Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

E3 2011 vooruitblik: Konami

Tussen Silent Hill en Metal Gear.

45.600 bezoekers waren aanwezig op de E3 in 2010, samen afkomstig uit 90 verschillende landen om gedurende drie dagen in totaal 300 verschillende standhouders af te werken. Het was vorig jaar een extreem drukke editie van de Electronic Entertainment Expo te Los Angeles, maar hoe zal de beurs dit jaar verlopen? En weten alle grote uitgevers en ontwikkelaars zichzelf te overtreffen in vergelijking met de impact die ze al dan niet in 2010 konden maken? In de aanloop naar de E3 2011 proberen wij op die vraag een antwoord te geven. Ons oordeel baseren we deels op feiten, deels op speculatie. Of onze voorspellingen al dan niet zullen uitkomen weten we jullie in de eerste helft van juni te vertellen, wanneer het belangrijkste gamespektakel ter wereld losbarst met de eerste grote persconferenties, en Eurogamer Benelux in Californië ter plaatse is om verslag uit te brengen.

Vandaag analyseren we wat Konami voor ons in petto heeft op de E3 van 2011.

De E3 van 2010 voor Konami

Konami bracht vorig jaar een enorm ruim aanbod mee naar de beurs. Niche titels, party games, nieuwe delen in hun grootste reeksen en daarmee natuurlijk ook Pro Evolution Soccer 2011. Een jaar zonder PES is als een jaar zonder om het even welke sport titel van EA - ondenkbaar dus.

Dan is er natuurlijk ook nog de nieuwe Silent Hill, die toen zonder subtitel aangekondigd werd. Uit de trailer kon reeds afgeleid worden dat het hoofdpersonage een ontsnapte gevangene is en dat we wederom tal van mindfucks mogen verwachten. Bizarre monsters en transformerende kamers, dat soort dingen.

Wie Konami denkt, denkt natuurlijk ook Hideo Kojima en zijn Metal Gear franchise. Vroeger zei de beste man meermaals iets in de trend van: "Dit wordt mijn laatste Metal Gear game." Maar ik denk dat niemand dat tegenwoordig nog gelooft, noch het publiek, noch hijzelf. Aan Metal Gear Solid: Peace Walker werden niet veel woorden vuil gemaakt, aangezien de game rond die tijd reeds in de schappen lag. Het meest spectaculaire was natuurlijk Metal Gear Rising, de zelfverklaarde 'lightening bolt action' game. In de game zal je controle krijgen over Raiden (in complete ninja cyborg stijl) die blijkbaar in staat is om met grote precisie zijn medemensen te fileren.

Een trailer voor Metal Gear Rising.

Met Silent Hill en Metal Gear achter de rug, is er natuurlijk nog één alom bekend Konami franchise die ook zijn eigen paragraaf verdient: Castlevania. De klassieke 2D Castlevania: Harmony of Despair verscheen als een downloadbare titel op de XBLA. Deze diende zowel als een 'gaiden' titel die personages uit de hele reeks bijeen bracht, alsook een eerste poging om multiplayer naar de reeks te brengen. De grootste aandachttrekker was natuurlijk Castlevania: Lords of Shadow. 3D-incarnaties van de reeks zijn in het verleden nooit echt positief ontvangen geweest, maar toch geeft Konami de moed niet op. Hun doorzettingsvermogen werd eindelijk beloond, want deze meer 'God of War'-geïnspireerde Castlevania werd haast door iedereen meer dan positief ontvangen.

Van oude bekenden naar kersverse nieuwkomers metNeverDead, een leuk ogende actiegame met een protagonist die in brokken uiteen kan vallen... Om zichzelf achteraf gewoon weer op te bouwen door zijn hoofd over zijn ledematen te rollen. Dat doet mij altijd denken aan een soort 'Zombie Apocalyps ontmoet Katamari Damacy'. Actie en humor zijn altijd welkom en het verbaasd me dan ook dat het de laatste tijd zo stil is rond deze titel. Een andere nieuwkomer is Lucha Libre: Héroes Del Ring, worstelen op zijn Zuid-Amerikaans.

Wat betreft vervolgen, krijgen we ook nog te maken met Saw II, net zoals zijn voorganger ontvangen als een eerder middelmatige game. Klinkt niet echt positief, maar Ninety Nine Nights II kreeg het zwaarder te verduren. Het origineel kreeg te kampen met heel wat gemengde recensies, de grootste kritiek zijnde dat het in essentie gewoon een hersenloze hack 'n clash is. Tijdens de E3 presentatie werd vooral nadruk gelegd op het feit dat je nu één miljoen vijanden tegelijkertijd zou kunnen bevechten. Niet echt een overtuigend argument als het grote probleem bij variatie in gameplay ligt. Niet verwonderlijk werd dit vervolg zelfs slechter onthaalt dan het origineel (zelfs een online co-op kon het blijkbaar niet redden).

Retroperspectief kan soms pijnlijk zijn, gelukkig is er ook beter nieuws: Otomedius Excellent komt naar het Westen. Lang leve de prettig gestoorde Japanners met hun geflipte 2D space shooters en vrolijke manga figuurtjes. Otomedius Excellent is een Gradius-esque titel die normaal gezien enkel via de lokale import gamesboer te vinden valt. De titel liep wat vertraging en zou binnenkort in de rekken moeten liggen.Adrenalin Misfits kwam wel op tijd uit, één van Konami's eerste Kinect titels. Het concept? Racen en stunts uitvoeren terwijl je controle hebt over bizarre wezens op een zweefbord. Sonic Riders, iemand?

