Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Edelbert's Favorite Five van 2011

...én zijn persoonlijke vooruitblik op 2012!

Als ik 2011 moet samenvatten in enkele woorden, zullen dat "straatprotest", "volksverzet" en "crisis" zijn. Straatprotest en volksprotest omdat overal ter wereld, beginnend in het Midden Oosten, verontwaardigde burgers op straat gekomen zijn om massaal verschillende humane wantoestanden aan te kaarten. Dictators vielen van hun voetstuk en het volk rees naar nieuwe hoogtes. Maar ook in het Westen werd stilaan duidelijk dat de volksmassa de bankendictatuur niet langer zou slikken. Occupy Wallstreet is al een gevestigd begrip geworden, eens benieuwd welke monetaire monopolies er in 2012 nog toevoeging zullen vinden in het lijstje van bezette financiële centra.

En iedereen weet natuurlijk waarom crisis het tweede woord is. Aan het begin van het jaar werden we nog getrakteerd op Crysis 2, die met zijn grafische pracht hoge toppen scheerde. Maar daar bleef het niet bij. Ook werden consolespelers onlangs nog verwend met een herwerkte versie van de allereerste Crysis. Ja, het was al bij al een goed jaar voor fans van het shootergenre. Maar voor games in het algemeen natuurlijk ook. Om zomaar een top vijf samen te stellen uit al dat leuk die dit jaar is uitgekomen, is op zich al een hele opgave.

Nummer Vijf - Rage (PC, PS3, X360)

Misschien vreemd dat deze game in een top 5 terug te vinden is, terwijl games als Uncharted 3, Portal 2, LA Noire, The Witcher 2, Little Big Planet 2, Killzone 3, Minecraft, Batman Arkham City… Doch Rage in een zee van steeds groter worden getallen achter de titels van games toch voor enige vernieuwing kon zorgen. Nuja, vernieuwing? De game is een volbloed shooter, zoals de games die eerder van ontwikkelaar ID Software verschenen. Met Rage bewijst de studio nog maar eens dat ze de fijne kneepjes van het vak nog lang niet kwijt zijn.

Rage is op zich een zeer vermakelijk shooter. Goed aanvoelende controls, slimme uitdagende AI die zorgt voor steeds veranderende vuurgevechten en een prachtig grafisch vorm gegeven wereld die al doet watertanden naar het volgende project van ID Software. Een goede herinnering dat de vaders van de First Person Shooter nog lang niet rijp zijn voor het bejaardentehuis.

Nummer Vier - Infamous 2 (PS3)

Het is voor Cole Macgrath ook een druk jaar geweest. Niet enkel werd Empire City, de stad die Cole zijn thuis noemde, maar stiekem ook zijn persoonlijke speeltuin, volledig met de grond gelijk gemaakt door the Beast. Wanneer dan ook New Marais, Cole's nieuwe betonnen jungle, blijkt overrompeld te zijn door allerlei gemuteerd tuig, alsook onder bedreiging is van een aanstormende Beast¸ begint één van de beste superheldenverhalen van het jaar 2011.

Infamous 2 zal vooral in mijn gedachten blijven vanwege de cinematische ervaring die de game biedt. Maar ook de simpliciteit waarmee de speler Cole door de wereld kan loodsen. Na enkele seconden kan echt iedereen doorheen de wereld zweven, springen, Free Runnen als een volleerde professional. En net door die toegankelijkheid, sterke gameplay en mooie visuals, verdient Infamous 2 een plaatsje in deze top vijf.

Nummer Drie - Deus Ex: Human Revolution (PC, PS3, X360)

Het was alweer een tijdje geleden dat we op onderzoek mochten gaan in het Deus Ex universum, maar dit jaar was het dan eindelijk weer zo ver. Na jaren anticiperen op een vervolg, konden we deze zomer in de huid van Adam Jensen kruipen, dat deze na een hinderlaag door een huurlingenleger voor dood wordt achter gelaten. Om in leven te blijven, moet hij noodgedwongen en tegen zijn overtuigingen in enkele fysieke upgrades ondergaan.

Hierna volgt één van de beste detectiveverhalen van 2011, waarin Jensen op zoek gaat naar de oorzaak van de aanval, zijn ontvoerde vriendin probeert te redden, terwijl hij de wereld om zich heen ziet veranderen door rellen tussen menselijke puristen en zij die geloven dat het mechanische upgrades gewoon de volgende evolutionaire stap zijn. Fascinerende denkvoer verwerkt in een krachtig verhaal dat aan de ribben blijft plakken, vergezeld van de play it your way gameplay.

Nummer Twee - Battlefield 3 (PC, PS3, X360)

Op de tweede plaats staat een game uit een reeks die altijd een instant smile op mijn gezicht kan toveren. Niettegenstaande de single player niet bepaald van het hoogste kaliber is, maakt de multiplayer dit alles goed. Slachtvelden waar 24 (op consoles, 64 op de PC) spelers het tegen elkaar kunnen opnemen met alle moderne wapentuig die vandaag de dag voor handen in, aangevuld met een garage vol jeeps, tanks, jets en helikopters, kan op zich al menig online veteraan doen watertanden.

Echter gaat Battlefield 3 nog een stapje verder, en word dit alles afgewerkt met die typische Battlefield gameplaymodes en vernietigbare omgevingen. Teamwork is een absolute vereiste om de overwinning te behalen, iets wat ook vrij zeldzaam is in hedendaagse games. Dit totaalpakket maakt van Battlefield 3 de beste online ervaring die 2011 te bieden heeft.

Nummer Eén - The Elder Scrolls V: Skyrim (PC, PS3, X360)

Hoe kan het ook anders ? Bethesda Studios heeft zich dit jaar opnieuw overtroffen met het nieuwste deel in de The Elder Scrolls reeks. Skyrim biedt alles waar een gamer naar hunkert. Diepe gameplay waarin de gamer blijft specialiseren afhankelijk van diens speelstijl en een prachtig vormgegeven, levende wereld. Reken daarbij nog eens uren aan speelplezier. Letterlijk heb ik al meer dan honderd uur aan deze game gespendeerd en nog altijd worden nieuwe locaties en queesten me voorgeschoteld. Fenomenaal!

Een absolute aanrader voor iedereen die waar voor zijn geld wilt. En dat de game hier en daar een steek laat vallen op vlak van stabiliteit, alsook de sporadische bug die roet in het eten gooit, verdwijnen als sneeuw voor de zon wanneer je het gewapend met een zwaard en een rugzak vol magische spreuken opneemt om Skyrim te redden van een dreigende invasie door de eeuwenoude draken.

En wat nog in 2012?

2012 zal een jaar vol verrassingen zijn. Eerst en vooral zal Metro: Last Light een game zijn waarvan de releasedatum in mijn agenda zal aangeduid staan. De behind closed doors beelden die ik op Gamescom dit jaar heb mogen aanschouwen, hebben wel degelijk een blijvende indruk achtergelaten. Ook de nieuwe Hitman Absolution heeft mijn aandacht al kunnen opeisen met een korte walkthrough die eerder deze maand verscheen. Ook ben ik benieuwd hoe Bioshock Infinite het zal stellen. Als laatste twee on the radar games heb ik nog Prey 2 en Far Cry 3, wat het lijstje voor mijn part zowat volledig maakt.

Over de auteur
Edelbert Masschelein avatar

Edelbert Masschelein

Professionele trol

Reacties