Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

F1 2011

Een betere Formula?

Codemasters bracht ons vorig jaar een zeer sterke eerste poging tot een nieuwe racer met F1 2010. Voortbouwend op dit succes denken de dames en heren ontwikkelaars deze IP uit te bouwen tot een wederkerende reeks. Wat er binnen de nieuwste versie beter zal worden horen we in een presentatie op Gamescom. Maar één ding stond vast, men wil de slogan van de vorige game - Be the Driver, Live the Life - zoveel mogelijk perfectioneren.

Met de F1-reeks van Codemasters is alvast een nieuwe grootmacht geboren zo blijkt. Het financiële succes en de hoge scores waarmee de 2010-editie aan de haal ging zette de verwachtingen voor nieuwe games. De makers zijn nu ook beter vertrouwd met de code en de tools waardoor ze de focus anders kunnen leggen, met name op de verbetering van feature én extra opties. Een simpel voorbeeld hiervan: in het vorige seizoen moesten de makers alle circuits vanuit het niets opbouwen, deze keer zijn er slechts twee nieuwe bijgekomen en één is gewijzigd. Deze tijd ging dus naar allerlei verbeteringen, maar dewelke dan?

Wel, allereerst, wat het 'Be the Driver' aspect betreft zijn er allerlei verbeteringen merkbaar voor de racers zelf. Je zal nu op een veel realistischere manieren geconfronteerd worden met oversteer, locked tires, remblokkeringen, suspension effect door over de curbs te rijden en uiteraard ging de besturing van de bolides zelf er ook op vooruit.

De nieuwe technologische verbeteringen van dit jaar, qua banden en DRS-systeem, zitten ook in de game wat volgens de makers tot een meer realistisch gevoel zal leiden. Bovendien zal je tijdens de race feedback ontvangen van je ingenieurs over de status van je wagen en waarop je dient te letten. De wagens zijn namelijk fragieler geworden en je zal beter moeten worden om ze op de baan te houden doorheen het spel.

Ook de AI krijgt enkele verbeteringen mee. De makers toonden ons een scène uit F1 2010 waarin de AI het naliet je te blokkeren terwijl het toch kon, en daarna zagen we dat F1 2011 dit gedrag wel meer zal tonen. Uiteraard zijn er ook heel wat visuele verbeteringen aanwezig en is er in grote mate extra informatie beschikbaar voor wie dit wil. Je kan letterlijk alles gaan opvolgen, van de trainingsrondes per coureur, tot en met individuele acties tijdens de race zelf. Je kan nagaan hoe je voornaamste tegenstrever de bochten neemt en dat gedrag bestuderen om te gebruiken tijdens de race zelf wanneer hij plots op je hielen zit.

Wat het 'Live the Life' aspect betreft, waren slechts enkele verbeteringen bekend. Je racers krijgen meer animaties en zullen ook juichen afhankelijk van hun positie bij de meet. Er is meer duidelijkheid over persaankondigingen, teamgesprekken en media-conversaties. Beweren dat je moeiteloos eerst gaat eindigen om de sponsors en baas tevreden te stellen, en daarna duidelijk maken dat de mislukte race zeker niet aan jezelf lag maar aan het team - zoiets zal veel duidelijker in kaart gebracht worden. Zo weet ook jij waarom de moraal van je team verzwakt indien je het zelf nog niet doorhad.

Gameplay van F1 2011 in trailervorm.

De makers spraken ook over online opties. F1 2011 kan met zestien spelers tegelijk gespeeld worden (en acht bijkomende AI-spelers). Meer liet de netcode op dit moment nog niet toe mits alles perfect speelbaar moest blijven. Je kan ook een heel seizoen spelen met een vriend waarbij je tot dezelfde racestal behoort. Aangezien je over twee auto's beschikt wordt het veel interessanter en tactischer om bepaalde events goed te spelen of om voor de constructuerstitel te gaan.

F1 2011 biedt voornamelijk verbeterde features aan tegenover zijn voorganger, zoals de safety car (eindelijk!), beter rijgedrag, realistischere tegenstanders, een duidelijkere impact bij teamtalks, maar daarnaast werd er ook gesleuteld aan de race-ervaring zelf. Alles wordt in het werk gesteld om deze game zo breed mogelijk te maken met opties voor fans van realisme en casual gamers die eerder willen proeven en genieten van het glorieuze race-leven. Een verbeterde multiplayer zal de game ook de nodige extra levensduur geven.

F1 2011 is vanaf 23 september beschikbaar voor de PS3, X360 en PC. Het spel zal wat later ook nog uitkomen voor de 3DS en PS Vita.

Reacties

More Previews

Meest recente artikelen