Skip to main content

Far Cry 3

Ogenschijnlijk een toppertje.

De ogen zijn de poort tot de ziel. Ze kunnen je in één seconde vertellen in welke gemoedstoestand je gesprekspartner zich bevindt, terwijl dat in woorden niet uit te drukken zou vallen. Een verliefde blik spreekt boekdelen, maar een kwade frons op iemand z'n smikkel doet dat ook. Soms kan het kijken in iemand z'n ogen je zelfs een angstig, ongemakkelijk gevoel geven. Nog nooit meegemaakt? Wacht dan maar tot je Vaas, de antagonist uit het aankomende Far Cry 3 tegen het lijf loopt!

Vaas zijn kijkorganen laten namelijk meteen zien dat je te maken hebt met een regelrechte gek die het verkeerde pad gekozen heeft om te bewandelen. Wij hebben hem op de voorbije E3 ontdekt terwijl we vastgebonden zaten aan een stoel. Vaas kijkt ons – in de huid van Jason Brody, de hoofdrolspeler - lijnrecht aan, en steekt een monoloog af over gruwelijke dingen. Dit is een man die zijn slachtoffers nog liever met een steen aan de voeten laat verdrinken, dan er een kogel aan te verspillen. We kunnen niets anders dan ook op onze beurt recht in zijn ogen te kijken, die verklappen dat Vaas een psycho is.

Af en toe krijg je tijdens de tirade van Vaas, wanneer hij dan toch eventjes wegkijkt, de kans om je vastgebonden handen los te wringen door wild op de A-knop te drukken. En geloof ons: je zal niets liever willen dan ontsnappen. Tot overmaat van ramp draait Vaas enkele seconden later helemaal door omdat hij de manier waarop jij naar hem kijkt niet kan appreciëren. Hij duwt je hardhandig van de stoel in een meer, en meteen zink je naar de bodem. Ook aan jou voeten heeft de psychopaat een rotsblok vastgemaakt, waardoor je na enkele ogenblikken tot de bodem van de waterplas zinkt. Een blik rondom je laat zien dat Vaas deze marteltechniek al eerder toegepast heeft. Er drijven tientallen dode lichamen rondom je, en je weet dat je zo snel mogelijk moet ontsnappen uit deze benarde situatie.

De bovenstaande drie alinea's maken alvast duidelijk dat Far Cry 3 ons qua sfeer alvast wist te overtuigen. Een hele verdienste, want een pakkende indruk neerzetten is best lastig tussen al het muzikale geweld dat andere games over je heen laten stromen tijdens de E3-beurs. Met één of ander nummer uit Just Dance 3 op de achtergrond keken we geboeid verder naar wat Far Cry 3 nog allemaal voor ons in petto zal hebben.

Eens je ontsnapt bent aan de verdrinkingsdood krijg je een eerste glimp te zien van de setting waarin deeltje drie zich af zal spelen. De dorre steppe uit Far Cry 2 maakt plaats voor een weelderige jungle, wat ons meteen terug doet denken aan het sublieme eerste deel dat alweer zeven jaar geleden uitkwam. De technologie is er gelukkig op vooruit gegaan, wat van Far Cry 3 een van de mooiste spellen maakt die ik tijdens de voorbije E3 heb mogen aanschouwen.

Het junglepad waarop je loopt is aan elke kant uitgerust met felgroene varens en bijna fluorescerende bloemen, terwijl de overhangende palmbomen op een griezelig realistische manier enkele zonnestralen op de weg laten vallen. Hun bladeren zorgen echter ook voor een bijna absurd mooi schaduwspel, en dat terwijl Far Cry 3 momenteel nog in de pre-alpha fase zit. Je zou bijna vergeten dat je nog maar net aan de dood wist te ontsnappen, maar eens je uit de dichtbegroeide jungle komt sta je weer met beide voetjes op de grond.

