Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

E3: The Legend of Zelda: Skyward Sword (hands-on)

MotionPlus-of minpunt voor Legend of Zelda?

De onthulling van The Legend of Zelda: Skyward Sword tijdens de E3-persconferentie van Nintendo was achteraf gezien een van de vreemdste momenten tijdens de hele beurs. Ten eerste bewaarde The Big N de exclusieve voorstelling van hun absolute topper voor de Wii niet tot het einde van hun onderonsje, maar gingen ze tegen ieders verwachting in van start met Miyamoto die als het ware zijn weg op het podium kliefde met Wiimote en nunchuck in de hand. Journalisten gingen door het dak en de geestelijke vader van de reeks leek duidelijk in zijn nopjes om na jaren gewacht te hebben eindelijk weer eens een compleet nieuwe The Legend of Zelda voor te stellen aan de wereld. We kregen een opwarmend filmpje te zien waarin allerlei legendarische momenten uit de gehele reeks aan snel tempo voorbij kwamen gevlogen, en dan was het zover: Miyamoto ging voor de ogen van heel kijkend gameland Skyward Sword spelen, en dat met een brede glimlach op zijn mond. Na vijf minuutjes zat iedereen echter zenuwachtig te schuiven in zijn stoel, hopende dat het allemaal niet meer te lang zou duren.

De presentatie van The Legend of Zelda: Skyward Sword liep namelijk niet bepaald van een leien dakje. Miyamoto had moeite met de besturing waardoor het spel er rommelig en vol met bugs uitzag. Fanboys van Nintendo zullen meteen van de daken schreeuwen dat Nintendo nagenoeg nooit nieuwe delen binnen hun eigen franchises uitbrengt met al teveel technische foutjes erin, en we moeten de met oogkleppen uitgeruste jongens en meisjes op dat punt nog gelijk geven ook. Het zenuwachtige gedrag van de aanwezige journalisten kwam dan ook vooral boven water doordat ze een gevoel van plaatsvervangende schaamte over zich voelden neerdalen. Miyamoto is nu eenmaal een enthousiaste en vooral sympathieke Japanner die helemaal op kan gaan in zijn nieuwste creaties. Wanneer de dingen dan niet helemaal vlot verlopen doordat de connectie tussen de controller en de Wii verloren gaat omdat zowat elke journalist draadloze signalen aan het verzenden is met zijn laptop, dan is dat dubbel zo erg omdat je gewoon weet dat The Legend of Zelda wél werkt. Gelukkig kregen we na de persconferentie de kans om Skyward Sword zelf aan de tand te voelen, en we zullen onze allereerste preview rond deze titel dan ook uitsluitend baseren op onze eigen spelervaring.

Laten we van start gaan met te zeggen dat de wat mindere onthulling van Link zijn gloednieuwe avontuur op de Wii niet kon verhinderen dat zowat elke bezoeker van de E3 met Skyward Sword aan de slag wou gaan. Een lange rij doorstaan met heel wat zweterige kerels rond je was een van de obstakels die we moesten trotseren voordat we slechts tien minuutjes in het opvallend kleurrijke Hyrule mochten doorbrengen. Nouja, ook dat is niet helemaal waar gezien de speelbare demo enkel een zorgvuldig afgebakend stukje van de hele spelwereld liet zien. Het blijft dan ook gissen naar wat Nintendo met de overworld zal doen en wat voor opbouw Skyward Sword uiteindelijk zal kennen. Wel weten we met zekerheid van de lucht een voorname rol zal spelen in het spel, wat in combinatie met de geruchten dat Link zal kunnen vliegen in dit nieuwe spel onze drang om meer te zien onhoudbaar maakt. Maar dat terzijde, we gingen het namelijk hebben over wat we wél konden uittesten.

De E3-demo moest vooral tonen hoe The Legend of Zelda: Skyward Sword gebruik zal maken van de MotionPlus-technologie. Je weet wel, dat witte bakje dat je onderaan je Wiimote moet klikken en voorlopig enkel nuttig was in Wii Sports Resort en het oerdegelijk Red Steel 2 van Ubisoft. Logischerwijs beweeg je het zwaard van Link met de bewegingsgevoelige afstandsbediening, iets wat we ook al zagen in Twilight Princess voor de Wii. Het grote verschil met die titel is dat je nu exact kunt bepalen hoe Link zijn wapen beweegt, en die verhoogde graad van controle is ook echt nodig in Skyward Sword. Zowat alle vijanden die we tot nu toe zagen kun je namelijk pas neerhalen wanneer je in een bepaalde richting met je zwaard zwaait. Zo openen vleesetende planten hun bek horizontaal of verticaal, wat meteen ook wilt zeggen dat je een corresponderende slag moet uitvoeren met de Wiimote. Doe je dat niet, dan kun je tot in de eeuwigheid blijven hakken op de simpelste vijand.

Een andere toepassing van dit concept kwamen we in de vorm van snoodaards tegen die zich verdedigen met zwaarden. Ze houden hun wapen(s) voor zich, maar ze kunnen zich nooit helemaal perfect verdedigen waardoor bijvoorbeeld hun linkerheup bloot komt te liggen. Het is dan aan jou om je zwaaibeweging aan die situatie aan te passen zodat je schade kan toebrengen aan je tegenstander. De manier waarop je Link zijn zwaard moet gebruiken met behulp van MotionPlus is even wennen en we kregen het gevoel alsof er zeker nog wat aan gewerkt moest worden, maar onze ervaring kon de hakkelige speelsessie van Miyamoto snel doen vergeten. De slagen die jij met de controller maakt worden wel degelijk richting een corresponderende zwaai in het spel omgezet, en we kunnen alleen maar dromen over andere leuke toepassingen die Nintendo aan dit systeem zal koppelen.

Eentje daarvan kregen we alvast te zien tijdens onze speelsessie. We kwamen een deur tegen die op slot was doordat er een oogbal op kleefde die steevast naar het tipje van je zwaard blijft kijken. De enige manier om voorbij dit obstakel te komen is door je zwaard – en dus ook je Wiimote – in cirkels te bewegen waardoor het oog duizelig zal worden en zijn verdediging laat vallen. Hopelijk krijgen we in de finale versie meer van dit soort simpele, maar inventieve elementen te zien. Als laatste ontdekten we dat als je de Wiimote in de lucht steekt Link dit ook zal doen en zijn wapen op gaat laden. Vervolgens kun je wanneer je naar omlaag zwiept een krachtige energiestraal lanceren die alles op zijn pad met de grond gelijk maakt. Het voelt uitermate heldhaftig aan om dit te doen en het traditionele op A drukken om je zwaard op te laden voelde in retrospect dan ook meteen extra mechanisch aan. De Spin Attack, een favoriet van velen, voer je uit door zoals je dat Mario zou laten doen in de Galaxy games gewoon even met je controller naar links of rechts te zwiepen.

Natuurlijk heeft Link meer in zijn mars dan een zwaard alleen. Onze nog steeds in het groen uitgedoste held heeft ook zijn schild in Skyward Sword meegebracht, en hoe kun je van dit defensieve voorwerp beter gebruik maken dan met behulp van de nunchuck. Je Wii-afstandsbediening is een zwaard, je nunchuck is het schild. Logischer kan niet. Je afschermen van aanvallen doe je door het kleine dingetje voor je te houden, terwijl je een Shield Bash kunt uitvoeren door snel naar voren te duwen met de nunchuck. Nog meer dan de Wiimote werkt dit uitermate vlot, wat het terugkaatsen van naar je vliegende noten uit een Deku Scrub extra makkelijk maakt.

Reacties