-modus gewend bent. Je kiest een opstelling en krijgt vervolgens voor elke positie de keuze uit een vijftal spelers. Ook kies je een aanvoerder en vul je op dezelfde manier de rest van je selectie aan. Je speelt vervolgens maximaal vier wedstrijden. Hoe verder je komt, des te beter je beloningen. Om aan een serie mee te doen moet je wel 15.000 munten, 300 FIFA-punten of 1 draft-token inleveren.

Ook in deze FIFA-editie ontbreken de voetballegendes niet, die net als in FIFA 15 exclusief voor de Xbox 360 en Xbox One voorbehouden zijn. Dezelfde 56 spelers als vorig jaar maken hun opwachting. Daarnaast worden Péle, Beckenbauer, Maldini, Keane, Gullit en de andere voetbaliconen dit keer door een achttal nieuwe Legends bijgestaan. Zo maken onder meer Litmanen, Giggs en Best hun opwachting. Alle Legends in FIFA 16 Ultimate Team vind je hier.

Overige veranderingen in FIFA 16 Ultimate Team zijn vooral in de presentatie te vinden. FUT-wedstrijden krijgen een nieuwe televisiepresentatie waarbij commentatoren je bijpraten over spelersstatistieken of de geschiedenis van de club. Ook de interface van het menu en het uiterlijk van de FUT Cards zijn aangepakt.

Ben je op zoek naar FUT tips? Check dan zeker de volgende pagina's:

- FUT Draft tips
- FIFA 16 FUT tips en coins

Career Mode

Een goede voorbereiding is het halve werk, luidt het gezegde. Nieuw in de carrièremodus zijn de pre-season tournaments. Net als de grote ploegen in het echt krijg je de mogelijkheid om tijdens de zomermaanden aan een lucratief toernooi deel te nemen. In totaal zijn er negen voorbereidende toernooien in Azië, Europa, Noord- of Latijns-Amerika, waarvan je er één per seizoen kunt spelen. Het prijzengeld kun je bij het transferbudget optellen.

Voor trainingsbeesten is er nog een andere toevoeging in de Career Mode. In FIFA 16 kun je als manager wekelijks vijf spelers trainen om zo hun vaardigheden te verbeteren. Daarnaast zijn er dankzij de feedback van de FIFA-achterban nog een aantal verbeteringen doorgevoerd. Zo kun je buiten de transferperiode om transfervrije spelers aantrekken, zijn de contracten van leenspelers verlengd tot twee jaar en kun je tijdens vriendschappelijke duels ongelimiteerd wisselen.

Vrouwenvoetbal

EA Sports heeft een primeur te pakken: FIFA 16 introduceert vrouwelijke voetballers. Er zijn in totaal twaalf nationale vrouwenvoetbalteams, waaronder de Amerikaanse voetbalsters die deze zomer het WK vrouwenvoetbal hebben gewonnen. Van hen zijn de gezichten vastgelegd en de bewegingen naar vrouwelijke maatstaven aangepast. De Belgische en Nederlandse dames schitteren echter in afwezigheid. De vrouwelijke voetballers zijn in de Match Day-modus, een offline toernooi en online vriendschappelijke matches beschikbaar. De dames kunnen het overigens alleen tegen andere vrouwenteams opnemen.

Releasedatum, pre-order en edities

De releasedatum van FIFA 16 is vastgesteld op 24 september. De voetbalgame komt dan voor de pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One uit. De systeemeisen van FIFA 16 voor de pc zijn inmiddels ook bekend. Dit houdt overigens in dat er geen FIFA 16 op de Nintendo 3DS en PlayStation Vita uitkomt.Er zijn uiteindelijk drie versies waarvan je bij een pre-order wat extra's krijgt:

FIFA 16 Standard Edition

  • twee nieuwe doelpuntvieringen
  • vijftien weken één FUT Gold Pack

FIFA 16 Deluxe Edition

  • twee nieuwe doelpuntvieringen
  • twintig weken twee FUT Premium Gold Packs
  • vijf wedstrijden Messi als leenspeler

FIFA 16 Super Deluxe Edition

  • twee nieuwe doelpuntvieringen
  • veertig weken één FUT Jumbo Premium Gold Pack
  • vijf wedstrijden Messi, Agüero en Courtois als leenspeler
Onderwerpen in dit artikel

Volg onderwerpen en we e-mailen je wanneer we iets nieuws publiceren over dit onderwerp.  Beheer de instellingen voor je meldingen.

Over de auteur
Yvo Kieviet avatar

Yvo Kieviet

Taalfirtuoos

Overdag kantoorslaaf, 's nachts superheld. En tussendoor ook nog eens fervent gamer. Heeft overigens een bloedhekel aan bakfietsen.

Reacties