Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Europese Commissie pakt misleidende free-to-play games aan

"Het woord gratis past niet bij in-app aankopen."

Consumenten dienen beter beschermd te worden tegen free-to-play games die in-app aankopen bezitten. De Europese Commissie spreekt daarover met lokale autoriteiten en ontwikkelaars van de games, om een oplossing te vinden voor de onverwachte kosten die er vaak mee gepaard gaan.

Volgens consumentenbeleidscommissaris Neven Mimica doet de huidige stand van zaken schade aan de geloofwaardigheid van een veelbelovende markt (via zustersite GamesIndustry). De term 'free-to-play' is momenteel te vaak misleidend en consumenten klagen daarnaast dat ze er financieel door in de problemen geraken.

"Het woord gratis dient enkel te gelden voor games die daadwerkelijk helemaal gratis zijn en mogen geen in-app aankopen bezitten," leest de verklaring van de Europese Commissie. Daarnaast wil de commissie dat ontwikkelaars stoppen met het implementeren van aankoop pop-ups in games die gericht zijn op kinderen.

Electronic Arts' Dungeon Keeper voor iOS en Android is de laatste tijd een veelgebruikt voorbeeld van een free-to-play game die nauwelijks gratis is. Britse collega Dan Whitehead scoorde de game dan ook een '1' in zijn Dungeon Keeper review.

Getagged als

Over de auteur

Randolf Bouwma avatar

Randolf Bouwma

Typemachine

Schrijft de hele dag, elke dag. Geregeld over games en het liefst nog op papier. Vervangt dan ook nog steeds inktlinten. Ding!

Reacties