Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

E3 2012 vooruitblik: Electronic Arts

Moet 2011 zien te overtreffen.

46.800 bezoekers waren aanwezig op de E3 in 2011, afkomstig uit alle uithoeken van de wereld om gedurende drie dagen in totaal meer dan tweehonderd verschillende standhouders af te werken. Het was vorig jaar een extreem drukke editie van de Electronic Entertainment Expo te Los Angeles, maar hoe zal de beurs dit jaar verlopen? En weten alle grote uitgevers en ontwikkelaars zichzelf te overtreffen in vergelijking met de impact die ze al dan niet in 2011 konden maken? In de aanloop naar de E3 2012 proberen wij op die vraag een antwoord te geven. Ons oordeel baseren we deels op feiten, deels op speculatie. Of onze voorspellingen al dan niet zullen uitkomen weten we jullie in de eerste helft van juni te vertellen, wanneer het belangrijkste gamespektakel ter wereld losbarst met de eerste grote persconferenties, en Eurogamer Benelux in Californië ter plaatse is om verslag uit te brengen.

Vandaag analyseren we wat Electronic Arts voor ons in petto heeft op de E3 van 2012.

De E3 van 2011 voor Electronic Arts

Voor veel gamers staat Electronic Arts voor alles wat verkeerd is in de industrie. Uitmelken van series, de consument het geld aftroggelen, dat soort zaken. Rondom het debacle over het einde van Mass Effect 3 werd EA zelfs verkozen tot het slechtste bedrijf van Amerika 2012. Een objectievere blik op het bedrijf laat zien dat de uitgever de laatste jaren lekker aan de weg timmert. Vorig jaar op de E3 was dat goed te merken.

Mass Effect 3 kon rekenen op flinke spotlights. De afsluiter van één van de meest geroemde franchises van deze generatie werd groots getoond en dat was niet onterecht. De game vloog de schappen uit en kon rekenen op lovende recensies van professionals. Dat de 'gewone' gamers steen en been klaagden over het laatste uurtje nemen we maar even voor lief. Nog grootser was de presentatie rondom een andere titel die eindigt op 3. Dan hebben we het natuurlijk over Battlefield 3. Die game liet zich twaalf maanden terug definitief zien als de CoD-killer, tenminste, een shooter die in ieder geval naast Call of Duty kon staan. Grafische krachtpatserij van monster-pc's in combinatie met vette actie leverden vele E3-awards op voor Battlefield 3.

Redacteur Jan-Bart praat over Battlefield 3 voor het E3-gebouw in 2011.

Behalve die twee blockbusters stond EA er ook weer traditiegetrouw met een aantal sport-titels. Verreweg het interessantste voor ons in de Lage Landen was de nieuwe FIFA. Het zijn nooit de spannendste presentaties, maar voor de fans altijd lekker dat die games aanwezig zijn. Ook dit jaar zal het niet anders zijn.

MMO's zijn over het algemeen niet de meest geschikte games voor beurzen, aangezien een lange speelsessie een vereiste is om er iets zinnigs over te kunnen zeggen. Toch kon Star Wars: The Old Republic ons best bekoren. Strakke beelden overtuigden ons dat deze game wel eens stand zou kunnen houden naast eeuwige koning World of Warcraft. Andere games die onze aandacht trokken waren actie-rpg Kingdoms of Amalur: Reckoning en snowboardgame SSX. Aangevuld met nog enkele kleinere titels kunnen we dus wel stellen dat Electronic Arts vorig jaar een brede line-up had staan en haar naam als een van de grootste uitgevers waar maakte.

De E3 van 2012 voor Electronic Arts

Als een ontwikkelaar die een vervolg moet maken op een topgame, zo moet EA de geweldige E3 van 2011 ten minste zien te evenaren. Daarvoor neemt de uitgever weer een mooie lijst aan games mee. Ook al is de game al uit, Battlefield 3 blijft nog even EA's paradepaard. Reden genoeg om de aankomende DLC uitgebreid toe te lichten. Close Quarters en Armored Kill zijn twee aankomende pakketten voor de first-person shooter die gepresenteerd zullen worden.

Battlefield 3: Close Quarters.

Maar daar laat Electronic Arts het niet bij. Om ook volgend jaar 'die andere game' de baas te zijn geeft het bedrijf dit najaar Medal of Honor Warfighter uit. De game draait op dezelfde geweldige engine als Battlefield 3 en gaat een andere kant op dan grote concurrent Black Ops 2. Waar die laatste zich in de nabije toekomst afspeelt, blijft Medal of Honor bij de moderne oorlogsvoering. Genoeg ruimte dus om zich op de kaart te zetten en naar verwachting doen ze dat met een presentatie van de multiplayer, dat was namelijk twee jaar terug ook al het geval toen het de vorige Medal of Honor betrof.

Ook voor een andere toffe shooter kunnen we dit jaar weer bij EA terecht. Begin 2013 staat Crysis 3 namelijk op de planning. Misschien wel de mooiste game van de show laat zich dan voor het eerst aan het grote publiek zien. Wij kunnen niet wachten om te zien welke nieuwe snufjes het Nanosuit bevat en hoe de nieuwe jungle-achtige omgeving van New York vorm krijgt.

Zo vlak voor de E3 blijkt toch elk jaar weer dat het ontzettend lastig is om geheimen te bewaren. Dead Space 3 is al gelekt en bevestigd, maar veel weten we nog niet. Gelukkig sturen we kundige redacteuren naar de dames en heren van EA om uit te zoeken hoe het zit met het vervolg op de populaire survival-horror serie.

Gameplay van Medal of Honor Warfighter.

Ook gamers die niet van shooters houden komen weer aan hun trekken. Zoals gezegd zijn alle grote sporttitels weer aanwezig om hun nieuwste aanpassingen te laten zien. Maar wat te denken van bijvoorbeeld Sim City 5? Na jaren van afwezigheid krijgt die franchise een reboot. We zijn benieuwd wat de hedendaagse techniek de burgemeester in ons voor mogelijkheden geeft.

Behalve deze bevestigde namen kan Electronic Arts natuurlijk uit een sloot aan series putten om ons weg te blazen. Zo zou BioWare bezig zijn met een nieuwe Dragon Age en is er mogelijke info gelekt over een nieuwe Need for Speed: Most Wanted. Dat zijn games die ook zomaar eens hun gezicht kunnen laten zien komende week.

Na een steengoede E3 in 2011 gaat EA proberen om het dit jaar nog eens dunnetjes over te doen. De games die daarvoor worden meegebracht liegen er niet om en zijn inderdaad zo'n beetje gelijkwaardig. Kortom, EA is weer een grote jongen om op te letten.

Voorspelling: E3 2012 = E3 2011

Over de auteur
Thomas Mak avatar

Thomas Mak

Editor Eurogamer Benelux

Thomas is een gamer met een lichte identiteitscrisis. Hij speelt het liefst een point and click adventure om daarna verder te gaan met een sportgame. Vervolgens schuift hij een singleplayer shooter in zijn 360 om de dag of te sluiten met een action-adventure met rpg elementen. Thomas speelt alles, behalve een Japanse rpg. Tsja, je moet ergens een grens trekken.

Reacties