Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

EPOS B20 Streaming Microphone review - Alles wat je nodig hebt als streamer

Gaat met de stroom mee.

Eurogamer.nl - Aanrader badge
De EPOS B20 blinkt uit in smaakvol en gestroomlijnd design. De microfoon bij uitstek voor streamers.

De EPOS B20 Streaming Microphone review (pc, PS4, PS5) vertelt je alles wat je moet weten over deze microfoon gericht op streamers.

Audioproducent EPOS besloot onlangs om zijn portfolio aan producten uit te breiden. Waar het bedrijf vroeger zo goed als uitsluitend gaming headsets maakte, spitst het zich nu ook op andere apparatuur voor gamers toe. Het bedrijf liet weten dat het audio in gaming tot het uiterste wil pushen, wat al in de GSX 300-geluidskaart en de GTW 270 Hybrid Earbuds resulteerde. Met de EPOS B20 Streaming Microphone besluit EPOS zich nu ook op streamers te richten.

Eerste indrukken zijn belangrijk en hier scoort de EPOS B20 meteen. De microfoon is van hoogwaardige materialen gemaakt. Zowel de microfoon als de standaard waarop je het plaatst, voelen erg robuust aan en hebben een prettig gewicht. Ook qua looks zit het design van de B20 prima. Strakke rechte lijnen, de rondingen van de micro en de stand, en het smaakvolle zilver en grijs komen samen tot een zeer professionele look. Na ook het geslaagde design van de EPOS H3 gaming headset is het duidelijk dat EPOS qua esthetiek een geslaagde nieuwe en moderne richting uitgaat.

EPOS B20 streaming microphone review - Een professionele en mooie look.

Ook de set-up is erg gestroomlijnd. Zo monteer je de microfoon op de bijgeleverde standaard met behulp van slechts één schroef, een klusje waarvoor je zelfs geen schroevendraaier nodig hebt. Bovendien kun je de microfoon op een 'boom-arm' monteren, zolang die een '3/8 thread' heeft. Via de bijgeleverde kabel die een comfortabele 2,9 meter meet, verbind je de microfoon vervolgens met de USB-ingang van je pc, en je bent klaar om op te nemen. Simpeler kan bijna niet.

De B20 is weliswaar niet meteen perfect afgesteld, met vooral veel gain bij het eerste gebruik. Daarom volg je best de raad van EPOS op en download je de gratis EPOS Gaming Suite om de instellingen van je microfoon gedetailleerd te regelen. De interface van deze applicatie is erg overzichtelijk. Je kunt uit verschillende 'Voice Enhancer' presets kiezen om de klank te vinden die perfect bij jou past. Als je meer in detail wilt gaan, dan kun je de 'Side Tone' aanpassen, het niveau van de 'Noise Gate' precies bepalen, en met de EQ-settings experimenteren. Het is genoeg om gedetailleerd te kunnen werken, zonder je met opties te overweldigen. Daardoor is de combinatie van de EPOS B20 en de EPOS Gaming Suite perfect voor zowel beginnende streamers als voor wie meer geavanceerd wil werken.

EPOS B20 streaming microphone review - Een mooi aanbod opties zonder te overweldigen.

De EPOS B20 volgt de recente trend in gaming microfoonmodellen om vier verschillende 'opnamepatronen' aan te bieden. Die bepalen vanuit welke richtingen de microfoon geluid opneemt. Via de Cardioid-setting neem je alles voor de microfoon op, terwijl Stereo een wijder bereik heeft en ideaal is voor geluidsbronnen die mobiel zijn. Bidirectional is dan weer bedoeld voor twee personen die aan weerszijden van elkaar zitten (denk aan een gast in een podcast). Omnidirectional stelt je ten slotte in staat om een hele kamer op te nemen, bijvoorbeeld wanneer een liveband speelt. Dergelijke settings zijn weliswaar ondertussen de standaard voor streamingmicrofoons, maar het is erg geslaagd hoe de heldere icoontjes op de microfoon zelf die weergeven. Dankzij een knop op de zijkant switch je onmiddellijk tussen de vier modi, die alle naar behoren werken.

Een van de grootste troeven van de EPOS B20 is de samplingrate waaraan audio wordt opgenomen. Met een samplingrate van 48KHz wordt het hele frequentiebereik hoorbaar voor mensen opgenomen en gereproduceerd. De B20 gebruikt bovendien een 24-bitresolutie in plaats van de 16-bitstandaard, waardoor er veel meer potentiële waarden zijn. Dat hoor je ook daadwerkelijk. De kwaliteit van stemopnames is rijk, dynamisch en bovenal zeer helder.

EPOS B20 streaming microphone review - De opnamekwaliteit is bijzonder helder.

Tot slot zijn ook de verbindingssopties van de B20 prima. De microfoon bevat een USB-C-poort voor verbinding met je pc en een 3.5-millimeteringang (of 'jack') voor een koptelefoon. Qua compatibiliteit werkt de EPOS B20 ook meteen op de PlayStation 4, voor wie het liefst zo streamt. EPOS laat bovendien weten dat een update voor de PlayStation 5 gepland staat. Keuze genoeg in elk geval.

De EPOS B20 Streaming Microphone heeft alles wat je nodig hebt als streamer. Met vier opnamepatronen, een bijzonder hoge kwaliteit van stemopnames en verschillende verbindingsopties heb je alle basiselementen binnen handbereik. De degelijke EPOS Gaming Suite stelt je bovendien in staat om je klankprofiel gedetailleerd aan te passen. De smaakvolle look en hoogwaardige materialen zijn de kers op de taart. Een geweldige microfoon en ijzersterk apparaat voor zowel beginnende als meer ervaren contentcreators.

Zin om zelf te beginnen streamen? Je kunt de EPOS B20 streaming microphone kopen op de EPOS website.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Related topics
Over de auteur
Carl Vander Maelen avatar

Carl Vander Maelen

Muggenzifter

Gepassioneerde gitarist die games zoveel als mogelijk in zijn doctoraat in het Recht probeert te betrekken.

Reacties