Skip to main content

Erazer Major X20 review - Verdient een promotie

Van welk leger?

Eurogamer.nl - Aanrader badge
De Erazer Major X20 is bijzonder kwalitatief, met vooral het toetsenbord als uitblinker.

De Erazer Major X20 review van Carl kijkt of de samenwerking met Cherry, Nahimic en meer een geweldig product oplevert.

De rank ‘Majoor’ is bedoeld voor hoofdofficieren in het leger, die weliswaar nog een flinke hiërarchische ladder te beklimmen hebben. Die titel is dan ook een kleine ‘misnomer’ voor de Erazer Major X20. Deze erg puike laptop verdient namelijk een promotie.

Onder de motorkap bevat mijn reviewmodel van de Erazer Major X20 een Intel Core i9-13900HX, een Nvidia GeForce RTX 4070, 8GB vRAM en tot slot 32GB quad-channel system RAM. Met alle settings inclusief raytracing op maximum en zonder gebruik van upscalers zoals DLSS haalt deze laptop sterke presentaties. Ik haalde bijna 60 frames per seconde in Returnal, en een relatief consistente 45 frames per seconde in Cyberpunk 2077. Dat is fantastisch voor een adviesprijs die net onder de 2500 euro schommelt. Ook lof voor de ingebouwde Intel AX211-kaart die 6GHz Wi-Fi 6E en Bluetooth 5.2 ondersteunt. Intern zit het meer dan goed.

Erazer Major X20 review - Onvoorstelbaar sterke specsBekijk op YouTube

Het display meet 16 inch, heeft een refreshrate van 240Hz, en een maximum resolutie van 2560x1600 (in feite een 1440p-resolutie, bedoeld voor de schermratio 16:10 zoals hier het geval is). De maximum helderheid is een degelijke 411 nits, terwijl de contrastratio met 1.263:1 eveneens goed is. De kleurreproductie is weliswaar niet opmerkelijk: 93.9% van het ‘sRGB gamut’ is een degelijke score, maar tegelijk haalt het scherm slechts 68% Adobe RGB en 70.8% DCI-P3. Als je aan visueel werk doet, is dit dus niet de meest geschikte laptop. Zeker vergeleken met de interne specs is het display gewoon oké, maar ook niet meer dan dat.

De Erazer Major X20 mag zeker gezien worden. In lijn met de titel van majoor is dit strak, gedisciplineerd design. Het display en chassis zijn een en al rechte lijnen. De onderhelft is met enkel een trackpad zeer simpel. Het algemene gebrek aan logo’s of visuals zorgt ervoor dat dit een heel sober maar stijlvol product is. Enkel achter het display vind je het Erazer-logo en linksboven het Cherry-logo. Voorts is er wel RGB-belichting onder het keyboard, maar deze is relatief subtiel vergeleken met de lichtshows van vele andere producten. De enige missers zijn de twee RGB-strips achterop de laptop. Deze zie je niet tijdens het gamen; enkel tijdens het opladen. Daardoor bieden ze zo goed als geen meerwaarde. Behalve die backstrips ben je hier voor een mooie en mature laptop aan het juiste adres.

Erazer Major X20 review - Strak design

Een van de grootste troeven van de Erazer Major X20 is het keyboard. Erazer is recent een samenwerking aangegaan met Cherry, het bedrijf dat in feite geldt als de gouden standaard voor switches voor keyboards. Het resultaat: Cherry MX Ultra-Low Profile-switches onder de toetsen. Elke toetsaanslag heeft daarbij uitmuntende tactiele en auditieve feedback. De toetsen hebben een ‘travel’ van 1,8 mm en een reactietijd van minder dan een milliseconde. De combinatie van al die elementen betekent dat typen en gamen extreem precies en accuraat aanvoelt. Deze switches worden geïntegreerd in alle Erazer-modellen in de 2023-lijn en geven het merk een duidelijk voordeel tegenover de concurrentie.

De Erazer Major X20 is als laptop weliswaar niet de beste keuze als je on-the-go wilt gamen of werken. Hoewel het keyboard zoals gezegd een plezier is om te gebruiken, is het geklik bijzonder luid in het openbaar. De Major X20 is met 357 x 269 x 33 mm gemiddeld groot, maar weegt met bijna 2,4 kilogram relatief zwaar. Zeker met de gigantische oplader erbij is dit een flinke mastodont om mee te slepen. Ook de batterijduur is erg beperkt; bij grafisch veeleisende games haalde ik maar ongeveer 45 minuten. Bezint eer ge begint om deze laptop op bijvoorbeeld de trein mee te nemen.

Erazer Major X20 review - Qua audio en toetsenbord is dit fantastisch

Qua audio zet de Erazer Major X20 zijn beste beentje voor, want alle 2023-modellen van Erazer werken samen met Nahimic (een bedrijf gelieerd aan audioproducent SteelSeries). De speakers leveren een onvoorstelbaar goede bas en gaan bovendien zeer luid. Een zeer coole en handige feature die je kunt activeren via de Nahimic app is ‘Easy Surround’. Door de Erazer Major X20 te koppelen aan een Bluetooth-speaker (eender welke) kun je namelijk een virtuele surroundsound-ervaring op poten zetten. Het is een bijzonder gebruiksvriendelijke en innovatieve feature die een heuse meerwaarde betekent. Geweldig werk dus van Erazer en Nahimic.

De Erazer productlijn voor 2023 is simpelweg uitstekend. De Erazer Major X20 mag qua specs dan niet het absolute topmodel zijn, het volstaat ruimschoots om de huidige topgames te spelen. Bovendien geniet je van een geweldig toetsenbord en fantastische audio. Met uitzondering van de eerder beperkte mogelijkheden om de laptop mobiel te gebruiken, is dit kortom een uitstekend product. Deze majoor verdient promotie.

Read this next