Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Fallout 76 - Release, gameplay, multiplayer en alles wat we weten

Update: gameplay, multiplayer.

Tijdens een speciale livestream onthulde Bethesda Fallout 76. Een nieuwe game binnen het Fallout-universum, maar dan met een twist. De game is namelijk een multiplayergame.

Bovendien is Fallout 76 een prequel, aangezien de game zich voor alle andere Fallout-games afspeelt. Director Todd Howard belooft met Fallout 76 een echte softcore survival-ervaring. Hier lees je alles wat je moet weten.

Inhoud

Fallout 76 release

De Fallout 76 release is 14 november 2018. De game komt op de pc, PlayStation 4 en Xbox One uit.

De pc-versie lanceert niet op Steam. In het verleden heeft Bethesda dat eerder gedaan met games zoals Fallout Shelter en Quake Champions. Beide zijn achteraf wel op Steam uitgebracht echter is het nog onduidelijk of dat ook met Fallout 76 gaat gebeuren. Pc-eigenaren kunnen de game via de Bethesda Launcher spelen.

Fallout 76 beta

Naast de officiële release in november krijgt de game ook een B.E.T.A. Dat is volgens Bethesda een Break-it Early Test Application, oftewel een Fallout 76 beta die ergens in oktober van start gaat. Xbox One-bezitters mogen als eerste een kijkje nemen. Daarna zijn pc- en PlayStation 4-eigenaars aan de beurt. Hou er wel rekening mee dat je alleen toegang krijgt wanneer je een pre-order plaatst en dat de bèta gefaseerd wordt uitgerold om de servers te testen. Overigens wordt de voortgang die je maakt naar de volledige game overgeze

Fallout 76 verhaal en setting

Tijdens de Bethesda E3 2018 Showcase heeft Todd Howard enkele details omtrent Fallout 76 onthuld. Het nummer in de titel verwijst naar Vault 76, de allereerste Vault die openging nadat de wereld werd verwoest. Vault 76 bevindt zich in de Amerikaanse staat West-Virginia, die uit zes verschillende regio's bestaat. De omgeving van Fallout 76 is vier keer zo groot als die van Fallout 4. De Great War is met een knal afgelopen en de wereld verkeert al 25 jaar in chaos, dus krijg je van de Overseer van Vault 76 de opdracht om de beschaving opnieuw op te bouwen.

Dat doe je niet alleen, maar samen met de andere overlevenden die uit dezelfde Vault kruipen. Volgens Bethesda is iedere persoon die je rond ziet lopen een speler en bepaal je zelf of je de andere Vault Dwellers op een vriendelijke of vijandige toon aanspreekt. Daarnaast wordt West-Virginia door allemaal aparte wezens bevolkt. Traditionele Fallout-vijanden zoals Ghouls, Super Mutants, Yao guai en Mole Rats keren terug. Daarnaast bevat Fallout 76 nieuwe vijanden die volledig op de West-Virginiaanse folklore zijn gebaseerd. De Scorch Beasts spelen daarbij een belangrijke rol in het verhaal, aangezien ze uit de aarde komen kruipen en jij die gaten met nukes moet dichten om verdere verspreiding te voorkomen.

Reddit-gebruiker Oscerlot en andere fans hebben ondertussen op basis van screenshots en aanwijzingen een kaart in elkaar geknutseld. Vault 76 bevindt zich linksboven op de kaart tussen The Forest en Toxic Valley. Volgens speculatie zijn Morgantown, West Union en Charleston de belangrijkste locaties die in de buurt liggen. Voor de rest bestaat de kaart uit de gebieden The Mire, Savage Divide, Ash Heap en Cranberry Bog. Enkele locaties zijn al door Bethesda bevestigd, maar houd er rekening mee dat locaties en plaatsnamen tijdens de ontwikkeling van de game kunnen veranderen.