De trailer voor Lost in Shadow/ A Shadow's Tale.

De tweede Kinect titel uit de Konami stal is Dance Masters en valt eigenlijk best te omschrijven als Dance Dance Revolution zonder dansmat. Van dat franchise werd trouwens ook een incarnatie aangekondigd op de drie grote thuisconsoles. Het werd bovendien gepresenteerd door Naoki Maeda, waarschijnlijk de meest enthousiaste man op aarde. Van dansen naar zingen met Glee: Karaoke Revolution. Een karaoke game met een extra verkoopargument voor alle Gleeks onder jullie. De aankondiging van de titel ging op de persconferentie zelfs gepaard met een optreden van de John Burroughs High School Choir. Dan was er ook nogDef Jam Rapstar, het is ook karaoke, maar dan met rap en hip-hop.

Met Beyblade: Metal Fusion tracht Konami aan te tonen dat er nog steeds mensen zijn die interesse hebben in de veredelde tollen. Deca Sports 3 probeert dan weer om Wii Sports van zijn troon te stoten, met Deca Sports: Freedom die zijn geluk waagt op de Kinect. Afsluiten doen we met Lost in Shadow, hier bekend als A Shadow's Tale, een poging om een platform game te realiseren die qua stijl alles bezit om als "kunstzinnige indie titel" gezien te worden. Een regelrechte topper was het jammer genoeg niet en de game kreeg heel wat gemengde reviews.

De E3 van 2011 voor Konami

Dit jaar zal Konami voor het eerste in de geschiedenis ook een pre-E3 show organiseren. Officieel is er nog niet echt veel bekend over wat Konami naar L.A. zal brengen, maar we kunnen het wel raden.

Hetgeen natuurlijk niemand zag aankomen: ook dit jaar komt er een nieuwe Pro Evolution Soccer uit. Pro Evolution Soccer 2012 hoeft zelfs niet aangekondigd te worden, iedereen weet dat die er aan komt en de fans hebben al steevast de releasedatum op hun kalender aangekruist.

Ook inzake Metal Gear toestanden lijkt een speelbare versie van Metal Gear Rising lang niet ondenkbaar, net zoals de Metal Gear Solid (subtitel niet nader bekend) die er aan zit te komen voor Sony's NGP handheld. Veel is er niet bekend, al ziet het er uit dat we weer op pad gaat met de bejaarde versie van Solid Snake. Dan is er natuurlijk ook nog Metal Gear Solid: Snake Eater 3D, de 3DS-versie van de derde MGS game. De mogelijkheid dat er naast deze titels nóg een nieuwe Metal Gear game aangekondigd wordt, lijkt me klein, maar niet onmogelijk.

Nu we het toch over de 3DS hebben: naar het schijnt heeft Konami de smaak wel te pakken van Nintendo's nieuwe handheld. Naast Metal Gear zullen ook al zeker Contra en Frogger een 3D incarnatie krijgen. Er is echter nog geen officiële aankondiging voor een Castlevania titel - maar zeg nu zelf, met het succes dat de reeks oogstte op de GBA en de DS kan een 3DS-variant toch onmogelijk uitblijven? Gezien het succes van Castlevania: Lords of Shadow, lijkt ook een nieuw deel voor de PS3/X360 lang niet ondenkbaar. Let wel, als die er komt, denk ik niet dat Konami meer dan een simpele teaser zou tonen.

Een teaser trailer voor Silent Hill: Downpour

Daarnaast lijkt een hands-on ervaring van de nieuwe Silent Hill - die ondertussen bekend staat als Silent Hill: Downpour - meer dan waarschijnlijk. Persoonlijk verwacht ik ook hetzelfde scenario met NeverDead, de titel moet ten slotte eind dit jaar nog verschijnen. Vermits het geen vertraging oploopt natuurlijk...

Als afsluiter kunnen we speculeren dat ook de dans- en zang-franchises hun nodige opvolgers of spin-offs zullen krijgen. Hetzelfde kan gezegd worden over handheld titels gebaseerd op Japanse animatiereeksen, denk aan Beyblade of - meer waarschijnlijk - een nieuwe Yu-Gi-Oh! titel.

Als we wat meer naar de wishful thinking categorie overgaan, hoop ik alvast dat we ein-de-lijk een nieuw deel krijgen in de Zone of the Enders franchise. Hideo Kojima is sowieso met iets groots bezig, zijn het een verderzetting van deze reeks of een gloednieuwe IP. Wat het ook is, laten we hopen dat de man deze E3 reeds een tipje van de sluier oplicht.

Voorspelling

E3 2010 was voor Konami een evenement met heel wat grote aankondiging. Het is wel zo dat meest 'grootste' aankondigingen beperkt bleven tot teaser en trailer materiaal, de enige die effectief iets speelbaars presenteerde, was Castlevania. De rest bestond vooral uit kleine niche titels en party games. Dit wil niets zeggen over de kwaliteit, maar het zijn natuurlijk nog altijd de zelfverklaarde AAA-titels die voor de nodige furore zorgen. Het lijkt me logisch dat we dit jaar niet de grootste aankondigingen moeten verwachten (alhoewel, Kojima, ik kijk naar jouw), maar de grote kleppers die reeds bekend zijn, zouden nu wel hun gameplay eens kunnen showen. Zeg nu zelf, wat is belangrijker: een filmpje of de echte hands-on ervaring? Wat de rest betreft, moet je maar zo denken: er zit altijd wel ergens een Castlevania titel in de pijp.

E3 2011 > E3 2010

Over de auteur
Steph Vanquaethem avatar

Steph Vanquaethem

Executive Editor

Reacties