Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

FIFA 15: Wat we tot dusver weten

Alle vernieuwingen in de gameplay en modi.

Elke nazomer kijken miljoenen voetballiefhebbers uit naar de nieuwste FIFA-game. Tijdens de E3 van 2014 is voor het eerst over FIFA 15 gesproken, dat "feel the game" als credo draagt. Sindsdien is de nodige informatie verstrekt over de voetbalgame. We hebben daarom alvast alle nieuwe aspecten van FIFA 15 voor je op een rijtje gezet. Lees hier een overzicht van wat we tot dusver weten.

Emoties en intensiteit

Emotionele intelligentie is een van de grote speerpunten van FIFA 15. In elke wedstrijd worden de emoties van alle veldspelers bijgehouden. Spelers reageren hierdoor natuurlijker op gevaarlijke tackles, gemiste kansen en cruciale doelpunten. Schiet een speler in het begin van de wedstrijd rakelings over, dan kan hij een opgestoken duim van een teamgenoot verwachten. Mist hij echter steeds meer kansen, dan zie je de wegwerpgebaren van geïrriteerde teamleden.

Emotie beperkt zich overigens niet tot wat er tussen de vier lijnen gebeurt. Er is in FIFA 15 meer aandacht voor sfeer op de tribunes. Het publiek anticipeert hierbij op het verloop van de wedstrijd. Toeschouwers reageren dus anders op een 1-0 in blessuretijd dan op een 4-0 in de eerste helft. Ook is er ruimte voor sfeeracties. Kijk dan ook niet gek op als tijdens een thuiswedstrijd de Liverpool-aanhang You'll Never Walk Alone in volle borst meezingt.

Spelers, bal en veld

De spelers zijn in FIFA 15 een make-over ondergaan. Zo zijn de hoofden van tweehonderd spelers uit de Barclays Premier League gescand. Ook zijn er tal van sterspelers uit andere competities aan deze lijst toegevoegd of aangepast aan hun huidige look. Daarnaast is met de anatomie geknutseld en zien spelers er bijgevolg atletischer uit.

Blunderende keepers vormen al jarenlang een punt van irritatie bij menig FIFA-speler. De kunstmatige intelligentie is echter verbeterd waardoor de positionering en timing van de doelman belangrijker worden bij het bepalen van zijn acties. De reacties van de keeper zijn aangepast. Zo kan het zijn dat hij naar de verkeerde hoek duikt, maar met een katachtige reflex nog net de bal over de lat slaat. Daar staat wel tegenover dat veldspelers de goalie kunnen omspelen of poorten.

Ook voor de veldspelers spelen positionering en timing een belangrijke rol. Dit komt vooral tot uiting tijdens de dode spelmomenten waarin je bij een inworp, corner of vrije trap teamgenoten positioneert. Met het verbeterde dribbelsysteem houd je bijvoorbeeld met Messi de bal kort bij de linkervoet en maak je zo het leven van meerdere verdedigers zuur. Daar staat tegenover dat mits je binnen de perken blijft schouderduwtjes, shirtje trekken en forse slidings in fysieke duels geoorloofd zijn.

Naast de spelers heeft EA Sports ook aan de bal gewerkt. Het traject dat de leren knikker aflegt, wordt door factoren als snelheid, effect, veldomstandigheden en balcontact bepaald. Een succesvolle aanname of kaats komt hierdoor dus meer op de vaardigheden van de desbetreffende speler aan. Schiet je de bal overigens tegen de hoekvlag of de paal, dan beweegt deze natuurgetrouw mee.

Tot slot is ook de fysieke gesteldheid van het veld in FIFA 15 een stuk realistischer geworden. De continue voetstappen en slidings van spelers laten hun sporen achter op de grasmat. Er ontstaan gedurende de wedstrijd moddervlekken en je ziet bij regen water opspatten. Ook de tenues van de spelers worden vies. In hoeverre dit invloed heeft op de gameplay is tot dusver niet duidelijk, maar de slijtage van het veld is na negentig minuten in ieder geval wel zichtbaar.

Teammanagement

Nieuw in Teammanagement zijn de teamformulieren waarin je de opstelling, rollen, tactiek en instructies van je team vastlegt. Doordat je per club zes teamformulieren tot je beschikking hebt, zet je op basis van de fitheid van je spelers en het soort tegenstander het spel eenvoudiger naar je hand.

Instructies zijn overigens ook nieuw in het teammanagement van FIFA 15. Elke veldspeler stuur je met maximaal vijf aanvallende of verdedigende taken het veld op. Daarnaast zijn er een aantal nieuwe teamtactieken toegevoegd waaronder 'Parkeer de bus', 'In de blender' en 'Tijdrekken'.

Tevens is het uiterlijk van Teammanagement onder de schop gegaan. Zo zijn bij spelers de zes belangrijkste statistieken (snelheid, dribbelen, passen, schieten, verdedigen en fysiek) direct te zien wanneer je aan je opstelling werkt.

FIFA 15 Ultimate Team

In FIFA 15 Ultimate Team zijn een aantal vernieuwingen doorgevoerd. Om te beginnen zijn er conceptteams waarmee je teams samenstelt met alle spelers die beschikbaar zijn. Zo plan je beter je aankopen op de transfermarkt en zoek je geschikte vervangers voor spelers.

