Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Far Cry 4: Valley of the Yetis review

Verschrikkelijke sneeuw, man.

Ondanks een korte duur maken angstaanjagende yeti's en een prachtige nieuwe locatie deze uitbreiding memorabel.

Een schim die in een sneeuwstorm rondwaart en ijzingwekkende geluiden maakt. Gigantische voetstappen in de sneeuw. Er zijn talloze verhalen en getuigenissen, maar toch is het bestaan van de yeti een mysterie. Met de downloadbare uitbreiding Valley of the Yeti's voor Far Cry 4 levert ook Ubisoft z'n bijdrage aan de mythe. De yeti bestaat, volgens het bedrijf. En er is er zelfs meer dan één...

De yeti's zijn meteen de meest opvallende toevoeging in de uitbreiding. Deze gigantische wezens duiken vaak willekeurig op in de spelwereld, zodat je gezapige verkenningstochten plots in een intense strijd op overleving veranderen. Wanneer ze tijdens één van de nachtmissies op je afkomen, is de chaos al helemaal compleet; ze rammen door je barricade heen en plots sta je oog in oog met een levensgevaarlijk beest. Hun aanvallen doen veel schade, terwijl ze tegelijkertijd ook enorm snel op je afstormen. De yeti's houden je dus tijdens de hele uitbreiding waakzaam.

Er zijn ook allerlei andere nieuwe elementen toegevoegd aan de vertrouwde Far Cry-formule. Zo verken je niet langer het vertrouwde terrein van Kyrat, maar baan je je deze keer een weg door een vallei. Met zijn dikke pakken sneeuw en bevroren rivieren en beekjes is deze meteen aantrekkelijk en verschilt het visueel van de meeste omgevingen in de hoofdgame. Zo wakkert de uitbreiding je gevoel van avontuur weer aan, zelfs nadat je elk hoekje van Kyrat al hebt verkend.

Ook de missies in deze vallei volgen een ander pad dan de hoofdgame. Al vroeg in de uitbreiding verover je een vijandelijk kamp, dat vanaf dan als je thuisbasis dient. Van daaruit kun je het verhaal doorspelen. Maar na elke hoofdmissie valt de nacht en dan moet je je kamp tegen horden tegenstanders verdedigen. Geen gemakkelijke opdracht, als je weet dat je van vier kanten wordt belaagd en de game élk type vijand op je afstuurt: bepantserde sekteleden met vlammenwerpers, sprintende gekken met machetes en af en toe zelfs een yeti.

Via een tiental sidequests kun je je kamp echter met handige afweermechanismen uitrusten. Denk daarbij aan kooien met beren erin, mijnenvelden en kisten met munitie die je het leven nét iets makkelijker maken. Zo slaagt Valley of the Yeti's in een aspect waar de hoofdgame niet in slaagt: elk soort sidequest ook echt nuttig maken.

Deze extra hulp heb je ook echt nodig. Vanaf de derde nacht neemt de moeilijkheidsgraad namelijk immens toe. Valley of the Yeti's vormt op dat vlak dus een grote uitdaging. Wanneer je de aanvallers na tien minuten opperste concentratie echter door een mix van goede planning en vakkundig knallen kan afweren, voel je een immens gevoel van overwinning.

Al duurt dat gevoel niet heel lang. Alles bij elkaar duurt het ongeveer vijf uur om het verhaal tot een einde te brengen. Aangezien je de uitbreiding echter met z'n tweeën kunt spelen, kan je op die manier nog wat extra in dit sneeuwlandschap ronddollen.

De elementen die de uitbreiding behoudt uit Far Cry 4, krijgen een paar subtiele veranderingen. Zo kun je nog steeds op allerlei dieren jagen, maar vele diersoorten (zoals tapirs) gedijen niet in dit koude klimaat. Dus verzamel je nu dierenhuiden via schatkisten her en der in de wereld. Hetzelfde principe geldt voor de wapens. Wil je met raketwerpers en de Signature Weapons aan de slag, dan doe je er goed aan om de kliffen en bergtoppen van de vallei te verkennen. Het is een nuttig systeem, omdat je zo een goede reden krijgt om de wereld in detail te onderzoeken en tegelijkertijd ook voor je avonturen wordt beloond.

Na een korte tijd zit je avontuur in de vallei erop. Tijdens die korte duur heb je echter wel een prachtige nieuwe locatie ontdekt, gevarieerde en uitdagende missies voltooid en er voor gezorgd dat het aantal verschrikkelijk sneeuwmannen nog lager ligt dan voordien. Het blijft misschien voor altijd een mysterie of yeti's ook echt bestaan, maar het staat vast dat ze deze uitbreiding naar een hoger niveau tillen.

Far Cry 4: Valley of the Yetis is nu verkrijgbaar voor de pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Onderwerpen in dit artikel

Volg onderwerpen en we e-mailen je wanneer we iets nieuws publiceren over dit onderwerp.  Beheer de instellingen voor je meldingen. .

Over de auteur
Carl Vander Maelen avatar

Carl Vander Maelen

Muggenzifter

Gepassioneerde gitarist die games zoveel als mogelijk in zijn doctoraat in het Recht probeert te betrekken.

Reacties