Skip to main content

Europese Unie keurt overname Activision Blizzard door Microsoft goed

Maar het Verenigd Koninkrijk ligt nog steeds dwars.

Microsoft heeft een belangrijke stap gezet voor de overname van Activision Blizzard. Vandaag heeft de Europese Unie zijn goedkeuring gegeven voor die deal van 68 miljard dollar. Daarvoor moest Microsoft wel enkele toegevingen doen.

Zo verbindt het Amerikaanse bedrijf zich ertoe om zijn monopolie op cloud gaming in te perken. Daardoor zouden Europese gebruikers in staat zijn om games van Activision Blizzard te streamen via een clouddienst naar keuze. De games in de cloud zullen ook op elk mogelijk toestel en operating systeem speelbaar zijn. Dat akkoord geldt voor minstens tien jaar.

In een persbericht heeft Microsoft al laten weten dat die belofte niet enkel in Europa, maar wereldwijd van toepassing zal zijn. Volgens Brad Smith van Microsoft zal dit 'miljoenen gebruikers in staat stellen om games op een platform naar keuze te spelen'.

The European Commission's decision to allow the Xbox Activision takeover bid to continue, in handy graphic form.

De Europese Unie redeneert ook dat het onwaarschijnlijk is dat Microsoft in de toekomst games zoals Call of Duty enkel op Xbox-consoles gaat uitbrengen, omdat de winsten daar teveel onder zouden lijden. Bovendien zou Sony ook zonder Call of Duty op zijn consoles competitief blijven in de consolemarkt, aldus de EU.

De Europese beslissing is een belangrijke stap voor Microsoft, maar daarmee zijn nog lang niet alle problemen van de baan. Het Verenigd Koninkrijk sprak zich eerder al uit tegen de deal, en heeft zich vandaag opnieuw negatief uitgelaten over de overname. Volgens de commissie daar zou de deal 'Microsoft toelaten om de termen en condities in de volledige sector te bepalen'.

Read this next