Je vindt op die kaart geen NPC's die je van quests voorzien, want je gaat in Fallout 76 zelf op zoek naar de verhalen. Wat dat betreft ben je net een archeoloog die in de restanten van de oude wereld de puzzelstukjes bij elkaar zoekt. Indien je de omgeving goed verkent, kom je notities, holotapes en computers met nuttige informatie tegen. Het is vervolgens aan jou om uit te dokteren wat er precies gebeurd is. Er is wel een main quest die je naar verschillende plekken stuurt, maar ook dat moet je voornamelijk zelf ontdekken. Overigens is er wel een enkele robot of verkoper in de wereld te vinden die mogelijk ook een opdracht voor je heeft.

Reddit-gebruiker Oscerlot en andere fans hebben deze kaart in elkaar geknutseld.

Fallout 76 multiplayer

Hoewel de game solo is te spelen, kom je geen NPC's tegen. De wereld wordt namelijk uitsluitend door andere spelers bevolkt waardoor je dus altijd online moet zijn. Het aantal is echter beperkt, zodat de game trouw blijft aan de post-apocalyptische setting. Verwacht dan ook eerder tientallen over de map verspreid en geen MMO-taferelen met honderden spelers tegelijkertijd op het scherm. Je vecht tegen of werkt juist samen met die andere spelers terwijl je de wereld opnieuw probeert op te bouwen. Je kunt je eigen nederzetting beginnen, verdediging aanleggen en dat beschermen tegen mutanten, beesten en vijandelijke spelers. Je bent echter niet verplicht een verblijfplaats te maken en je kunt ook gewoon als nomade spelen.

Het is als groep ook mogelijk om de lanceercodes van een atoombom te achterhalen en die dan op de map tot ontploffing te brengen. Eenmaal gelanceerd, krijgt iedereen in het een doelgebied een waarschuwing zodat vluchten nog tot de mogelijkheden behoort. Mocht je nederzetting in een nucleaire vuurzee opgaan dan is er niets aan de hand. Het zogenoemde C.A.M.P-systeem slaat je nederzetting op zodat je het overal mee naartoe kunt nemen. Daarnaast verdwijnt je nederzetting als je offline gaat, zodat het niet in jouw afwezigheid wordt aangevallen. Het afvuren van een kernbom zorgt overigens voor een nieuwe, dodelijke zone waar je de allerbeste loot en de sterkste vijanden kunt vinden. Je dient echter wel rekening te houden met de radioactiviteit en de eventueel tijdelijke negatieve en positieve invloeden op je statistieken.

Als je level 5 nog niet hebt bereikt, dan kunnen andere spelers je niet vermoorden. Op die manier begin je rustig zonder dat je gelijk wordt lastiggevallen. Vanaf level 5 kun je meevechten en de beloning voor een succesvolle moord wordt bepaald door het level van je slachtoffer. Ben jij lager, dan is de beloning groter, maar wraak zal zoet zijn. Pak jij je eigen moordenaar direct weer terug dan krijg je een dubbele beloning. Als je doodgaat verlies je geen ervaring, maar wel al je verzamelde grondstoffen. Je hebt de optie dat bij je eigen lichaam weer op te halen, echter is het mogelijk dat je moordenaar ermee aan de haal is gegaan.

Spelers die de multiplayer ervaring met opzet voor andere willen verpesten komen er niet zo makkelijk vanaf. Als een speler je uitdaagt, maar je wilt er niet op ingaan, dan zijn er genoeg manieren om de confrontatie te vermijden. Toch is het mogelijk dat de uitdager je alsnog vermoordt, dat online onder bekend staat als 'griefing'. In Fallout 76 krijgt een griefer geen caps, ervaring of uitrusting. Er is dus geen enkele beloning. Daarnaast wordt het label van moordenaar toegekend en is er een premie voor diegene die wraakt neemt. De griefer betaalt zelf automatisch de beloning uit zijn eigen portemonnee. Tot slot verschijnt de locatie van de moordenaar op de map zodat het doelwit voor iedereen makkelijk te vinden is. De griefer zelf krijgt geen locaties van andere spelers meer te zien. Het wordt dus een klopjacht. Volgens Howard maakt het van 'eikels interessante content'.

