Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

E3 2011 vooruitblik: Sony

Minder Move, meer games.

45.600 bezoekers waren aanwezig op de E3 in 2010, samen afkomstig uit 90 verschillende landen om gedurende drie dagen in totaal 300 verschillende standhouders af te werken. Het was vorig jaar een extreem drukke editie van de Electronic Entertainment Expo te Los Angeles, maar hoe zal de beurs dit jaar verlopen? En weten alle grote uitgevers en ontwikkelaars zichzelf te overtreffen in vergelijking met de impact die ze al dan niet in 2010 konden maken? In de aanloop naar de E3 2011 proberen wij op die vraag een antwoord te geven. Ons oordeel baseren we deels op feiten, deels op speculatie. Of onze voorspellingen al dan niet zullen uitkomen weten we jullie in de eerste helft van juni te vertellen, wanneer het belangrijkste gamespektakel ter wereld losbarst met de eerste grote persconferenties, en Eurogamer Benelux in Californië ter plaatse is om verslag uit te brengen.

Vandaag analyseren we wat Sony voor ons in petto heeft op de E3 van 2011.

De E3 van 2010 voor Sony

Altijd spannend om een E3-vooruitblik te schrijven rond één van de drie grootste entertainmentbedrijven ter wereld. En toevallig ook één van mijn uitgesproken favorieten! Sony wierp zich vorig jaar aanzienlijk hard op het hele motion controller-gebeuren, en wij vragen ons af wat ze dit jaar klaarstomen achter de schermen. We leggen beide E3-beurzen naast elkaar en besluiten of we dit jaar meer verwend zullen worden.

En hoe toepasselijk is dat niet; ik kon meteen mijn tijd investeren in het integraal herbekijken van hun vorige persconferentie. Het was dat, of nog eens tegen mijn redacteurs beginnen zagen over het feit dat ik nog vijf weken moet wachten tot we aan de andere kant van de wereld zitten. De keuze was dus snel gemaakt. Vorig jaar lag de nadruk enorm op 3D Gaming, aangezien de PlayStation 3 het enige entertainmentapparaat is dat volledig gebouwd is voor het nieuwe visuele aspect, en bijgevolg werd er enorm mee uitgepakt in 2010.

Onze eigen kickoff rond Killzone 3.

Wat betreft grote titels, had men bij Sony het vooral over Killzone 3, de laatst verschenen shooter waarin je het opneemt tegen de Helghast. Daarnaast speelden InFamous 2 (die bovendien rond de komende E3-beurs zal verschijnen) een rol en Gran Turismo 5 werd toen nogmaals getoond, en gelukkig is die game intussen uit. Godzijdank, mijn polshorloge begon zelfs in slaap te vallen. LittleBigPlanet 2 wist ook het publiek danig te verrassen en verdiend, als we de scores van de pers intussen bijeen sprokkelen.

De grote aankondiging die echter centraal stond, was het antwoord van Sony op de Kinect van Microsoft. En dat werd de PlayStation Move. Het ding lijkt enorm op een Wii-controller maar met een verhoogde nauwkeurigheid. Het publiek was er dol op, ik iets minder. Maar goed, ik ben dan ook van de ouderwetse stempel en wou gewoon meer games voor mijn gewone controller. Onder andere Sorcery en PlayStation Move Heroes kregen een demonstratierol in het E3-gebeuren van 2010.

Daarnaast staat nog steeds de PSP sterk in zijn schoenen, en dat werd bevestigd met de line-up die voor de handheld van Sony in de pijplijn zat. Met titels zoals God of War: Ghost of Sparta en Metal Gear Solid: Peace Walker zag de toekomst er vorig jaar rooskleurig uit. Oh ja, er was ook nog zoiets genaamd Invizimals voor de PSP, maar daar gaan we verder niet dieper op in.

Voor de PlayStation Store kwam er trouwens ook een nieuwe feature, en die kennen we tot nu toe nog steeds onder de naam PlayStation Plus. Dit abonnementssysteem werd destijds aangekondigd en laat spelers toe om exclusieve content eerst te krijgen en zelfs tegen korting nieuwe games binnen te halen. Alleen jammer dat we de laatste tijd het zonder PlayStation Network moesten stellen, jullie weten intussen wel goed genoeg waarom.

Een van de eerste trailers rond Portal 2.

Dat werd allemaal aangevuld met wat subtiele tussendoortjes zoals een opvallend optreden van Kevin Butler voor de hele persmeute, wat nog steeds in mijn ogen hèt E3-moment van vorig jaar was. Even indrukwekkend was de plotse presentatie van Portal 2 door Gabe Newell, die nederig de medewerkers van Sony bedankte om hem ondanks zijn kritiek op de PS3 hem niet meermaals op het gezicht te slaan.

Het is echter traditioneel voor de drie grote bedrijven om hun persconferentie met een grote klepper te eindigen. Vorig jaar hoopte ik op eender wat, maar toen bleek de grote verrassing een nieuwe Twisted Metal game te zijn. In mijn ogen een vrij grote domper op de hele twee uur durende presentatie, aangezien dat nu niet bepaald een aankondiging was waar we echt op zaten te wachten. Nu goed, we zijn een jaar verder en flauwer dan die anticlimax kan het echt niet worden.

De E3 van 2011 voor Sony

Voor dit najaar staan er alvast enkele mooie dingen gepland en daarvan mogen we vrij zeker zijn dat ze getoond of op z'n minst vermeld zullen worden. Om meteen onze vooruitblik af te trappen, gooi ik Uncharted 3: Drake's Deception in de groep. Dat zal ongetwijfeld een hoogtepunt worden van de persconferentie indien ze een gameplaysegment demonstreren tijdens de show. Nog leuker? Gooi er Resistance 3 bij, want die reeks begint sinds het vorige deel hoge toppen te scheren. En opnieuw komt Twisted Metal hier een kijkje nemen, ondanks het feit dat het al tijdens de vorige E3-beurs aangekondigd werd.

