Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Far Cry 4: Wat we tot dusver weten

Alle beschikbare informatie over de nieuwste telg in de Far Cry-reeks.

Als de laatste Far Cry voor zijn dystopische tropische stranden inspiratie haalde bij The Beach, dan moeten we voor Far Cry 4 misschien wel kijken naar Seven Years (en een heleboel radiotorens) In Tibet. Weg met palmbomen en witte stranden, welkom in de fictieve regio Kyrat, gelegen in de Himalayas! Het is hier dat Ajay Ghale als hoofdpersonage van Far Cry 4 in het midden van een brutale burgeroorlog terechtkomt. Een burgeroorlog gesmeed door Pagan Min, de zelfverklaarde koning van de regio en de centrale slechterik in deze nieuwe Far Cry.

De Himalaya roept al snel een beeld op van een panorama met witte bergpieken zover het oog reikt. De setting van Far Cry 4 heeft echter meer om het lijf dan een eindeloze reeks Mount Everest lookalikes. De screenshots die Ubisoft heeft vrijgegeven tonen al wat mooie zichten, maar het softwarehuis belooft nog meer variatie dan wat we tot hier toe gezien hebben. Verwacht zeker evenveel meren met kristalhelder water en groene bomen als koude, witte bergtoppen.

Voertuigen

Je weg vinden in deze nieuwe wereld moet meer dan ooit een avontuur worden dankzij je nieuwe grappling hook. Hiermee beklim je de rotsen van Kyrat. De hang-gliders die ons in Far Cry 3 van ver boven de boomtoppen de wereld lieten verkennen, zijn er niet meer. Dat is geen slecht nieuws want in de plaats vliegen we rond in gyrocopters en wingsuits. Van punt A naar punt B vliegen in zo'n wingsuit is nu al een sterke kanshebber om het grootste kleine pleziertje te worden van dit najaar.

De oude gele tuk-tuks waar je in Far Cry 4 mee kan rondrijden, toveren ook een glimlach op het gezicht van elke reiziger. Het rijden zelf is ook een stuk fijner geworden. Je kan nu eindelijk je wapen vuren terwijl je aan hoge snelheid rijdt en zelfs tijdens het rijden van voertuig naar voertuig springen. Voertuigen van vijanden kunnen ook gesaboteerd worden, door bijvoorbeeld hun remmen door te snijden voordat je een aanval start op hun kamp. Duivels slim!

Rondrijden en in de lucht zweven, het is allemaal goed en wel maar het blijft nogal... conventioneel. Daar blijft het dan ook niet bij. Je kan bij het innemen van vijandelijke outposts ook de hulp kunnen inroepen van de lokale fauna. Wat wekt een betere eerste indruk bij je vijanden dan hun kamp bestormen op de rug van een olifant? En wie écht geen hart heeft, kan natuurlijk ook wat C4 op een dier plakken, dat een kamp injagen en vervolgens alles de lucht inblazen. Sluw, maar probeer het alsjeblieft nooit in het echte leven.

Personages

Ajay Ghale mag dan wel de lokale homeboy zijn met een missie, het is Pagan Min die met zijn blonde haren en paarse kledij alle aandacht kreeg toen de eerste trailer van Far Fry 4 getoond werd op E3. Sindsdien heeft Ubisoft een nieuwe video uitgebracht die wat dieper ingaat op deze twee personages.

Blijkbaar is het paarse kostuum dat Min draagt een homage aan zijn moeder. "Wanneer je lacht met zijn pak, dan lach je met zijn moeder," zegt executive producer Dan Hay. "En je wil niet lachen met Pagan Min's moeder." Min veroverde Kyrat zo'n twintig jaar voor Far Cry 4 van start gaat en heeft zo'n greep op de regio dat zijn hoofd zelfs op de lokale munteenheid staat.

Ajay is ook beroemd in de regio, maar eerder dankzij zijn familienaam. Zelf arriveert hij pas voor het eerst in de regio sinds hij deze als kind verliet. "Overal waar je gaat en staat, zeggen mensen 'ik weet wie je bent,' terwijl je dat zelf nog niet eens goed weet," legt Hay uit. "De game is daar een weergave van."

Framerate en resolutie

Met minder palmbomen en meer frisse berglucht tussen de verschillende hotspots in Far Cry 4, vraag je je wellicht af hoe sterk je pc moet zijn om deze game te spelen. Onze Britse vrienden van Digital Foundry deden een onderzoek op E3 dit jaar en melden in een technisch verslag van Far Cry 4 dat de versie die we in Los Angeles te zien kregen een resolutie had van 1080p en min of meer op 30 frames per seconde draaide, met hier en daar een dipje. De game is nog niet af natuurlijk, dus hier kan eventueel nog verandering in komen.

Het co-op systeem van Far Cry 4

Co-op in Far Cry 4 werkt op een wel heel intrigerende manier, want je kan zelfs samen spelen met vrienden die de game niet in huis hebben. Je kan tot tien vrienden uitnodigen, zolang ze maar een PlayStation Plus abonnement hebben. Als ze de uitnodiging aanvaarden, kunnen ze een speciale app installeren. Voor Xbox-eigenaars zijn nog geen plannen bekend.

Eenmaal geïnstalleerd staat de hele wereld van Far Cry 4 voor hen open, buiten de singleplayer missies. Je vriend of vriendin krijgt dan de rol van Hurk, die we nog kennen uit de vorige Far Cry. De exacte verhoudingen staan nog niet vast, maar we weten wel dat de moeilijkheidsgraad aangepast zal worden als je met twee speelt. Waarschijnlijk zullen vijanden meer hit points hebben, meer schade aanrichten en wat slimmere AI hebben.

Releasedatum en platforms

De releasedatum van Far Cry 4 is 18 november 2014. De game wordt uitgebracht op pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One. Tot die datum blijven we dit artikel updaten met al de laatste informatie over de game.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article
Follow a topic and we'll email you when we write an article about it.

Far Cry 4

PS4, Xbox One, PS3, Xbox 360, PC

Related topics
Over de auteur

Eurogamer-Team

Contributor

Reacties