Skip to main content

E3 2012 vooruitblik: Ubisoft

"Voor elk wat wils."

46.800 bezoekers waren aanwezig op de E3 in 2011, afkomstig uit alle uithoeken van de wereld om gedurende drie dagen in totaal meer dan tweehonderd verschillende standhouders af te werken. Het was vorig jaar een extreem drukke editie van de Electronic Entertainment Expo te Los Angeles, maar hoe zal de beurs dit jaar verlopen? En weten alle grote uitgevers en ontwikkelaars zichzelf te overtreffen in vergelijking met de impact die ze al dan niet in 2011 konden maken? In de aanloop naar de E3 2012 proberen wij op die vraag een antwoord te geven. Ons oordeel baseren we deels op feiten, deels op speculatie. Of onze voorspellingen al dan niet zullen uitkomen weten we jullie in de eerste helft van juni te vertellen, wanneer het belangrijkste gamespektakel ter wereld losbarst met de eerste grote persconferenties, en Eurogamer Benelux in Californië ter plaatse is om verslag uit te brengen.

Vandaag analyseren we wat Ubisoft voor ons in petto heeft op de E3 van 2012.

De E3 van 2011 voor Ubisoft

Op de E3 van vorig jaar had Ubisoft een redelijk sterke portefeuille voor ons klaar. Zo werd meer getoond van reeds aangekondigde toppers als de racegame Driver: San Francisco, Rayman Origins, Ghost Recon: Future Soldier en Assassin's Creed: Revelations. Vooral deze laatste stal toen de show met een bijzonder actievolle trailer op het eind van de avond.

Ook in de presentatiemap van Ubisoft zat onder meer From Dust, de degelijke godgame die bij zijn release helaas met heel veel controverse omringd was. Ook Trackmania 2 kwam aan bod, waarna in één adem ManiaPlanet werd aangekondigd. Dit zou een platform worden waarop alle Mania-games zouden gebundeld worden. Alle Mania-games? Yep, ShootMania en QuestMania werden aangekondigd.

De lanceringstrailer van Trackmania 2

Maar de aankondigingen van ManiaPlanet, ShootMania en QuestMania waren niet eens de meest verrassende. Ubisoft liet immers een gestoorde trailer zien van wat Far Cry 3 bleek te zijn. Last but not least werd ook Brothers in Arms: Furious Four aangekondigd, een game die de vorige Brothers in Arms games volledig achter zich laat en in plaats daarvan een groepje geschifte 'soldaten' volgt.

Helaas bleven we vorig jaar toch ook wat op onze honger zitten. Hoe zat het bijvoorbeeld met Splinter Cell 6? We wisten dat de game in ontwikkeling was, maar de lippen van Ubisoft bleven wat die game betrof stijf op elkaar. En ook Beyond Good & Evil 2 maakte geen acte de présence, hoewel later duidelijk werd waarom: er werd gewacht op de Wii U.

De E3 van 2012 voor Ubisoft

Dit jaar spreekt het dan ook voor zich dat we de games die vorig jaar niet werden genoemd opnieuw verwachten. Sterker nog, de sterren staan dit jaar goed, want er is een nieuwe console aan het firmament verschenen. De Wii U zal ongetwijfeld van heel wat developers ruime aandacht krijgen. Zo is het zeer waarschijnlijk dat Beyond Good & Evil 2 speciaal werd vertraagd om als launchtitel te dienen voor de nieuwe console. Ook stealth-shooter Splinter Cell 6 zie ik eindelijk aangekondigd worden op deze E3. Waarschijnlijk gaat ook deze titel naar de Wii U.

Wie het nog niet had geraden: de Wii U wordt groots dit jaar. Tenzij Microsoft en/of Sony ondanks alles tóch hun nieuwe consoles aankondigen zal Nintendo dan ook de show stelen. Ubisoft heeft naar eigen zeggen een aparte line-up klaar voor de Wii U. In elk geval staat Assassin's Creed 3 op dat lijstje. Maar de vraag is of niet al Ubisoft's consoletitels straks gewoon ook voor de Wii U zullen verschijnen. De nieuwe console zal in elk geval genoeg rekenkracht aan boord hebben om de oude chips in de X360 en PS3 de baas te kunnen. Eén van de exclusieve Wii U games wordt Killer Freaks from Outer Space. De game doet iets met dodelijke aliens die de aarde overnemen, meer info krijgen we waarschijnlijk tijdens Ubisoft's presentatie op de E3.

Assassin's Creed 3 ziet er veelbelovend uit.

