Skip to main content

EA Sports FC 24 gameplay – Wat zijn Play Styles en Hypermotion V?

De bal is nog ronder.

De switch van FIFA 24 naar EA Sports FC 24 lijkt op papier een van de grootste veranderingen in jaren op te leveren. Daar hamert uitgever Electronic Arts zelf ook op. Het spreekt over een ‘drievuldigheid’ van innovatieve features: de verbeterde Frostbite-engine, Hypermotion V, en Play Styles. Maar wat betekent dat in de praktijk voor de gameplay?

Op deze pagina vind je:

EA Sports FC 24 Crossplay, Hypermotion V, Clubs, Career en Volta - De eerste gameplayBekijk op YouTube

EA Sports FC 24 spelmodi – Welke modus kan ik spelen?

In totaal zijn er vijf modi: Player Career, Manager Career, Volta, Clubs, en Ultimate Team.

In Player Career neem je de rol aan van een speler die de grootste aller tijden wil worden. Nieuw is dat Agents een belangrijke rol spelen, die jouw unieke carrièrepad helpen uitstippelen. Er zijn Career Path Objectives: indien je die voltooit, promoveer je gaandeweg naar de club van jouw dromen. Ook het winnen van nationale prijzen zoals de Franse Ballon d’Or behoort tot de mogelijkheden.

De Manager Career laat je een club managen – van het scouten en aanwerven van spelers, tot het beheren van de financiën en het bepalen van tactieken tijdens wedstrijden. EA wil naar eigen zeggen meer dan ooit controle toelaten door het Total Management System. Er zijn zeven Tactical Vision-stijlen, bijvoorbeeld tiki-takavoetbal zoals Johan Cruijf het introduceerde. Je moet goed nadenken wanneer je coaches inhuurt voor je team en ervoor zorgen dat jullie visies overlappen.

EA Sports FC 24 Crossplay, Hypermotion V, Clubs, Career en Volta - Genoeg modi om je een heel jaar zoet te houden

Over Volta is er tot nu toe erg weinig info bekend. Het lijkt er dan ook op dat de straatvoetbalmodus min of meer hetzelfde als vorig jaar blijft. Volta kreeg echter ook veel kritiek in het verleden omdat EA weinig moeite deed om het verder te onderhouden. Brengt dit jaar beterschap?

Clubs houdt dit jaar veel rekening met feedback uit vorige jaren. League baseert zich uiteraard op de punten die je verdient gedurende de seizoenen om tot de Elite-divisie te stijgen. Playoff Matches moeten enorme uitdagingen vormen, inclusief belangrijke beloningen. Door te winnen krijg je nieuwe fans en visuele items, waardoor je gradueel jouw eigen clubidentiteit kunt uitbouwen. Via meer opties dan ooit moet je de club van jouw dromen kunnen maken.

Uiteraard maakt Ultimate Team opnieuw zijn opwachting. Omdat deze modus zo uitgebreid is, vind je meer info in dit aparte EA Sports FC 24 Ultimate Team Evolutions, Chemistry, Icons en meer artikel.

EA Sports FC 24 Crossplay, Hypermotion V, Clubs, Career en Volta - Hypermotion V moet tot betere animaties dan ooit leiden

EA Sports FC 24 Hypermotion V – Wat is er nieuw?

Enkele jaren geleden introduceerde EA de Hypermotion-technologie. Op basis van die motioncapturetechniek konhet bedrijf 11v11-wedstrijden registreren en via kunstmatige intelligentie verder voorspellen hoe spelers bewegen. Het zorgde effectief voor een merkbaar andere game, al doken er ook nieuwe issues qua animaties op.

Hypermotion V is nu de volgende evolutie van de technologie. De ‘V’ staat voor ‘volumetric capture’. Animaties baseren zich op video’s, zonder dat spelers ‘mocap suits’ moeten dragen. Dat opent volgens EA nieuwe deuren omdat men niet langer specifieke spelers moet inhuren om in een artificiële omgeving met zulke mocap suits te spelen.

