Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

EPOS H3 gaming headset review - De nieuwe gouden standaard

Premiumheadset aan een degelijke prijs.

Eurogamer.nl - Aanrader badge
De EPOS H3 is een bijzonder robuuste en kwalitatieve gamingheadset. De nieuwe gouden standaard voor midrange koptelefoons.

De EPOS H3 gaming headset review (pc, PlayStation 5 en 4, Xbox Series X, S en One, en Nintendo Switch) van Carl vertelt je alles over deze nieuwe koptelefoon.

Met de H3 breekt een nieuwe generatie van EPOS-gamingheadsets aan. Dat zijn niet onze woorden, maar wel die van EPOS zelf. Beginnend met de H3 moeten toekomstige producten immers zowel de expertise van het bedrijf als de feedback van gamers incorporeren. Een grootse 'mission statement', maar wel eentje met een sterke start. De EPOS H3 is een bijzonder kwalitatieve koptelefoon voor een degelijke prijs en de nieuwe gouden standaard voor bedrade gamingheadsets.

De audiokwaliteit van de EPOS H3 is erg indrukwekkend. Er is aandacht voor detail en balans, terwijl de basgeluiden erg vol en rond zijn. Dat maakt het spelen van shooters als Call Of Duty: Black Ops Cold War of Valorant een waar plezier. Elk schot geeft een heerlijke feedback in je trommelvliezen. Tegelijk kun je dankzij de wijde frequentie in detail horen waar je tegenstanders zich bevinden. Met de EPOS H3 krijg je namelijk een bereik van 10MHz-30KHz; heel wat meer dan de gebruikelijke 20MHz - 20KHz bij gamingheadsets. Ook de passieve 'noise-cancellation' van de H3 is een aangename bonus. Hoewel de headset voor de duidelijkheid geen actieve 'noise-cancelling'-technologie gebruikt, zijn de oorschelpen van zo'n stevige kwaliteit dat het merendeel van alle achtergrondgeluid onderdrukt wordt. Daardoor is dit een ideale gamingheadset om te gebruiken op het openbaar transport of wanneer je huisgenoten hebt.

EPOS H3 gaming headset review - Robuuste materialen en zeer sterke audiokwaliteit

Ook qua looks kun je in het openbaar worden gezien met de EPOS H3. Het bedrijf maakt traditioneel redelijk 'bulky' headsets. Je ziet dan ook meteen dat de H3 deel uitmaakt van diezelfde designfamilie, zeker met de typische pilootachtige, neerklapbare microfoon. Toch is dit duidelijk een nieuwe interpretatie. De hoofdband en de schuifband zijn veel smaller dan bijvoorbeeld die van de EPOS GSP 370. Daardoor heeft de EPOS H3 een slankere en meer aantrekkelijke look. Met name de witte versie van de headset is visueel bijzonder appetijtelijk. Door de robuuste materialen kan de koptelefoon bovendien tegen een stootje. Onder de schuifband zit er namelijk metaal en bij het uitpakken van mijn reviewexemplaar roken de oorschelpen naar vers leer. Daardoor voel je steeds dat je een premiumproduct in handen hebt.

Ook de 'bidirectional' microfoon (die geluidsbronnen aan weerszijden van elkaar opneemt) is erg kwalitatief. Zo kwam mijn stem steeds erg helder door en werd er zo goed als geen achtergrondgeluid opgenomen. Van ruis of gekraak was er bovendien geen sprake. Muten gebeurt dan weer eenvoudig door de microfoon naar boven te plooien. Een zachte klik laat je op slimme wijze weten wanneer je niet meer te horen bent. Een perfecte gamingmicrofoon dus.

De EPOS H3 is bovendien een plezier om te dragen. Het draagcomfort is uitstekend, met de 270 gram zware hoofdband die weinig druk uitoefent. Lang gamen is zo nooit oncomfortabel. Wel een vermelding waard is de grootte van de oorschelpen. Hoewel mijn oren van gemiddelde grootte zijn, sluiten de oorschelpen erg nauw aan en werden ze daardoor ook erg warm. Heb je ietwat grotere oren, dan doe je er dus best aan om deze gamingheadset eerst uit te proberen.

Over praktisch comfort gesproken: de EPOS H3 heeft twee features om je het leven makkelijker te maken, al zijn ze niet beide even geslaagd. Als eerste vind je lengtemarkeringen op de schuifband waarmee je de lengte van de headset bepaalt. Daardoor moet je niet zomaar gokken of je beide kanten even lang hebt ingesteld en onthoud je wat jouw ideale setting is. Het lijkt een klein detail, maar het is een verademing voor wie vaak een headset gebruikt. Ten tweede heeft de H3 een klein wieltje op de rechteroorschelp waarmee je het volume kunt aanpassen. Het wieltje is echter volledig vlak, waardoor het minder intuïtief dan bijvoorbeeld de uitpuilende draaiknop van de EPOS GSP 370 werkt. Doordat je je vingers moet platleggen en met het gebrek aan precisie al snel overcorrigeert, voel je je als een sukkelende dj. Niet alle 'quality-of-life'-features zijn dus even geslaagd.

EPOS H3 gaming headset review - Strak en elegant design.

De EPOS H3 probeert met zoveel mogelijk apparaten compatibel te zijn. Bij aankoop krijg je namelijk twee soorten 3.5mm-kabels meegeleverd: een korte kabel met een TRRS-stekker (voor mobiele apparaten, consoles en sommige recente pc's) en een langere kabel met twee TRS-uiteinden (bedoeld voor computers met afzonderlijke microfoon- en hoofdtelefoonpoorten). Hoewel het lof verdient dat je de EPOS H3 met zo goed als elk apparaat in je huishouden kunt gebruiken, is het bij de hand houden van kabels om van apparaat te wisselen weinig praktisch voor wie nu al met kabelhygiëne worstelt.

De EPOS H3 is simpelweg de gouden standaard voor gamingheadsets. Voor een erg redelijke prijs krijg je superieure audiokwaliteit, mooi design en hoogwaardig draagcomfort. De headset is bovendien zeer robuust en heeft een aangename schuifband. Het volumewieltje is weliswaar een misser en de verschillende kabels zijn niet erg praktisch. Desalniettemin is dit de beste bestaande 'cross-platform'-gamingheadset in de midrange prijscategorie. De EPOS H3 biedt premiumkwaliteit voor een redelijke prijs.

Carl testte de EPOS H3 gaming headset op zijn pc, PlayStation 5, Xbox Series X, PlayStation 4 en Nintendo Switch.

Zelf aan de slag gaan met deze uitstekende gaming headset? Je kunt de EPOS H3 kopen via Mediamarkt

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Related topics
Over de auteur
Carl Vander Maelen avatar

Carl Vander Maelen

Muggenzifter

Gepassioneerde gitarist die games zoveel als mogelijk in zijn doctoraat in het Recht probeert te betrekken.

Reacties