In de verte zie je namelijk tientallen terroristen voor je die bij klaarlichte dag enkele onschuldige burgers aan het executeren zijn. Wanneer je je verrekijker er eventjes bijneemt – een van de voorwerpen die terugkeren uit Far Cry 2 – aanschouw je hoe een vrouw doodnormaal door de kop geschoten wordt. Het is duidelijk dat je zo snel mogelijk van deze plaats weg moet zien te komen, en gelukkig staat er wat verder een helikopter die op het punt staat om op te stijgen.

Op dit moment maakt de ontwikkelaar aan ons duidelijk dat Far Cry 3 nog steeds een first person shooter is waarin men je simpelweg de opdracht geeft om van punt A tot punt B te komen. Hoe je dat doet is volledig aan jou. Je kan voorbij alle soldaten sluipen in de hoop dat ze je niet zien, maar het is ook mogelijk om met behulp van bruut geweld je doel te bereiken. Of een combinatie van beiden. Jij hebt het voor het zeggen in Far Cry 3, en de vrijheid die je krijgt gaat opnieuw een van de sterke punten van het spel worden.

Tijdens de presentatie waarop wij te gast waren koos men ervoor om eerst al sluipend richting de helikopter te gaan. We zien Jason van een klif afspringen, met onder hem een vijand waarin hij op een erg kundige manier een tropisch hakmes plant. Ook de close combat mogelijkheden lijken bruter dan ooit terug te keren uit deeltje twee, en daar zijn we erg blij om. Interessant genoeg kiest men er na de kill voor om het verse lijk te doorzoeken naar bruikbaar materiaal. We nemen een SD-kaart en wat geld mee dat in het slachtoffer z'n zakken te vinden was, en zetten onze weg richting de helikopter voort.

We tonen jullie zeven minuten aan gameplay uit Far Cry 3.

De ontwikkelaar beslist dat het tijd is om onze AK47 boven te halen en schiet op enkele met olie gevulde tonnen. Dat trekt natuurlijk meteen de aandacht, maar de onvermijdelijke ontploffing zorgt er ook voor dat enkele hutjes in de nabijgelegen omgeving in vlammen opgaan. Ook het vuur ziet er in Far Cry 3 weer ongelofelijk realistisch uit, terwijl de physics van de instortende hutjes een schot in de roos zijn. We knallen wat vijanden af, en voor elke tegenstander die we neerleggen krijgen we ervaringspunten. Ubisoft laat ons weten dat die gebruikt kunnen worden om de statistieken van ons personage te verbeteren, maar dat ze daar op een later tijdstip dieper op zullen ingaan.

XP-points of niet, men blijft wild in het rond knallen om uiteindelijk tot de helikopter te komen die op het punt staat om op te stijgen. Jason springt snel in de cabine, maar de intentie tot ontsnappen komt meteen tot een einde. De terroristen beslissen om de helikopter neer te knallen, en het ding ontploft met jou erin. Alles wordt zwart voor je ogen. Enkele ogenblikken later ontwaak je tussen de smeulende brokstukken. In de verte zie je een gedaante naar je toe wandelen. Het eerste wat opvalt is dat de man die naar je komt voorzien is van een paar uitpuilende ogen, en je voelt de angst over je lichaam heendalen. Het is Vaas, de man die daarnet nog je longen wou vullen met koud water. Hij grijpt je bij de haren en kijkt je lijnrecht aan. Hij vraagt ons of hij ons ooit de definitie van waanzin vertelde...en de demo komt tot een einde.

Het korte voorsmaakje van Far Cry 3 doet ons geloven dat ontwikkelaar Ubisoft Montréal een heleboel elementen uit deeltje twee terugbrengt, maar daarbinnen een verhaal gaat introduceren dat als een thriller aanvoelt. Vaas is alvast een van de meest memorabele bad guys die we de laatste jaren hebben gezien. Het grafische plaatje dat men met Far Cry 3 op ons los zal laten kan makkelijk de concurrentie aangaan met menig aankomende shooter. Wij kwamen naar buiten met een goed gevoel in onze buik, al konden we de rest van de E3 niemand meer recht in de ogen kijken zonder te denken dat er enkele ogenblikken daarna de verdrinkingsdood zou gaan volgen.

Far Cry 3 verschijnt in de loop van 2012 voor de PS3, X360 en PC.

Read this next