Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

EPOS Sennheiser GSX 300 review - Klinkt als muziek in de oren

Een audio-gamechanger.

Eurogamer.nl - Aanrader badge
Voor een betaalbare prijs biedt de GSX 300 een aanzienlijke boost in audiokwaliteit en een spectaculaire 7.1-surround-ervaring.

In deze EPOS Sennheiser GSX 300 review legt Bruce uit waarom pc-gamers hun geluidskwaliteit niet langer hoeven te verwaarlozen.

Een toegewijde geluidskaart wordt door de meeste gamers over het hoofd gezien bij het samenstellen van hun pc. De meeste onder ons pluggen hun headset in de geluidsingangen van het moederbord en malen er verder niet veel om. Geluid is geluid, toch? Nou, niet echt. De EPOS Sennheiser GSX 300 tilt je hele ervaring naar een hoger niveau, en is desondanks betaalbaar en gebruiksvriendelijk.

De EPOS Sennheiser GSX 300 is een externe geluidskaart, of een DAC: Digital to Analog Converter. Simpel gezegd, een apparaat dat een digitaal signaal naar audio omzet. Een DAC zit ook op je moederbord. Omdat deze DAC echter quasi gratis bijgeleverd wordt, is deze vaak van een mindere kwaliteit. Een veelvoorkomende klacht bij gamers is bijvoorbeeld de statische ruis die in je geluidssignaal sluipt. De GSX 300 rekent hier compleet mee af. Stil is ook echt stil. Eenmaal je de GSX 300 hebt, is het moeilijk om ooit nog terug te gaan naar een DAC van mindere kwaliteit.

EPOS Sennheiser GSX 300 review - De GSX 300 is in het wit en het zwart verkrijgbaar.

Het installeren van de GSX 300 kan niet simpeler. Je verbindt het apparaat via USB met je pc, en achteraan plug je de in- en uitgangen van je headset in. Het apparaat zelf beschikt slechts over twee knoppen. Een drukknop om tussen presets te schakelen en een grote draaiknop voor volume. Deze presets beheer je in de bijgeleverde software EPOS Gaming Suite. De software is vooringesteld met enkele presets voor muziek, films en gaming. Daarnaast speel je zelf naar hartenlust met de digitale schuifregelaars om je geluid precies aan de gelegenheid aan te passen. Het is opmerkelijk wat voor impact deze instellingen op je geluidservaring hebben. Vooral de preset voor muziek brengt alle subtiliteiten van je favoriete muziek mooi naar de oppervlakte. De GSX 300 is dus ook nuttig voor meer dan enkel gaming.

Omdat er verschillende ingangen voor je headset en microfoon zijn, is de GSX 300 ook in staat om het geluid van je stem te verbeteren. Een noise gate en noise cancellation kunnen een behoorlijk verschil maken, zeker als je microfoon van een mindere kwaliteit is. Je vrienden zullen je in ieder geval dankbaar zijn. De GSX 300 is dus ook een perfecte aanschaf voor wie veel online gamet of eventueel zijn of haar streamingcarrière een duwtje in de rug wil geven.

EPOS Sennheiser GSX 300 review - De Gaming Suite software in actie.

Naast 24 bit / 96 kHz in stereo biedt de EPOS Sennheiser GSX 300 ook 16 bit / 48 kHz virtual 7.1-surround sound aan, een gamechanger in games waar directioneel geluid van belang is. In multiplayershooters hoor je precies vanwaar de voetstappen van je tegenstanders komen of weet je meteen vanwaar je beschoten wordt. Virtual 7.1-surround sound klinkt niet alleen spectaculairder, maar biedt ook een competitief voordeel. Nogmaals: eenmaal je de GSX 300 hebt, wil je nooit meer terug naar de standaard DACs die op moederborden geïnstalleerd staan.

De boost in audiokwaliteit die de GSX 300 voor een richtprijs van 79 euro biedt, is dan ook aanzienlijk. Muziek, films en games klinken spectaculairder en helderder. Maar het is vooral het 7.1-surround sound dat je gamingervaring naar een hoger niveau tilt. EPOS neemt geluidskwaliteit heel erg serieus en dat merk je. Gecombineerd met de enorme gebruiksvriendelijkheid, is dit een no-brainer voor iedereen met een degelijke pc.

De EPOS Sennheiser GSX 300 is nu verkrijgbaar voor een richtprijs van 79 euro.

Read this next