Skip to main content

Fallout 4 tips en tricks

Alle Fallout 4 tips en tricks op een rij. Crafting, Workshop, wapens, Power Armor, Collectibles, geheimen, Bobbleheads, Holotapes.

7 jaren hebben we moeten wachten op een echt vervolg, maar nu ligt Fallout 4 eindelijk in de winkel. Net als de oudere games draait het hier natuurlijk opnieuw rond het overleven in een post-apocalyptische samenleving. Trek je Vault Suite aan, steek wat Stimpack en Rad-X in je zakken en trek de wasteland in.

Om je leven dat tikkeltje aangenamer te maken hebben we enkele handige Fallout 4 tips op een rijtje gezet. We leren je alles over het craften van je workshop, wapens en Power Armor. Later op de dag verschijnen ook alle locaties van de collectibles zoals de Bobbleheads en de Holotapes.

Momenteel leggen we ook de laatste hand aan onze Fallout 4 walkthrough, die later op de website verschijnt.

Als klap op de vuurpijl (of Fat Man) vind je op deze pagina nog 12 Fallout 4 tips voor beginners en 12 Fallout 4 tips voor ervaren wastelanders.

Meer kunnen we voor jou echt niet doen Lone Wanderer. Veel succes.


Fallout 4 Crafting tips

Fallout 4 Collectibles en geheimen

Fallout 4 Cheats

Fallout 4 Companions

Fallout 4 Perks

Fallout 4 Walkthrough


De 12 belangrijkste Fallout 4 beginner tips

 • De Pip-Boy is onhandig; gebruik het quick menu in de plaats
  De Pip-Boy ziet er cool uit. Maar in de praktijk wordt het al snel omslachtig om te gebruiken. Het is traag en zit na een tijdje vol met objecten waardoor je moeilijk nog vindt wat je snel nodig hebt. Daarom installeer je zo snel mogelijk je Quick Menu (met de d-pad) waarin je je favoriete wapens en objecten plaatst. Er zijn 12 slots; 3 per richting van de D-pad.

  Gebruik eentje voor medicatie en voedsel om je health op te lappen. Nog drie voor je meest gebruikte wapens en nog drie voor je explosieven (mijnen, molotovs en granaten kunnen heel goede wapens zijn). De andere drie stel je naar believen in. Misschien zet je daar lange afstandswapens, of net melee wapens.

  Nu kan je zonder tijd te verspillen andere voorwerpen en wapens selecteren! Zonder een menu in te duiken.

  Bonus tip: hou Cirkel (op PlayStation 4) of B (op Xbox One) ingedrukt om je Pip-Boy flashlight aan te zetten.

 • Batterij van Power Armor loopt snel leeg
  Het iconische Power Armor kan je upgraden en modden, maar er is ook een Fusion Core nodig om het te gebruiken. Deze batterijen lopen snel leeg en dat wil je natuurlijk niet tijdens een gevecht! Zorg dat je het bewaart voor de grote quests en niet de hele tijd aantrekt. Als je het ergens achterlaat wordt dit trouwens op je map aangeduid. Je krijgt het armor trouwens ook relatief snel (na de When Freedom Calls quest in Concord).

  Bonus tip: er ligt een Fusion Core in de Super Duper Mart in Lexington en nog één in het ArcJet gebouw.

 • Loot alles
  Je moet zoeken naar eten. Naar wapens. Naar alles. Om te overleven heb je bijna alle voorwerpen nodig. Alles heeft een waarde en niet enkel om te verkopen.

  Je kan aan base building en weapon crafting doen in Fallout 4 en je hebt elk beetje duct tape en lijm nodig, elke veer en draad wanneer je een voorwerp ontmantelt. Het kan willekeurig lijken - zoals een deel van een huis bouwen met een vlag - maar toch. Niks gaat verloren. Draag het wel niet allemaal bij je, of je gewicht neemt te snel toe. Bewaar het bij een workbench en gebruik het wanneer nodig. Is het geen wapen, medicijn of voedsel, dan moet je het niet constant meesleuren.

 • VATS is niet enkel voor headshots
  VATS pauzeert hier niet de actie, maar vertraagt alles zodat je een lichaamsdeel kunt raken. Je krijgt wel nog schade als een Raider op je schiet of een ghoul je aanvalt.

  Maar VATS dient niet enkel om veel schade aan te richten. De wereld is vaak donker of er zijn grote locaties met vijanden veraf. Gebruik de linker schouderknop om VATS te activeren en zo snel je vijand te vinden. Het toont je ook mijnen op de vloer! Gebruik het dus om grote gebieden te verkennen.

