Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

E3 2012 vooruitblik: Bethesda

Doet de uitgever een nieuw Skyrimmeke?

46.800 bezoekers waren aanwezig op de E3 in 2011, afkomstig uit alle uithoeken van de wereld om gedurende drie dagen in totaal meer dan tweehonderd verschillende standhouders af te werken. Het was vorig jaar een extreem drukke editie van de Electronic Entertainment Expo te Los Angeles, maar hoe zal de beurs dit jaar verlopen? En weten alle grote uitgevers en ontwikkelaars zichzelf te overtreffen in vergelijking met de impact die ze al dan niet in 2011 konden maken? In de aanloop naar de E3 2012 proberen wij op die vraag een antwoord te geven. Ons oordeel baseren we deels op feiten, deels op speculatie. Of onze voorspellingen al dan niet zullen uitkomen weten we jullie in de eerste helft van juni te vertellen, wanneer het belangrijkste gamespektakel ter wereld losbarst met de eerste grote persconferenties, en Eurogamer Benelux in Californië ter plaatse is om verslag uit te brengen.

Vandaag analyseren we wat Bethesda voor ons in petto heeft op de E3 van 2012.

De E3 van 2011 voor Bethesda

Bethesda is één van de kleinere uitgevers op de E3, al werden de voorbije jaren heel wat studio's aangekocht zoals id Software (Rage) en Arkane Studios (Dishonored). Naast de enorme line-ups van EA of Nintendo steekt deze van Bethesda misschien maar bleekjes af, maar hier telt dan het spreekwoord "kwaliteit boven kwantiteit". De E3 van Bethesda werd vorig jaar gedomineerd door "slechts" drie games: Skyrim, Rage en Prey 2.

Skyrim maakte natuurlijk de grootste indruk, met een demo die iedereen met verbazing aanschouwde. De open wereld en vrijheid van Oblivion in een prachtig next-gen jasje in het noordelijke Skyrim, bijna niemand kon eraan weerstaan. De game wekte grootse verwachtingen, die Bethesda dan ook magistraal inloste: Skyrim prijkte op heel wat Game of The Year lijstjes.

Dit vond redacteur Joachim van Skyrim tijdens E3 2011.

De andere topgame die op de E3 werd tentoongesteld was natuurlijk Rage. Rage trok al bij al positieve previews over zijn post-apocalyptische wereld. Er werden vele vergelijkingen getrokken met Fallout, en dat bleek een pijnpunt te zijn toen het spel eenmaal uit was. Het legendarische id Software loste hun beloftes over een open wereld niet in, en de game bleek zeer lineair te zijn. Een ietwat minder succesverhaal dus, ook al kreeg Rage redelijke reviewscores.

Natuurlijk kregen we in 2011 ook Prey 2 te zien. Prey 2 zat al jaren in development hell (en zal ook dit jaar niet verschijnen, kregen we van Bethesda te horen). Toch gaf de officiële aankondiging in 2011, en heel wat informatie de fans nog wat hoop. We kregen een game te zien die radicaal brak met het origineel, maar er desondanks zeer goed uitzag. Benieuwd of er in één jaar tijd nog wat aangepast is aan de game.

De E3 van 2012 voor Bethesda

Dan blijft natuurlijk de vraag wat Bethesda dit jaar voor ons in petto heeft. Houdt het zich aan de verwachte games, of heeft het een verrassing in petto?

Dé game waar heel wat mensen reikhalzend naar uitkijken is alvast Dishonored. De stealth-actiongame in een Steampunk setting had een prachtige cinematische trailer, maar het is nog steeds uitkijken naar de eerste gameplay beelden. Vermoedelijk is er heel wat materiaal te zien dit jaar, om zo de game voor te bereiden op de release in oktober. Het valt natuurlijk nog af te wachten hoe de gameplay precies in elkaar zit, maar hierin zou een E3 demo toch klaarheid moeten brengen.

Naast oude bekende Prey 2, waar er hopelijk wat nieuw materiaal van te zien is, zal ook Skyrim waarschijnlijk aanwezig zijn. Het eerste grote DLC pakket "Dawnguard" komt er immers aan deze zomer, en Bethesda zou hiervan wel eens een tipje van de sluier kunnen oplichten. Veel info over wat het verhaal van deze DLC zal zijn, is er immers niet.

Dan is er natuurlijk nog The Elder Scrolls Online, de recent aangekondigde MMO, die zich afspeelt tijdens een burgeroorlog zo'n 1000 jaar voor Skyrim. Laat Bethesda hier al iets substanieels van zien, of is de game nog te vroeg in het ontwikkelingsproces? Het wordt afwachten. Ook Doom 4, dat volgens geruchten al een hele tijd in ontwikkeling is, maar nog steeds niet officieel aangekondigd is, kan een opwachting maken. Vorig jaar werd ook al gespeculeerd over een reveal, maar die was er niet. Pakt Bethesda groots uit met de horror-shooter?

De The Elder Scrolls Online teaser.

Als laatste is er nog een waterkansje op Fallout: Online. Bethesda verwierf recent de rechten om een Fallout MMO te maken, na een lang dispuut met vorige eigenaar Interplay. Het is onzeker hoeveel van hun werk Bethesda kon overnemen, en of ze er überhaupt zelfs aan verder werken, dus het is zeer twijfelachtig dat we Fallout: Online te zien krijgen.

Bethesda zal het moeilijk krijgen om het enthousiasme voor Skyrim op de E3 van 2011 over te doen dit jaar, maar het heeft toch een zéér kwalitatieve en uitgebreide line-up waar het hoge ogen mee kan gooien. Dishonored alleen kan al heel wat publiciteit opleveren.

Voorspelling: E3 2011 = E3 2012

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article

Dishonored

PS3, Xbox 360, PC

Awaiting cover image

DOOM 4

PS4, Xbox One, PC

See 6 more

Fallout Online

PC

Prey 2

PS3, Xbox 360, PC

Rage

PS3, Xbox 360, PC, Mac

The Elder Scrolls Online

PS5, Xbox Series X/S, PC, Mac

The Elder Scrolls V: Skyrim

PS3, Xbox 360, PC

The Elder Scrolls V: Skyrim - Dawnguard

PS3, Xbox 360, PC

Related topics
Over de auteur
Korneel Deschamp avatar

Korneel Deschamp

Editor Eurogamer Benelux

Korneel is een redacteur van Eurogamer die zich vooral met PC games bezighoudt, al neemt hij ook wel eens een DS vast. Voor dansgames doet hij vlug een stap opzij, al mag je zijn tactisch brein altijd inzetten voor een RTS.

Reacties