AcceleRATE 2.0 is een systeem dat de loopstijlen van spelers meer realistisch moet weergeven. Er zijn namelijk zeven types van lopen: sommige spelers zijn explosieve sprinters; anderen kunnen dan weer lange afstanden afleggen; en nog anderen zitten daartussenin. Volgens EA zal dat een grote impact hebben op het tempo van wedstrijden.

EA Sports FC 24 Crossplay, Hypermotion V, Clubs, Career en Volta - De Frostbite engine zorgt voor de meest realistische graphics tot nu toe

EA Sports FC 24 Frostbite – Hoe zien de graphics er uit?

De Frostbite-engine heeft ondertussen bewezen dat het extreem mooie games kan afleveren. EA Sports FC 24 blijft verder inzetten op grafische pracht en praal.

EA Sports Sapien Technology plaatst sensors op individuele spieren om te begrijpen welke delen van het lichaam tijdens specifieke bewegingen opspannen en ontspannen. Dat moet de accuraatste weergave van hele lichamen opleveren. Het gaat ook bijvoorbeeld over het tonen van de breedte van schouders en de grootte van spieren. Spelers lijken in elk geval voller vergeleken met vorig jaar.

GPU Cloth is volgens EA ook een belangrijke visuele vooruitgang. Truitjes en broekjes van spelers plooien en wapperen nu op een realistische manier – ook in combinatie met de eerder besproken Sapien-technologie en spieren onder de kledij.

De belichting is volgens EA aangepakt om meer diepte en contrast te tonen, waardoor individuen in het publiek bijvoorbeeld veel duidelijker afgelijnd staan. Op het veld lijkt de game merkbaar donkerder en koeler qua kleurenfilter.

Er zijn wel enkele bezorgdheden. De gezichten van spelers zitten dieper dan ooit in de ‘uncanny valley’, met de cover van de Ultimate Edition als goed voorbeeld van enkele ondermaatse gezichten. EA lijkt ook bizarre prioriteiten te kiezen: je kunt niet geloven hoe lang EA bleef hameren op meer realistische handen en vingerbewegingen.

EA Sports FC 24 Crossplay, Hypermotion V, Clubs, Career en Volta - De spelers zien er voller en gespierder uit

EA Sports FC 24 Play Styles – Wat zijn ze en wat zijn Play Styles + ?

EA gaat voor EA Sports FC 24 een partnerschap met Opta aan, een bedrijf dat al jaren sportdata verzamelt. Dat moet voor exactere statistieken en info over spelers zorgen.

Die worden ook gebruikt voor de nieuwe Play Styles. In feite zijn er drie mogelijkheden: spelers hebben geen Play Styles, hebben wel een Play Style, en de allerbeste spelers hebben Play Style +.

In feite geven Play Styles spelers extra animaties en mogelijkheden. In totaal zijn er 34 Play Styles. ‘Trickster’ is bijvoorbeeld voor spelers die trucjes willen gebruiken om de tegenstander op het verkeerde been te zetten. ‘Dead Ball’ is voor spelers die accuraat zijn – wat voor vrije trappen bijvoorbeeld een eenvoudiger leesbare lijn geeft. ‘Power shot’ betekent dat je ballen veel sneller en krachtiger aflevert.

Play Styles + zijn enkel beschikbaar voor de beste spelers ter wereld en maken die bestaande Play Styles nog iets krachtiger. Het lijkt er ook op dat Play Styles in Ultimate Team belangrijk zullen worden bij Evolutions.

Daarna kwamen er nog heel wat extra features, waarvan veruit de meest impactvolle Swerve Precision Pass lijkt te zijn. Die laat je een effect op je diepe pas zetten, zodat je tactisch de tegenstander kunt verrassen.

EA Sports FC 24 Crossplay, Hypermotion V, Clubs, Career en Volta - De legendarische trap van Haaland kun je ook in de game uithalen

EA Sports FC 24 Crossplay – Is er Crossplay?

Ja, maar enkel voor de Clubs- en Volta Football-modi. Dat geldt voor alle soorten evenementen binnen die modi. Zo kun je eindelijk ontspannende vriendschappelijke potjes tegen vrienden spelen.

PS4 en Xbox One aan de ene kant; PS5, Xbox Series X/S en pc aan de andere.

Read this next