 • Bouw dodelijke wapens
  Je vindt in het begin al veel wapens op vijanden, maar het heeft gun nut om tien soorten wapens bij je te dragen. Kies welke wapens je het liefst hebt en bewaar ze bij de weapon bench in Sanctuary. Hier kan je bijvoorbeeld vijf pipe pistols ontmantelen en dan andere wapens modden. Zelfs een basic pistool krijgt zo een nieuwe loop of een nieuw vizier.

  Bouw een pistool of shotgun voor close-up gevechten, een melee wapen met spijkers en een rifle met lang bereik. Die drie heb je voor het grootste deel van de game nodig. Alle andere dingen zijn bijzaak.

 • Scribe Haylen & Knight Rhys zijn vroege leveling-up buddies
  Ga naar het Cambridge Police Station en voltooi de Call to Arms quest. Nu ben je een Brotherhood of Steel lid en kan je fetch quests doen voor Scribe Haylen en killing quests voor Knight Rhys.

  Ze geven je simpele taken, vaak in dezelfde locatie. Doe je er drie tot vier na elkaar, dan stijgt je level binnen het uur een paar keer. Je ontdekt ook nieuwe locaties en verdient ondertussen XP voor gevechten.

  Bonus tip: spaar Park points en activeer dan Locksmith Rank 2 om Export locks te openen (zo kan je de police station safe openen voor explosieven). Later kan je dan ook ammo boxes openen en bijzondere deuren.

 • Geef Mama Murphy drugs
  Mama Murphy houdt van Jet. Geef het haar en je krijgt XP, jij drugdealer. Ga je later terug, vraagt ze voor andere middelen.

  Pas wel op. Hoe je met sommigen omgaat verandert je relatie met anderen. Drugs geven aan Mama Murphy maakt Preston Garvey kwaad en later heb je hem en zijn Minute Men Companions misschien nodig. Pas dus op, zelfs tijdens simpele gesprekken.

 • Pas op voor Ghouls
  Ghouls hebben geen wapens, maar zijn wel gevaarlijk. Ze stormen op je af in grote getale en overmeesteren je. In grote open gebieden zie je hen van een afstand; neem ze van ver onder vuur en blijf stilstaan terwijl ze op je afrennen. Nu kan je ze gemakkelijk doden - of raak hun benen om ze te vertragen.

  Binnen in gebouwen liggen ze op de grond. Kom je dicht, dan springen ze recht. Schiet in hun hoofd voor ze recht kruipen. Omsingelt een groep je toch, gebruik dan een double barreled shotgun om een opening te maken.

 • Verken alle gebouwen
  Cirkel rond elk gebouw van een quest en zoek alternatieve openingen. Je hebt soms goeie lockpicking perks nodig. Er is bijna altijd een andere route dan de zwaar-bewaakte voordeur.

  Pas op voor snipers op daken en turrets in gebouwen. Ze kunnen je health snel halveren. Turrets zijn taai, maar hoesten wel veel ammo op als je ze vernielt. Of zoek naar een computer om de instellingen te veranderen en je vijanden zo te doden. Je kunt ook granaten gebruiken om turrets te vernielen.

 • Onderschat melee wapens niet
  Ze zien er misschien niet uit, maar zijn brutaal. Bloatflies, ghouls, molerats, ... Ze vallen snel aan en in grote getale. Vuurwapens en VATS bieden geen meerwaarde. Gebruik dus een baseball bat met spijkers of een elektrische stok. Wapens die je makkelijk zelf maakt. Ze zijn ook handig voor menselijke vijanden in gebouwen. Loop op ze af en mik op hun hoofden.

 • Pas op voor Legendary Enemies
  Dit verraste ons en is helemaal nieuw in Fallout 4. Tijdens je reizen kom je zeldzame 'Legendary' vijanden tegen. Zodra je een bepaald aantal schade aanricht, krijg je een boodschap "Legendary enemy has mutated!". Nu concentreer je best al je vuurkracht op hen.

  Doorzoek de Legendary wanneer die dood is voor een goed stuk loot, gemarkeerd met een ster. Het kan een wapen of een stuk pantser met een speciale ability zijn, zoals bijvoorbeeld betere weerstand tegen super mutants.


De 12 belangrijkste Fallout 4 tips voor ervaren wastelanders

 • Bouw en gebruik je basiskamp
  Iedereen heeft een thuis nodig. Bouw een kamer in je primaire Settlement. Maak enkele kisten om je uitrusting te verdelen: één met rommel om te verkopen, één met speciale wapens en armor, enzovoort. Je kunt zelf een speciaal uitstalmeubel voor je Bobbleheads en magazines maken. Neem rustig je tijd. Basebuilding is leuk als je er rustig de tijd voor neemt.

 • Hou rekening met de krachten van je companions
  Companions zijn meer dan muilezels. Ze hebben hun eigen sterktes en zwakheden.

