Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

E3 2012 vooruitblik: Square Enix

De uitgever heeft nog wat vraagjes te beantwoorden.

Geschreven door Thomas Mak

46.800 bezoekers waren aanwezig op de E3 in 2011, afkomstig uit alle uithoeken van de wereld om gedurende drie dagen in totaal meer dan tweehonderd verschillende standhouders af te werken. Het was vorig jaar een extreem drukke editie van de Electronic Entertainment Expo te Los Angeles, maar hoe zal de beurs dit jaar verlopen? En weten alle grote uitgevers en ontwikkelaars zichzelf te overtreffen in vergelijking met de impact die ze al dan niet in 2011 konden maken? In de aanloop naar de E3 2012 proberen wij op die vraag een antwoord te geven. Ons oordeel baseren we deels op feiten, deels op speculatie. Of onze voorspellingen al dan niet zullen uitkomen weten we jullie in de eerste helft van juni te vertellen, wanneer het belangrijkste gamespektakel ter wereld losbarst met de eerste grote persconferenties, en Eurogamer Benelux in Californië ter plaatse is om verslag uit te brengen.

Vandaag analyseren we wat Square Enix voor ons in petto heeft op de E3 van 2012.

De E3 van 2011 voor Square Enix

Square Enix is niet één van de meest in het oog springende uitgevers op de beursvloer van de E3. Toch maakt het Japanse bedrijf de laatste jaren indruk met de kwaliteit die hun titels ten toon spreiden. Waar de Oosterse game-industrie over het algemeen moeite heeft om hun games in het Westen aan te laten slaan, heeft Square Enix dit aardig onder de knie. Vaak zijn het dan ook de op het Westen gerichte games die het goed doen op de E3.

Zo ook vorig jaar. Twaalf maanden geleden werd duidelijk dat Square Enix met Deus Ex: Human Revolution een topgame in huis had. We waren toen al lang overtuigd dat het avontuur van Adam Jensen hoge ogen zou gooien. Maar drie maanden voor release lieten Square Enix en ontwikkelstudio Eidos, sinds 2009 onderdeel van Square, de game nogmaals in volle glorie zien.

Dit vond redacteur Philip van Tomb Raider tijdens de vorige E3.

Daarnaast werden er nog twee potentiële toppers getoond, allebei games die nog niet in de winkelschappen zijn beland. De reboot van Tomb Raider is inmiddels zelfs uitgesteld naar het voorjaar van 2013, maar maakte op de afgelopen E3 al diepe indruk met een fantastische trailer. We kwamen toen te weten dat we dit keer een jongere en minder ervaren Lara Croft onder de knoppen zullen krijgen. Wanneer zij strandt op een mooi eiland bij de kust van Japan, moet je zien te overleven. Tenminste daar lijkt het een beetje heen te gaan, want daadwerkelijke gameplaybeelden hebben we nog maar weinig gezien.

Die andere grote titel kunnen we gelukkig wel dit jaar nog in onze console of pc steken. Hitman: Absolution verschijnt op 20 november en liet zich eveneens van een goede kant zien. Draaiend op de nieuwe Glacier 2 engine liet de demonstratie een andere game zien dan we gewend zijn van de Hitmanserie. Agent 47 wordt opnieuw betrokken in grote complotten, maar die zijn nu meer gericht tegen de protagonist zelf. In de demo van de E3 in 2011 zagen we vooral de vrijheid die je hebt om te kiezen tussen sluipen of juist sneller naar je wapentuig grijpen. Zowel van de nieuwe Hitman als de reboot van Tomb Raider zullen we dit jaar nog veel horen en zien.

De geweldige Dead Island trailer.

Behalve deze grote titels stond Square Enix er ook nog met survivalgame Dead Island. Hiervan werd de eerste trailer de hemel in geprezen, en terecht, maar het spel zelf was uiteindelijk niet van hetzelfde niveau. Final Fantasy XIII-2 en Dungeon Siege III waren te zien op de beurs, maar vielen in het niets in vergelijking met de andere games. Datzelfde gold voor de MMO Wakfu en 3DS-game Heroes of Ruin, die de line-up van vorig jaar vervolledigden.

De E3 van 2012 voor Square Enix

Deze E3 zal voor Square Enix vooral draaien om drie belangrijke games. Naast twee eerdergenoemde titels zal ook Sleeping Dogs flink in de spotlight staan. Die stond voorheen bekend als True Crime: Hong Kong, maar omdat Activision er geen heil meer in zag, sloeg Square Enix toe: de rechten werden overgekocht. Onder een nieuwe naam komt het brute actiespel steeds beter op de radar te staan bij ons. Halverwege augustus is de release, maar we hebben eigenlijk nog niet bijster veel gezien van de open wereld-game. We verwachten dan ook een definitiever beeld te krijgen tijdens de E3-beurs. Aan de setting zal het in elk geval niet liggen. De trailers stralen tot nu toe een heerlijke sfeer uit.

