Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

FIFA 10

Virtual Pro, betere verdediging en 360-controle.

FIFA 10 wordt 70% finetuning en 30% nieuwe game. Dat is wat we te horen kregen tijdens de E3 in juni. Dat klinkt alsof EA Sports weer op de weg terug is naar wat we tussen 2000 en 2006 te zien kregen. Elk jaar een nieuwe FIFA die op enkele punten verbeterd was, maar daardoor simpelweg te weinig aanbood om gerechtvaardigd te worden. Met FIFA 10 lijkt het anders te worden, omdat zowel de kleine details als de nieuwe toevoegingen het spel compleet anders maken.

De grootste aankondiging die we te zien kregen was de Virtual Pro-modus. Dat klinkt een klein beetje als Be A Pro die we van de vorige FIFA kennen, maar het is iets anders dan dat. Virtual Pro stelt je in staat om je eigen gezicht op een speler te plakken. Echter, je hebt geen EyeToy- of 360-camera nodig om je gezicht op een virtueel lichaam te duwen. Het enige dat je nodig hebt is een computer met internet.

Je zet de foto van jezelf op de pagina van EA Football onder je eigen account, en klaar is Kees. Je kan deze dan via Xbox Live, PSN of gewoon het internet voor de pc-versie downloaden en gebruiken voor de game.

Daarna kun je je eigen speler helemaal samenstellen, van lichaamsbouw tot zijn schotkracht. Dit is niet helemaal onbegrens, want logischerwijs zal een speler die gigantisch lang en breed is minder wendbaar zijn dan een klein, iel ventje. Je hebt veel vrijheden, maar binnen de grenzen van het redelijke.

Nadat je je speler aangemaakt hebt, kun je hem trainen. Dit kan op verschillende manieren, maar de belangrijkste is waarschijnlijk de gewone wedstrijd. In deze wedstrijden zul je door bepaalde acties je eigen plakboek samenstellen. Dit plakboek is in principe een grote verzameling kleine Achievements of Trophies. Maak een goal van een bepaalde afstand, geef een goede, betere of zelfs perfecte steekpass (allemaal aparte uitdagingen in je plakboek) en je boekje raakt langzaam steeds voller.

Met het halen van deze Challenges verdien je in principe ervaringspunten die je dan over de eigenschappen van je speler kan verdelen. Hierdoor wordt het halen van deze kleine opdrachten eigenlijk een verplicht iets om beter te worden. Althans, zo lijkt het, maar door gewoon wedstrijden te spelen zal jouw speler ook steeds meer dingen leren. Bepaalde opdrachten zullen weer bonus-bewegingen en andere opties vrijspelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan extreme reddingen in verdedigend opzicht of betere volleys om te scoren.

Deze Virtual Pro kan in alle modi gebruikt worden, zowel online als offline. Wil jij in de Be A Pro-modus met jouw virtuele ster spelen? Geen probleem. Wil je één radertje in het team zijn en iedereen besturen, dan is ook dat mogelijk.

Ook online kan de Virtual Pro gebruikt worden, en daarvan viel vooral de Pro Club Championship op. Hierin zal jij als één speler in het team spelen, zoals we dat kennen van de tien tegen tien wedstrijden uit FIFA 09, maar nu speel je dan met je Virtual Pro. Hoe beter jij wordt, hoe meer jij stijgt op de internationale ranglijsten, wat dus inhoudt dat jij zelf, en niet slechts een poppetje waarmee je speelt, de beste van de wereld kan worden. Het is jóuw gezicht dat op deze speler zal zitten, en het lijkt verbazingwekkend genoeg nog goed ook.

Ben je goed genoeg, dan kun je zelfs gescout worden door andere teams, zodat jij als speler ook bij echte topteams kan spelen. Verwacht echter flink wat tegenstand, want er zijn miljoenen andere spelers die ditzelfde willen bereiken.

Getagged als

Reacties