Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

EPOS H6PRO Open en Closed gaming headset review - Epische bouwkwaliteit

Klinkt als muziek in de oren.

Eurogamer.nl - Aanrader badge
De H6PRO biedt oerdegelijke geluidskwaliteit, maar onderscheidt zich vooral van de concurrentie met zijn comfortabel en elegant design.

Voor de EPOS H6PRO Open en Closed review legt Michiel zijn oren te luister bij twee van de beste headsets van de afgelopen jaren.

Sinds EPOS' toetrede tot de gamingaudiomarkt vorig jaar volgen de kwaliteitsproducten elkaar in een razendsnel tempo op. Eerder dit jaar waren we op de redactie al onder de indruk van EPOS' nieuwe earbuds en streamingmicrofoon, en ook de nieuwe EPOS H6PRO Open en Closed gaming headsets halen moeiteloos die standaard. Ondanks enkele kleine minpunten nestelt de H6PRO zich comfortabel tussen de allerbeste premiumheadsets.

We bespreken hier twee headsets, en dat is meteen een van de manieren waarop EPOS zich van de concurrentie onderscheidt. Waar de meeste producenten vooral inzetten op headsets die weinig of geen extern geluid doorlaten, laat EPOS die keuze helemaal aan jou. De Closed-variant sluit je zoals verwacht helemaal af van de buitenwereld, terwijl je met de Open-variant nog steeds vlot hoort wanneer iemand tegen je spreekt of wanneer de deurbel gaat. Door de extra luchtcirculatie wordt die laatste headset bovendien ook minder warm aan je oren, al vormt dat ook bij het Closed-model amper een probleem. Beide varianten staan garant voor uitstekend draagcomfort, waardoor je onmogelijk een verkeerde keuze kunt maken.

EPOS H6PRO Open en Closed review - Dankzij de extra luchtcirculatie hoor je met de Open-variant nog perfect wat er rondom jou gebeurt.

Ook qua design gaat de H6PRO regelrecht in tegen de algemene tendens. Veel gamingheadsets proberen immers om het 'gaming'-aspect extra in de verf te zetten met felle kleuren, opvallende schelpen en zelfs RGB-verlichting. EPOS gooit het over een andere boeg en kiest voor soberheid en elegantie. Daardoor is de koptelefoon niet alleen geschikt voor lange gamingsessies, maar ook voor je dagelijkse videoconferenties op het werk of op school. Dankzij de verwijderbare microfoon is het bovendien perfect mogelijk om de headset buitenshuis te gebruiken. Of je nu voor de kleurvariant Sebring Black, Ghost White of Racing Green kiest, dit is een headset waarmee je wil gezien worden.

De geluidskwaliteit is eveneens uitstekend. Zelfs zonder ondersteunende software en aanpassingsmogelijkheden krijg je namelijk een indrukwekkend geluidsspectrum te horen. Daarbij zet EPOS vooral in op het beperken van 'audiovermoeidheid'. Veel gamingheadsets accentueren immers een bepaalde frequentie - meestal de bas - om een bombastisch effect te creëren. Daardoor hebben je hersenen het echter moeilijk om alle andere frequenties te onderscheiden. De EPOS H6PRO kiest dan ook voor meer balans, waardoor ook midrange frequenties - zoals bijvoorbeeld voetstappen van vijanden in een multiplayergame - beter hoorbaar zijn. Ten slotte maakt het gebalanceerde geluid ook lange speelsessies aangenamer.

Bekijk op YouTube

Dat betekent echter niet dat de H6PRO perfect is. Zo is het maximale volume van vooral de Open-variant vrij laag. Zeker in combinatie met de extra luchtcirculatie wordt het daardoor wel eens lastig om op een drukke trein op je Switch te spelen of naar muziek te luisteren. De microfoon van de H6PRO is dan weer acceptabel, maar ook niet meer dan dat. Vooral de ruisonderdrukking is niet altijd perfect, waardoor achtergrondlawaai hoorbaar blijft. Ten slotte is het gebrek aan draadloze connectiviteit een tegenvaller, zeker gezien het hoge prijskaartje van de H6PRO. Daar staat tegenover dat je via de 3,5mm jack moeiteloos tussen eender welk elektronisch toestel wisselt. Voor wie de headset vooral op de pc gebruikt, is er bovendien een dubbele kabel voor de koptelefoon en microfoon voorzien. De kleine tekortkomingen doen kortom weinig afbreuk aan de verder oerdegelijke kwaliteit van de H6PRO.

EPOS zet met zijn headsets ook volop op duurzaamheid in. Zowel de kabels, schelpen als microfoon zijn bijvoorbeeld eenvoudig te verwijderen en te vervangen. Hoewel de bouwkwaliteit van alle onderdelen uitstekend is, is het fijn om te weten dat er ook jaren na je aankoop een oplossing voor kleine defecten of ouderdomsverschijnselen is. De H6PRO staat met andere woorden garant voor jaren luisterplezier.

EPOS H6PRO Open en Closed review - De microfoon is eenvoud te verwijderen voor gebruik buitenshuis.

EPOS doet met deze opvolger van de GSP 600 alles wat je mag verwachten van een premiumheadset. De H6PRO is nog een tikkeltje lichter dan zijn voorganger, maar het is vooral het vernieuwde design dat aan het draagcomfort bijdraagt. Ook de audiokwaliteit is uitstekend, of je nu in intense multiplayergevechten bent verwikkeld of gewoon wat muziek wil beluisteren. Aan dat alles hangt weliswaar een stevig prijskaartje vast, maar daarvoor krijg je heel wat in de plaats. Binnen zijn prijssegment behoort de H6PRO wat ons betreft tot de absolute koplopers.

De EPOS H6PRO Open en EPOS H6PRO Closed zijn allebei te koop voor een adviesprijs van 179 euro. De headsets zijn onder andere te koop via de EPOS website.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Related topics
Over de auteur
Michiel De Coninck avatar

Michiel De Coninck

Nostalgicus

Michiel kijkt met veel nostalgie terug naar 'de goede oude tijd', toen de Sega Dreamcast nog hip was en DLC gewoon een expansion heette. Hij heeft verder een onverklaarbare voorliefde voor point-and-click adventure games.
Reacties