Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

E3 2012 vooruitblik: Nintendo

Nieuwe console met nieuwe games, games, games.

Geschreven door Randolf Bouwma

46.800 bezoekers waren aanwezig op de E3 in 2011, afkomstig uit alle uithoeken van de wereld om gedurende drie dagen in totaal meer dan tweehonderd verschillende standhouders af te werken. Het was vorig jaar een extreem drukke editie van de Electronic Entertainment Expo te Los Angeles, maar hoe zal de beurs dit jaar verlopen? En weten alle grote uitgevers en ontwikkelaars zichzelf te overtreffen in vergelijking met de impact die ze al dan niet in 2011 konden maken? In de aanloop naar de E3 2012 proberen wij op die vraag een antwoord te geven. Ons oordeel baseren we deels op feiten, deels op speculatie. Of onze voorspellingen al dan niet zullen uitkomen weten we jullie in de eerste helft van juni te vertellen, wanneer het belangrijkste gamespektakel ter wereld losbarst met de eerste grote persconferenties, en Eurogamer Benelux in Californië ter plaatse is om verslag uit te brengen.

Vandaag analyseren we wat Nintendo voor ons in petto heeft op de E3 van 2012.

De E3 van 2011 voor Nintendo

Nintendo zette direct de toon door te openen met een live orkest dat Zelda muziek verzorgde. Het was duidelijk: Nintendo richtte zich meer op de hardcore gamer. Afwachtend als we waren -we kenden Nintendo presentaties langer dan vandaag- hielden we onze verwachtingen laag. Maar de toon werd doorgezet: een nieuwe Luigi's Mansion kwam voorbij, en een hele nieuwe Mario in 3D, en Mario Kart 7, en Star Fox 64 3D. Dat ging de goede kant op! En toen was daar ineens de Wii U.

Verwarring alom bij de onthulling ervan. En niet alleen om de gekke naam. Is het een nieuwe console? Of is het alleen een nieuwe controller voor de Wii? Ja, wat is het eigenlijk? Gelukkig werd al snel duidelijk wat het wel was -een nieuwe console én een nieuwe controller!- en nu is het aan Nintendo om ons dit jaar helemaal weg te blazen met haar nieuwste hebbeding.

Redacteur Philip probeert de Wii U te begrijpen tijdens de E3 van 2011.

En Nintendo heeft het nodig. Na de aankondiging van de Wii U daalden de koersen op de beurs waarbij bedrijven maar weinig vertrouwen hadden in de nieuwe console. Daarbij draaide Nintendo dit fiscale jaar voor het eerst sinds 1981 verlies. Tegenvallende verkopen van de 3DS en het feit dat de Wii-verkoop daalt (immers, iedereen en zijn moeder heeft er ondertussen al een) zorgen ervoor dat Nintendo dit jaar de harten van gamers echt moet gaan stelen.

De E3 van 2012 voor Nintendo

Nintendo heeft beloofd tijdens de komende conferentie de Wii U verder uit de doeken te doen en het definitieve ontwerp van de controller bekend te maken. Deze zal allicht weinig verschillen van het eerdere ontwerp. Als we de geruchten mogen geloven worden er enkel wat knoppen heen en weer geschoven maar maken ook de analoge schijfjes plaats voor daadwerkelijke pookjes, dat voor meer speelgemak kan zorgen.

Een hardware demo van de mysterieuze console.

Misschien komen we er ook achter hoe krachtig de Wii U nu daadwerkelijk is. Nintendo heeft al laten weten dat het hen gaat om het speelplezier en niet om de graphics... maar toch willen we het weten. Ondanks dat het nog geheim moet blijven hebben verschillende ontwikkelaars zich al uitgelaten over de specs maar die uitspraken zijn tot nu toe nogal onbetrouwbaar. Zo hoorden we eens dat de Wii U grafisch niet zo sterk zou zijn als de Xbox 360 en PlayStation 3, terwijl de ontwikkelaar van Darksiders II heeft laten weten dat de Wii U 'genoeg paardenkracht heeft' en dat er dus grafisch geen verschil gaat zijn tussen de versies. Wat er van waar is horen we hopelijk tijdens de conferentie.

Toch gaat het bovenal om de software. Nintendo heeft games nodig die echte systemsellers zijn. Wellicht is New Super Mario Bros. Mii zo'n game. Het zou zomaar kunnen, want New Super Mario Bros. voor de Wii is een van de best verkochte Mario games ooit. Vorig jaar maakte de 'sequel' zijn opwachting tijdens de conferentie, en Miyamoto heeft bevestigd dat we er dit jaar meer van zullen zien. Toen zagen we hoe je Mii's kon besturen naast Mario en z'n vrienden. En als we dan toch met Mario bezig zijn, is er vast ook een plekje voor het al aangekondigde New Super Mario Bros. 2 voor de 3DS.

Gameplay uit het reeds verschenen New Super Mario Bros. voor de Wii.

