Skip to main content

Famicom Detective Club sleurt je het mysterie in

Een verloren erfgenaam en het meisje dat achter je staat.

Terwijl we ons in het Westen met commando's als 'open door' en 'talk to king' een weg door de adventuregames van de jaren 80 baanden, ging het er in Japan totaal anders aan toe. Famicom Detective Club: The Missing Heir en The Girl Who Stands Behind geven een kijkje in het verleden, nu die klassieke Famicom-games volwaardige remakes voor de Nintendo Switch krijgen. In beide games speel je een jonge detective die mysterieuze moorden moet oplossen. Of de gameplay staande blijft, moet nog blijken, maar de eerste hoofdstukken van beide games zijn alvast uitstekend geschreven.

Bekijk op YouTube

Een Japanse adventuregame onderscheidt zichzelf van een westerse door zijn interface. Zo krijg je een hoofdzakelijk statisch scherm gepresenteerd met daarbij een keuzemenu aan commando's, zoals 'Talk', 'Think' en 'Travel'. Ook kun je met een cursor over de afbeelding naar verborgen voorwerpen of andere 'points of interest' zoeken. Het heeft wat van een visual novel weg, maar dan met meer input van de speler. Het format is ook in de Phoenix Wright-games te vinden, maar brak in het Westen nooit door. Hoewel Famicom Detective Club een volledige audiovisuele upgrade heeft gekregen, is de gameplay nog altijd op deze klassieke manier gepresenteerd.

Over de audiovisuele upgrade gesproken: beide games zijn voorzien van stijlvol 'full-screen artwork' voor de achtergronden, met op de voorgrond degelijk geanimeerde personages. Het 'art design' van de originele games werd daarbij behouden, en hoewel dat aan menig westerling voorbijgaat, is het goed om te zien dat Nintendo het bronmateriaal liefdevol benadert. Dat merk je ook aan de audio. Niet alleen zijn de geluidseffecten gelijk aan de klassieke games, bovendien kun je tussen de originele soundtrack en een versie met een nieuw arrangement kiezen. Famicom Detective Club komt op deze manier nostalgisch over, ook al krijg je de games nu voor de allereerste keer in handen.

In Famicom Detective Club: The Missing Heir onderzoek je de dood van grootmoeder Kiku, nadat haar butler te kennen geeft dat er iets niet in de haak is. De protagonist lijdt aan geheugenverlies, waardoor belangrijke informatie uit het onderzoek verloren is gegaan. Famicom Detective Club: The Girl Who Stands Behind is een prequel en volgt dezelfde detective terwijl hij de dood van een scholier onder de loep neemt. Beide verhalen bieden in de eerste vijf hoofdstukken gelaagde en onderhoudend geschreven mysteries en lijken dan ook beide op een geweldige ontknoping af te gaan.

De gameplay van beide games lijkt voorlopig niet van dezelfde kwaliteit als het plot. In beide games, maar vooral in The Missing Heir, ben je namelijk geregeld stuurloos op zoek naar het juiste commando om het verhaal te vorderen. De games lijken in een rigide structuur geschreven en wijken niet van die structuur af. Dat lijkt in The Girl Who Stands Behind echter verbeterd, aangezien het commando 'Think' je soms van een doorslaggevende hint voorziet. Of deze rigide structuur tot de ontknoping aanhoudt, is nog niet duidelijk, maar het lijkt erop dat zowel je oplossende vermogen als je geduld flink beproefd worden.

Famicom Detective Club lijkt er wel voor te zorgen dat je te allen tijde duidelijk op de hoogte bent van wat er in het verhaal gebeurt. Wanneer je de game vanaf een opslagpunt opnieuw start, krijg je namelijk een duidelijke samenvatting van wat er tot nu toe is gebeurd. Ook schrijft de game belangrijke informatie in je notepad, met duidelijke kanttekeningen over wie wat gezegd heeft. Daardoor ben je vrij om theorieën te smeden en heb je dezelfde relatie met de mysteries als wanneer je een meeslepende thriller leest. Het mag met andere woorden duidelijk zijn dat ik tijdens het schrijven van deze preview liefst van al verder wil spelen.

Famicom Detective Club: The Missing Heir en The Girl Who Stands Behind lijken sterk geschreven mysteries die je al snel in hun greep hebben. Beide games zijn mooi vormgegeven, met respect en liefde voor de originele Famicom-titels. De gameplay lijkt echter zeer rigide. Vooral in The Missing Heir lijkt de rode draad soms lastig te vinden. De games hebben echter alles in huis om je volledig in hun mysteries onder te dompelen, waardoor het erop lijkt de verhalen je van begin tot eind gaan onderhouden. Of dat echt zo is, blijft een mysterie totdat de game in de schappen ligt.

Famicom Detective Club: The Missing Heir en The Girl Who Stands Behind zijn vanaf 14 mei 2021 exclusief beschikbaar voor de Nintendo Switch.

Read this next