Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Fez komt mogelijks naar PC en PS3

Wii en 3DS daarentegen...

Het zijn mooie tijden voor fans van 2D-platformers die een eigen draai aan het concept geven. Vorig jaar kregen we al Super Meat Boy, Limbo en VVVVVV te spelen, dit jaar is het vooral de game Fez waarvan we verwachten dat die in dit genre brokken zal gaan maken.

Fez speelt met het 3D-concept op een manier dat het niet langer een gimmick is, maar een heus gameplayelement. Vergis je niet, Fez is een platformgame die je speelt in de twee normale dimensies. Maar met een druk op de knop, kan je het level negentig graden draaien en het probleem letterlijk vanuit een ander hoek bekijken. Eschergewijs brengt deze verandering in perspectief eveneens een schijnbaar nieuwe opbouw van het level met zich mee waarop een tot voor kort onoverkomelijk obstakel plots heel wat makkelijker wordt.

En het lijkt erop dat niet enkel Xbox 360 gamers zullen mogen genieten van het wonderbaarlijke concept dat Fez te bieden heeft. Medebedenker van de game Phil Fish vertelde namelijk aan Destructoid dat de PC en PS3 de logische volgende stappen zouden zijn na de Xbox 360 release.

Voor Nintendo's WiiWare heeft de ontwikkelaar daarentegen geen goed woord over. "Het is onze tijd niet waard, WiiWare is een systeem dat ik noch als gamer, noch als ontwikkelaar graag gebruik." Vooral het wispelturige beleid van Nintendo aangaande demo's is bij Fish in het verkeerde keelgat geschoten. Een tijdje geleden hoorden we al een soortgelijk beklag van Team Meat, ontwikkelaars van Super Meat Boy. Bij hen was het de limiet van 40 MB die roet in het eten gooide.

En hoewel het idee achter Fez zonder meer een release op Nintendo 3DS zou rechtvaardigen, zal die er toch niet komen. "Indien we een game met stereoscopische graphics zouden maken, zou die van meet af aan daarvoor ontworpen moeten zijn." Vrije interpretatie: Geen Fez op 3DS.

Ben je een PC- of PS3-gamer die nog nooit van Fez gehoord had, maar wiens interesse plots gewekt is? Neem dan zeker eens een kijkje op de officiële website van ontwikkelaar Polytron om te ontdekken waarom Fez reeds meerdere nominaties in de wacht sleepte voor zowel z'n graphics als het achterliggende ontwerp. Als alles goed gaat verschijnt Fez nog dit jaar op de Xbox Live Arcade.

Fez-gameplay

Getagged als

Over de auteur

Frederik Galle

Editor EG Benelux

Weet dat zijn mama meeleest en wil haar via deze weg bedanken voor de lekkere boterhammetjes. Naast zijn middagmaal houdt deze frisse jongen echter voor ons ook het hele PC-gebeuren en de indiescene in de gaten.

Reacties

More Nieuws

Meest recente artikelen