Na jaren van speculatie zal ook een nieuwe Pikmin worden getoond. Details zijn nog schaars, behalve dat de game ooit begon als Wii game en dat 'iedereen die de eerdere Pikmins heeft gespeeld hier plezier mee zal beleven'. Aldus Miyamoto himself. Een andere game die we waarschijnlijk terug gaan zien is Lego City Stories, een Lego Grand Theft Auto game die vorig jaar vol trots als Wii U-exclusief werd gepresenteerd. Toen alleen met screenshots, maar nu hopelijk ook met daadwerkelijke gameplaybeelden.

Er is een nieuwe Super Smash Bros. game in de maak en de E3 conferentie is een uitstekende plek om daar de eerste beelden van te laten zien. De Wii U zal gebruik maken van het Nintendo Network en nu de Friend Codes langzaam maar zeker verleden tijd zijn, hopen we duidelijkheid te krijgen over de online mogelijkheden van de Wii U. Zou het niet vet zijn als deze nieuwe Super Smash Bros. een goedwerkende online modus bevestigd krijgt?

Maar als Nintendo echt indruk wil maken, dan komen ze met een nieuwe Zelda game. Vorig jaar moesten we het doen met een techdemo, maar natuurlijk zijn we hongerig naar meer. Een nieuwe Zelda game die er grafisch uitziet als die demo zou een goede zet in de rug van de lancering van de Wii U zijn, mocht het een launchgame worden. Het is een beetje wishful thinking, maar wie weet!

Star Fox en Metroid spelen zich beide af in de ruimte, en nu circuleert het gerucht dat Retro Studios de twee franchises samen gaat brengen in één game. Startroid? Deze Wii U game zou de vliegsecties van Star Fox combineren met het planeten afstruinen van Metroid, hoewel we ook met Fox aan land kunnen en met Samus het ruimteschip in. Klinkt te gek voor woorden, dus het zou zomaar eens waar kunnen zijn.

De indrukwekkende games line-up van de Wii U.

Aangezien de Wii U HD graphics aankan verwachten we ook het nodige te zien van de third-party support. Vorig jaar was dit in de vorm van Xbox 360/PlayStation 3 footage. Games als Darksiders II en Batman Arkham City werden toen getoond. Maar wat we vooral niet willen zien, is dat de Wii U een luie port-machine wordt. Mutiplatformgames zijn prima (Castlevania: Lords of Shadow 2 anyone?), maar ditmaal hopen we wel te zien hoe deze versies gebruik maken van de unieke mogelijkheden die de Wii U touchscreen controller te bieden heeft. Een zo'n game is Rayman Legends. Hoewel nog niet duidelijk is of het hier een multiplatformgame betaamd, heeft het gelekte filmpje ervan wel de interessante mogelijkheden (en de grafische kracht) van de Wii U benadrukt. Meer van dat, graag.

Dan de 3DS, ook een platform dat snel meer interessante software nodig heeft. Enkele games waarvan we weten dat ze in de maak zijn, Luigi's Mansion 2, Animal Crossing, en Paper Mario 3D, komen ongetwijfeld voorbij en verschijnen dit jaar nog in de winkels. Tevens gaat het gerucht dat er een nieuwe Castlevania game in de maak is voor de 3DS, genaamd Mirror of Fate. Of deze game veel aandacht krijgt tijdens de conferentie van Nintendo zelf is nog maar de vraag. Wellicht dat de game nadrukkelijker aanwezig is tijdens Konami's E3 moment.

De Nintendo DS was een uitstekend platform voor RPG games en het wordt hoog tijd dat deze trend zich doorzet op de 3DS. Fire Emblem zou dit gat kunnen vullen. De game is al uit in Japan, dus we hebben enkel nog een lokalisatie nodig. In datzelfde 'wij willen ook'-rijtje valt Professor Layton and the Mask of Miracles, een game die al sinds begin 2011 speelbaar is in Japan. De game verschijnt dit jaar eindelijk in Europa, maar voor Amerika is het nog onzeker. We verwachten dan ook een bevestiging voor de Amerikaanse markt tijdens deze conferentie.

En hoe zit het dan met de Nintendo DS en de Wii? Dat lijkt nu toch echt een aflopende zaak. Voor de Wii verwachten we in ieder geval nog de Kirby-compilatie en natuurlijk Dragon Quest X, maar met name die laatste zal interessanter zijn voor de Japanse markt. Deze verwachten we eerder uitgebreid tijdens de Tokyo Game Show dan tijdens de E3. Voor de DS zijn er nog twee Pokémon games onderweg, Conquest en Black and White 2.

Al met al is het best een indrukwekkende lijst en de verdere onthulling van een nieuwe console is natuurlijk altijd spannend. Nu Nintendo met de Wii U meer de nadruk wil leggen op hardcore gamers krijgen we met een beetje geluk geen slaapverwekkende toestanden meer zoals die in de hoogtijdagen van de Wii. Verder laten we ons lekker verrassen, net zoals tijdens dat absolute kippenvel moment in 2004...

Voorspelling: E3 2012 > E3 2011

Over de auteur

Eurogamer-Team

Contributor

Reacties