Ditzelfde geldt eigenlijk voor de twee spellen die vorig jaar al aanwezig waren. Wat we tot nu toe van Tomb Raider hebben gezien maakt enthousiast, maar er zijn nog wel een aantal vragen. In hoeverre gaat het richting survival-horror? Waar zijn de puzzels, de platformen en de guns? Hoe regelmatig krijgen we quick time events te zien? Dat soort dingen zijn nog niet duidelijk, maar antwoorden zullen ongetwijfeld volgen tijdens de beurs.

Van Hitman: Absolution weten we dan wel weer iets meer. De eerdere demo, een behoorlijk aantal trailers en natuurlijk de exclusieve pre-order extra, de Sniper Challenge, bewezen de diversiteit van deze titel. Mede dankzij de mooie beelden die de Glacier 2 engine laat zien, straalt Absolution het elan van een AAA-titel uit. Toch zijn er de laatste tijd geluiden te horen van fans van de serie die het stealthaspect te veel missen. Het is nu aan de makers om onze redactie behind closed doors te bewijzen dat Agent 47 het daadwerkelijk kan opnemen tegen al het najaarsgeweld.

Quantum Conundrum zal wat minder belletjes doen rinkelen, maar heeft ook zeker potentie. Portal heeft het first-person puzzel-genre op de kaart gezet en Quantum Conundrum lijkt daar het eerste exponent van te worden. Door te schakelen tussen verschillende dimensies moeten kamers worden opgelost. Voorbeelden zijn de slow motion- en de fluffy-dimensie. Kim Swift, één van de ontwikkelaars van Portal, is het brein achter de game. Een speelbare demo van de game moet ons laten zien of er daadwerkelijk een genre is voor dit soort games.

Kingdom Hearts 3D: Dream Drop Distance. Wat een alliteratie!

Verder staat er op de lijst met zekerheden Heroes of Ruin, een dungeon crawler á la Diablo, maar dan op de 3DS. We zijn met name benieuwd naar de multiplayer die voor vier spelers beschikbaar is. Ook Theatrhythm Final Fantasy is bevestigd door Square Enix. In deze tactische game voor de 3DS is het de bedoeling om ritmisch op de knoppen te drukken. In Japan is de game al uit. Fans van Japanse RPG's kunnen hun hart dus ophalen op de handheld van Nintendo, zeker omdat ook Kingdom Hearts 3D: Dream Drop Distance aanwezig zal zijn. Het lijkt het laatste zijstapje te worden in de populaire serie. In Dream Drop Distance zullen spelers opnieuw allerlei Disney-werelden betreden. Het spel speelt zich af na alle voorgaande delen.

Toch wachten velen stiekem op een écht nieuw deel van Kingdom Hearts. Helaas kunnen we nog niets anders dan vraagtekens plaatsen bij de onthulling van Kingdom Hearts III voor de console. Al een paar jaar speculeren we over een mogelijke aankondiging hiervan, maar krijgen we niets te zien. Is het dit jaar dan toch zover?

Andere verrassingen die Square Enix voor ons in petto zou kunnen hebben laten zich raden. Final Fantasy zorgt altijd voor genoeg rumoer. Van remakes tot HD-collecties, geruchten zijn er genoeg. Alsof we dan nog niet genoeg jRPG's hebben gezien is er ook de mogelijkheid dat we Dragon Quest X te zien krijgen, een MMO voor de Wii en Wii U die reeds op de Tokyo Game Show van 2011 te zien was. Gezien de focus van de E3-beurs op de Wii U zou dat best wel eens mogelijk kunnen zijn. Een blik op de licenties die bij Square op de plank liggen tonen aan dat Just Cause 3, Thief 4 en Kane & Lynch 3 tot de mogelijkheden behoren.

Square Enix reist dit jaar met een behoorlijk breed portfolio af naar Los Angeles. Topgames als Tomb Raider en Hitman misstaan zeker niet tussen de andere grote titels, maar hebben nog wat vragen te beantwoorden. Sleeping Dogs zou een derde sterke titel kunnen worden. Daarbovenop is er een leuke role-playing line-up voor de 3DS. Een verrassende aankondiging uit één van de rijke franchises die het bedrijf bezit, zou het helemaal afmaken. Als dat gebeurt staat Square Enix weer prima op de kaart.

Voorspelling: E3 2012 > E3 2011

Read this next