  Valentine is goed in Lockpicking. Met Piper's Gift of the Gab perk level je sneller als je veel Charisma hebt. Deacon helpt je als een ninja te spelen. Ze reageren ook op je acties. Preston wil bijvoorbeeld steeds vrijgevig en vredig zijn. Speel in op hun sterktes.

 • Loot dungeons helemaal leeg
  Wanneer je klaar bent met een grot, gebouw, basis of eender welke dungeon, vind dan een container vlakbij de uitgang en steek deze vol met loot. Fast travel tussen je basis en de dungeon om in enkele keren al de loot naar je Settlement te brengen. Alles is bruikbaar in Fallout 4, dus laat niet achter.

 • Niet alle ammo die je vindt, is random
  De meeste munitie die je vindt in kisten, kluizen, kasten, etc. wordt willekeurig bepaald. Daarom is het een goed idee om voor elke ammo soort een wapen bij te hebben.
  Munitie zoals mini nukes, cannonballs, blaster rounds, flares en cryo cells vind je echter alleen op specifieke plaatsen. Of je kunt ze voor een stevig prijsje kopen. Geef je de hoop om een mini nuke in een reistas te vinden dus maar op.

 • Let op je kledij
  Niet alleen je wapens en armor geven je buffs, maar ook normale (en soms minder normale) kledij kan je stats verhogen. Liam zijn bril van de Plugging A Leak quest geeft je bijvoorbeeld +2 Intelligence. Neem het Minute Men uniform van de lijken in het kasteel om je Charisma met 1 punt te verhogen. Het Grognak costume verhoogt je schade met melee wapens met 20%.
  Kledij draait dus niet alleen om de looks, maar verbeteren ook je vaardigheden.

 • Hoe vind je verloren companions
  Als je companions opeens verdwenen is, ga dan terug naar de plaats van het laatste gevecht. Vaak blijven ze gewond op de grond liggen en hebben ze een Stimpack nodig. Als je ze hier niet terugvindt, ga dan slapen. Dit lost vaak het probleem automatisch op.
  Je companions blijven ook dichter aan je zijde wanneer je een wapen trekt of sluipt. Hou hier rekening mee wanneer je onverkend gebied betreedt. Niets erger dan een strijdmakker die 100 meter terug met een Radroach staat te vechten terwijl je hem nodig hebt.

 • Hou rekening met je vrienden
  Als je de relatie met je companions wilt verbeteren om uiteindelijk hun Perk te krijgen, moet je rekening houden met hun voorkeuren. De ene vriend vindt je cool als je aan armor sleutelt, een slot open maakt, een computer hackt. Of bouw met Strong een band op door samen een dood lichaam te eten.

 • Blijf je wapens aanpassen
  Onderzoek wapens en armor. Armor komt in drie tiers - standaard, sturdy en heavy. Sommige wapens hebben betere basis stats dan andere. Daarom is het steeds belangrijk om je wapens zonder mods te vergelijken. Zo weet je welk wapen de grootste potentiële schade heeft.

 • Bewaar de mods van wapens die je niet nodig hebt
  Soms vind je een waardeloos wapen met een goede mod, bijvoorbeeld een scope. Je kunt deze scope verwijderen op op een ander wapen toepassen. Verander het vizier op het waardeloze wapen naar de standaarduitrusting en de scope mod zit in je inventaris. Installeer de mod vervolgens op je favoriete wapen. Pas op, dit werkt enkel bij wapens van dezelfde soort. Hetzelfde geldt voor armor.

 • Sla alles op in de Workshop
  Sla niet alleen rommel in je Workshop inventaris op, maar ook bijvoorbeeld je mods en rauw voedsel. Het is allemaal beschikbaar in de crafting stations in dezelfde Workshop zone. Sleep het niet overal mee naartoe. Dit voorkomt dat je constant in je inventaris je gewicht moet aanpassen. Laat dus zoveel mogelijk draaglast in je basis achter.

 • Zoek constant naar Exceptional wapens
  Exceptional wapens zijn niet hetzelfde als Legendary wapens. Legendary wapens zijn willekeurig en hebben een willekeurig attribuut (bijvoorbeeld 30% extra radiatie schade). Exceptional wapens hebben unieke Perks en effecten. Tijdens je avonturen kom je er een heleboel tegen. Laat die je niet gebruikt door je companions gebruiken.

 • Slaap eens in de kerk
  Je wist waarschijnlijk dat slapen je gebroken ledematen geneest en al je health teruggeeft. Met een companion slapen geeft je zelfs +15% XP. Wat je niet wist is dat wanneer je een dutje op een kerkbank in de All Faiths kapel in Diamond City doet, je voor een tijdje +5% XP krijgt. Hallelujah!

- Lees verder om alles te leren over het craften van wapens met de Fallout 4 Workshop en Settlements te leren.