Daarnaast worden in FIFA 15 Ultimate Team leenspelers geïntroduceerd. Je contracteert in dit geval een speler voor een beperkt aantal wedstrijden. Deze hoef je overigens niet direct in te zetten, maar kun je als troef in de finale van een toernooi zetten. Een andere toevoeging is een nieuwe speltype: vriendschappelijke seizoenen.

Op de spelerskaarten is een kleine wijziging doorgevoerd. 'Fysiek' vervangt bij veldspelers 'koppen' als attribuut, en is een samenstelling van kracht, uithoudingsvermogen en springen. De overige vijf attributen blijven ongewijzigd: 'snelheid', 'dribbelen', 'passen', 'schieten' en 'verdedigen'. Inmiddels zijn ook de vijftig beste spelers in FIFA 15 Ultimate Team bekend.

FIFA 15 Ultimate Team Legends is exclusief voor de Xbox 360 en Xbox One. De 41 legendes uit de vorige editie zijn wederom van de partij. Daarnaast zijn er vijftien nieuwe voetballegendes toegevoegd, waaronder Roberto Carlos, Alan Shearer en Carlos Valderrama.

De servers van FIFA Ultimate Team worden al enkele jaren geteisterd door bots die zogenaamde coins farmen. Individuen of websites verkopen deze vervolgens voor echt geld. Veel spelers zijn het gesjoemel met coins echter zat. Electronic Arts treft daarom maatregelen en pakt cheaters in FIFA Ultimate Team aan.

Carrière

Een van de verbeterpunten in de carrièremodus is een nieuw scoutingsysteem. Middels het Global Transfer Network zoeken scouts automatisch naar zwakke plekken in je team en bevelen ze spelers aan op basis van hoe jij het liefst speelt.

Daarnaast is er een meer realistisch systeem voor de ontwikkeling en potentie van spelers. Talentvolle spelers groeien sneller als je ze de kans geeft. Oudere topspelers hangen daarentegen niet zo snel hun voetbalschoenen in de wilgen als in de voorgaande FIFA-games.

Profclubs

Het vernieuwde rondesysteem in Profclubs plaatst aan het einde van de laatste wedstrijd teamgenoten automatisch in de wachtrij voor een nieuwe wedstrijd. Het voordeel hiervan is dat spelersposities en de aanvoerder hetzelfde blijven. Tijdens het wachten zie je in de wedstrijdlobby de scores en live updates voorbij komen.

In de modus zoek je nu door middel van scouting naar teamgenoten. Je hebt de mogelijkheid de statistieken van andere profs te bekijken en ze een uitnodiging te sturen om voor jouw club te komen spelen.

De laatste wijziging in Profclubs is een extra optie in het menu. Hier pas je niet alleen je animaties voor vrije trappen, strafschoppen, renstijlen en doelpuntvieringen aan, maar zie je ze ook direct. FIFA 15 heeft op de PlayStation 3 en Xbox 360 geen Profclubs.

Training, Toernooien, Wedstrijddag Live en meer

Hieronder een lijst met overige noemenswaardigheden:

  • Het speltype Training is onderverdeeld in vier nieuwe onderdelen: dribbelen, schieten, passen en verdedigen. Hier zijn 26 extra vaardigheidspelletjes aan toegevoegd.
  • FIFA 15 maakt gebruik van de doellijntechnologie. Het is echter nog niet duidelijk of dit geldt voor alle wedstrijden of enkel voor de wedstrijden in de Premier League.
  • Alle twintig stadions van de Premier League zijn vertegenwoordigd in FIFA 15.
  • De Braziliaanse competitie is geschrapt. Wel krijgt de Italiaanse Serie A een officiële licentie en maakt de Turkse Süper Lig voor het eerst zijn opwachting.
  • Wedstrijddag Live wordt dit keer verzorgd in samenwerking met de voetbalwebsite Goal.com. Hierdoor ben je continu op de hoogte van alle nieuwsberichten, standen en statistieken van je favoriete voetbalclub.
  • Toernooien en gastspelers maken hun rentree in FIFA 15.
  • De soundtrack bestaat uit veertig nummers, met onder andere The Kooks, AVICII en The Ting Tings.

Releasedatum, speciale editie en pre-orders

De releasedatum van FIFA 15 is op vastgesteld op 25 september 2014. De game wordt uitgebracht op de pc, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita, Xbox 360, Xbox One, Nintendo 3DS en Nintendo Wii. FIFA 15 komt dus niet uit op de Wii U. Op de cover van FIFA 15 staan Eden Hazard en Lionel Messi.

Naast een normale editie is er ook een Ultimate Team Edition van FIFA 15. Hierin krijg je Messi als leenspeler, historische tenues, het Adidas All-Stars Team, vijf paar speciale Adidas-schoenen en drie unieke doelpuntvieringen.

Bij een pre-order van de normale editie krijg je vijftien weken lang gratis één FIFA Ultimate Team Gold Pack per week. Wanneer je de Ultimate Team Edition van tevoren reserveert, krijg je gedurende veertig weken elke week gratis een Gold Pack voor FIFA 15 Ultimate Team.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article
Follow a topic and we'll email you when we write an article about it.

FIFA 15

PS4, Xbox One, PS3, Xbox 360, PlayStation Vita, Nintendo Wii, PC, Nintendo 3DS

Related topics
Over de auteur
Yvo Kieviet avatar

Yvo Kieviet

Taalfirtuoos

Overdag kantoorslaaf, 's nachts superheld. En tussendoor ook nog eens fervent gamer. Heeft overigens een bloedhekel aan bakfietsen.

Reacties