Wii U of niet, Assassin's Creed 3 zal uiteraard in de schijnwerpers staan. Desmond Miles -en wij ook- zal in dit laatste deel van de franchise eindelijk te weten komen waarom hij nu al vier games lang gebouwen zit te beklimmen. Dat we eindelijk ook alles te weten zullen komen over de tempeliers en de assassins is uiteraard ook mooi meegenomen. Maar vooral de setting van Assassin's Creed 3 spreekt tot de verbeelding. De voorvaderen van Desmond moeten immers de grote plas hebben over gestoken, want het oude continent wordt ingeruild voor het nieuwe. Veel nieuws en sensatie rond Assassin's Creed 3 dus dit jaar.

Een titel die het voorbije jaar aan populariteit heeft gewonnen is ShootMania. Na de succesvolle Trackmania games wordt immers gebouwd aan een Mania-universum, waarin niet alleen geracet, maar ook geschoten (ShootMania) en gequest (QuestMania) wordt. ShootMania moet een soort Unreal Tournament worden, maar laat het je vooral zelf vertellen door Ubisoft. Ook rond QuestMania zal waarschijnlijk wat meer verteld worden, want sinds de aankondiging vorig jaar bleef het verdacht stil rond de game.

Zeker ook van de partij dit jaar is Brothers in Arms: Furious Four. Deze over the top shooter werd vorig jaar aangekondigd, maar kreeg behalve een trailer nog niet veel aandacht. Gezien de game deze herfst nog moet verschijnen wordt het tijd om daar een E3 show mee te vullen. Hevige fans van de Brothers in Arms reeks zoeken beter nu al hun psychiater op, want behalve de titel zal waarschijnlijk niets aan deze game nog doen denken aan de eens zo sterke WOII shooters.

Nog een game die dit jaar zeker aan bod komt is Rayman Legends. De kleurrijke platformer belooft onder meer nieuwe personages en een onlinemodus en zal ook zeker verschijnen voor de Wii U. Ja oke, ik geef het toe. Mijn voorspelling is niet zó sterk, want de trailer van de game is nu al gelekt.

En wat dacht je van Rainbow Six: Patriots? De game werd pas aangekondigd na de E3 en Gamescom van vorig jaar, dus ook deze game heeft zijn 'moment of fame' nog niet gehad. Waarschijnlijk zal dus ook Rainbow Six: Patriots zijn opwachting maken.

Wat dit jaar zeker ook terugkomt, is de invasie aan partygames en casual games. Ubisoft noemt het 'voor elk wat wils', wij zouden echter liever hun bestaan ontkennen. Al hoor ik dat redacteur Frederik al eens graag een dansje placeert. In elk geval kunnen we er niet meer omheen: casual games en partygames zijn big business geworden en ze zullen dus ook dit jaar hun plaats op het podium opeisen. Keek je vorig jaar al vol ongeloof hoe volwassen CEO's met een brede glimlach rare capriolen maakten op het podium, dan heb ik slecht nieuws voor je: they are baaack!

Vijf minuten gameplay uit Far Cry 3.

Maar om met een positieve noot te eindigen: uiteraard is Far Cry 3 ook van de partij. Ook van deze game staat waarschijnlijk heel wat nieuwe info achter de embargo-muur. In elk geval keert het spel terug naar een tropisch eiland, na Far Cry 2 dat de Afrikaanse savanne onveilig maakte. Op het toeristisch eiland breekt onverwacht een gewapend conflict uit waarin hoofdrolspeler Jason Brody per ongeluk verzeild raakt. Vorig jaar kwamen we op de E3 niet veel verder dan de definitie van krankzinnigheid, dus ook over Far Cry 3 zal Ubisoft wel wat te vertellen hebben.

Als we de verkoopspraatjes van Ubisoft mogen geloven, dan zal er voor elk wat wils zijn op deze E3. En inderdaad, als het grootste deel van mijn voorspelling uitkomt dan hebben we dit jaar tactische shooters, snelle shooters, parcours (Assassin's Creed 3), een platformer, een adventure, een open world shooter, casual games… Wat we wel missen zijn sport en racegames. Ubisoft beloofde echter enkele verrassingen tijdens hun presentatie, dus ik verwacht dat er toch minstens één van elk zal worden aangekondigd. Wat ook duidelijk ontbreekt zijn nieuwe IP's. Deze kan je weliswaar moeilijk voorspellen. Ik ga er dan ook van uit dat Ubisoft ook enkele originele games zal lanceren. De lancering van een nieuwe console is daarvoor zelfs een uitgelezen moment. Hoewel de shooters duidelijk in de meerderheid zijn zal er dus wel een gevarieerd aanbod aan games zijn. Ubisoft zet echter wel duidelijk in op sequels van games die hun waarde al hebben bewezen. Begrijpelijk, maar schrik dus niet als je alles precies al eens gespeeld hebt.

Voorspelling: E3 2012 > E3 2011

Read this next