Een prachtig filmpje van Uncharted 3: Drake's Deception.

En van daaruit wordt het wat speculeren. Gelukkig genoeg hebben we al onze bronnen afgeschuimd voor wat geruchten en wat blijkt? Een Sony-medewerker zou vermoedelijk een groot deel van de persconferentie gelekt hebben, barstend van de details. Grand Theft Auto V zou aanwezig zijn op de beurs en daarbovenop nog eens voor Agent uitkomen, waarvan ik trouwens hoop om ook iets te horen na een oorverdovende stilte. Betekent het dat PS3-gamers wat extra krijgen in hun GTA V-exemplaar?

Na een fantastische trilogie op de PS3 komen Ratchet & Clank terug in een veel luchtigere game samen met Captain Qwark en Dr. Nefarious in Ratchet & Clank: All 4 One. Wellicht meer nieuws daaromtrent in Los Angeles. Meer platformnieuws vinden we terug over een sluipende wasbeer genaamd Sly Cooper. Volgens gefluister werkt men volop aan Sly Raccoon 4, nog zo een geslaagde reeks die sinds het PS2-tijdperk zijn stempel heeft gedrukt op de industrie. Over Journey hopen we ook iets te zien. Je kent de makers achter deze unieke game wel, ze hebben ons destijds Flower en flOw gebracht. Over unieke games gesproken: The Last Guardian zou speelbaar zijn op de beursvloer, en hopelijk kunnen we hetzelfde zeggen over de Ico and Shadow of the Colossus Collection, waar we al enige tijd op zitten te wachten.

Verder uit het Japanse kamp liggen er andere potentiële titels op de loer. Jaar na jaar vragen we het ons af, maar waar blijven ze met Kingdom Hearts 3? De reeks was een ongelooflijk schot in de roos en dus kijken we bijgevolg reikhalzend uit naar meer info over Sora en de mix van Disney en Final Fantasy. Intussen houdt Level-5 zich bezig met het afwerken van White Knight Chronicles 2, dat al bijna een jaartje in Japan uit is, maar hier nog het daglicht moet zien.

De vorige E3-trailer van The Last Guardian.

Naast al die hardcore games die op onze HD-schermen zullen draaien, komt er nog iets aan genaamd NGP. De Next Generation Portable, beter bekend als de PSP2, zou door Sony officieel voorgesteld worden met de officiële naam, prijskaartje en releasedatum. Daarbij geleverd zullen ze ongetwijfeld een pak launchtitels voor de nieuwste handheld presenteren. Voor de PlayStation Move verwachten we meer te horen rond Ape Escape, een oude klassieker die reeds op de eerste PlayStation onze aandacht trok.

En dan gaan we nog even terug naar de mysterieuze details van onze undercover Sony-spion. Volgens meneer of mevrouw X komt Santa Monica formeel naar voren met een nieuwe God of War, en dan hopelijk eentje dat verder gaat na de laatste, en dus ook een Romeinse vier mag dragen. Verder zou er een sequel van Warhawk in de maak zijn, samen met nog een nieuwe Metal Gear Solid. Alsof er al niet genoeg stof tot nadenken was met zo een ingewikkeld plot. Niet dat we tijd tekort zouden komen, want Polyphony Digital zit blijkbaar te sleutelen aan iets nieuw, dat geen zes jaar in beslag zou nemen om te ontwikkelen en nog voor maart 2012 in de rekken zou liggen.

Kaz Hirai trekt Sony-gewijs de NPG uit z'n zak!

Maar de ultieme genadeslag naar Microsoft toe zou een aankondiging zijn van een gloednieuw project voor de PlayStation 3, van de studio die ons Halo bracht. Jawel, Bungie zelve zou in Los Angeles hun allereerste game aankondigen dat naar een andere console behalve de Xbox 360 komt. Ze hadden al eerder aangekondigd om na hun kroonreeks van koers te veranderen, en zo te zien krijgen we daar de eerste bewijzen binnenkort van te zien.

Tenslotte vragen we ons af wat de andere studio's doen die inmiddels met andere zaken bezig zijn? Guerrilla Games sleutelt misschien aan Killzone 4, aangezien de derde game nog een klein poortje op het einde open laat. Bij Quantic Dream werkt men naarstig aan iets volledig nieuw dat, net zoals Heavy Rain, op een innovatieve manier een verhaal probeert te vertellen. Media Molecule bracht begin dit jaar het succesvolle LittleBigPlanet 2 uit, dus de kans dat we meteen nummer drie te zien krijgen, is zeer klein. Al volgt er eventueel een variant op de nieuwe PlayStation Portable ... We wachten samen met jullie geduldig af tot het grote moment voor definitief uitsluitsel.

Voorspelling

Om af te sluiten: ik was geen fan van de E3 2010. Zoveel motion sensing controllers, veel te weinig hardcore games en een paar teleurstellingen. Vandaar dat ik er een goed oog op heb dat Sony dit jaar zijn presentatie vrij makkelijk zal overtreffen in vergelijking met vorig jaar. De Move is intussen verschenen en doet het goed, dus de aandacht verschuift weer meer naar de echte hardcore games. Dat kan ik alleen maar toejuichen. Voor mij alvast een toegangskaartje naar de E3-persconferentie van Sony, alstublieft.

E3 2011 > E3 2010

Getagged als
Over de auteur

Joachim Beunckens

Hoofdredacteur Video

Reacties