Fallout 76 gameplay

Een andere verandering in Fallout 76 is de wijze waarop het V.A.T.S.-systeem in Fallout 76 werkt. Je hebt nog altijd de mogelijkheid om diverse ledematen te selecteren, maar de tijd wordt niet meer vertraagd. "Het is real-time. Het werkt nog steeds goed, maar het is natuurlijk anders. Misschien ben ik normaal niet zo goed in first-person shooters, maar door een specialisatie in V.A.T.S. kan ik alsnog hoofden raken", aldus Todd Howard.

Die specialisatie komt voort uit het nieuwe S.P.E.C.I.A.L.-systeem en de bijbehorende Perk Cards. Zodra je Vault 76 verlaat, heb je level 2 bereikt en kies je een S.P.E.C.I.A.L alsmede een Perk uit die categorie. Perks bestaan nu uit kaarten en iedere S.P.E.C.I.A.L categorie heeft zijn eigen poule. Vanaf level 4 kun je kaarten met elkaar combineren om zo een krachtigere versie te maken. Vervolgens krijg je om de twee levels een pak met vijf willekeurige kaarten die je naar hartelust kunt combineren. Daarnaast zijn kaarten onderling te verdelen, waardoor teamgenoten tijdelijk een speciale rol kunnen vervullen. Je hoeft niet eens bij elkaar in de buurt te zijn om de voordelen van gedeelde kaarten te gebruiken. Er zijn honderden kaarten en je kunt op ieder moment de samenstelling aanpassen zonder dat je personage daaraan vastzit.

Tot slot spelen mutaties spelen ook een belangrijke rol in de game. Je kunt jezelf genezen, maar vanaf level 40 is het ook mogelijk om de mutatie op te nemen in de manier waarop je je personage uitbouwt. Een mutatie heeft zowel een positieve als een negatieve eigenschap. Zo kun je bijvoorbeeld heel hoog springen, maar ben je minder sterk. Je kunt hier echter niet vrij tussen wisselen zoals dat bij Perks het geval is. Overigens hebben sommige bijzondere mutaties ook een visueel aspect in de game.

Fallout 76 pre-order en special editions

Wil je Fallout 76 op de dag van de release spelen? Dan vind je hieronder een handig overzicht van de verschillende edities van de game die je kunt bestellen.

Fallout 76 Normale Edition

 • Game

Fallout 76 - Standard Edition pre-order bij Bol.com voor 59,99

Fallout 76 Tricentennial Edition

 • Game
 • Tricentennial Power Armor-aanpassingen (T-51, T-45, T-60 en X-01 Power Armors)
 • Tricentennial Wapenaanpassingen (10MM Pistool, Bijl en Lasergeweer)
 • Vault Boy Mascotte hoofd
 • Nationalistisch Uncle Sam Outfit
 • Vault Boy Saluerende Emote
 • Tricentennial Workshop Posters
 • Tricentennial fotolijs
 • t
 • Toegang tot de Fallout 76 B.E.T.A.

Fallout 76 - Tricentennial Edition pre-order bij Bol.com voor 89,99

Fallout 76 Power Armor Edition

 • Game
 • Levensgrote draagbare T-51 Power Armor Helm met West Tek Canvas draagtas
 • Glow-in-the Dark Wereld Terreinkaart
 • 24 Collectible Fallout Figurines
 • Tricentennial Steelbook
 • Tricentennial Power Armor-aanpassingen (T-51, T-45, T-60 en X-01 Power Armors)
 • Tricentennial Wapenaanpassingen (10MM Pistool, Bijl en Lasergeweer)
 • Vault Boy Mascotte hoofd
 • Nationalistisch Uncle Sam Outfit
 • Vault Boy Saluerende Emote
 • Tricentennial Workshop Posters
 • Tricentennial fotolijst
 • Toegang tot de Fallout 76 B.E.T.A.

Fallout 76 - Power Armor Edition pre-order bij Bol.com voor 199,99

Onderwerpen in dit artikel

Volg onderwerpen en we e-mailen je wanneer we iets nieuws publiceren over dit onderwerp.  Beheer de instellingen voor je meldingen.

Over de auteur
Redactie avatar

Redactie

Teamwork!

Dit artikel is tot stand gebracht door verschillende Eurogamer Benelux-redacteurs. Teamwork!

Reacties