Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Europese Commissie legt Valve monsterboete op van 1,6 miljoen euro

Ook vijf andere uitgevers mogen hun portemonnee bovenhalen.

De Europese Commissie legt zes uitgevers van videogames boetes op van in totaal 7,8 miljoen euro voor inbreuken tegen het mededingingsrecht. Concreet krijgen Valve, Bandai Namco, Capcom, Focus Home, Koch Media and ZeniMax (Bethesda) de boetes omwille van geoblocking. Dat betekent dat inwoners van bijvoorbeeld België en Nederland niet zomaar de (vaak goedkopere) versies van games uit Zuid- of Oost-Europa kunnen kopen.

De boetes variëren tussen de 340.000 euro en 1,6 miljoen euro. Afgezien van Valve krijgen alle betrokken uitgevers wel een korting van 10% omdat ze vrijwillig hebben meegewerkt aan het onderzoek. Enkel Valve betaalt de volle pot en is de Europese Unie dus 1,6 miljoen euro verschuldigd.

Volgens de bevoegde Eurocommissaris Margrethe Vestager is dit een belangrijk signaal dat 'het voor uitgevers verboden is om de verkoop van games over de grenzen heen te belemmeren via geoblocking'.

De betrokken uitgevers hebben voorlopig nog niet gereageerd op het vonnis. Mogelijk krijgt dit verhaal nog een staartje, want volgens de Europese Commissie kunnen personen die zich benadeeld voelen door de acties van de uitgevers hen ook aanklagen en een schadevergoeding eisen.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article
Follow a topic and we'll email you when we write an article about it.

Steam

PC

Related topics
Over de auteur
Michiel De Coninck avatar

Michiel De Coninck

Nostalgicus

Michiel kijkt met veel nostalgie terug naar 'de goede oude tijd', toen de Sega Dreamcast nog hip was en DLC gewoon een expansion heette. Hij heeft verder een onverklaarbare voorliefde voor point-and-click adventure games.

Reacties