Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

E3 Special: Rocksmith versus Bandfuse

Battle of the Band-games op de beursvloer?

Geschreven door Dieter Verbeke

Het is een opmerkelijk zicht op de beursvloer van E3 2012. Op luttele meters van elkaar vind je er maar liefst twee games die tot doel hebben gamers al spelende wijze gitaar te leren spelen. Links vind je Ubisoft's Rocksmith dat inmiddels enkele weken in de Verenigde Staten verkrijgbaar is en tot stand kwam in samenwerking met Epiphone/Gibson. Rechts vind je het onbekendere BandFuse: Rock Legends. Ondanks dat we er nog niet van gehoord hadden, slaagde de developer Realta erin om een samenwerking met Fender en gitaarlegende Slash aan te gaan. Reden genoeg voor ons om beide titels even nader te bekijken en te vergelijken.

Wegens verschillende omstandigheden is de release van Rocksmith in Europa al enige tijd uitgesteld. Op de stand van Ubisoft op de E3 was het dan ook de uitgelezen kans om hiernaar te informeren. In de "gelegenheids-muziekstudio's" werden we aangenaam verrast door het afgewerkt product dat ons werd voorgesteld. De Amerikaanse versie werd opnieuw onder handen genomen door Ubisoft, met een aantal noemenswaardige wijzigingen tot gevolg voor de Europese release.

Eerdere rapporten meldden dat er lag zou zitten in het spel. Na het zelf te hebben geprobeerd, hebben we daar niets van gemerkt. Als er dus al lag was aanvankelijk, dan is het intussen verholpen. Goed nieuws dus.

Deze beelden komen uit Rocksmith.

De spelmodule 'Guitarcade' wordt uitgebreider in vergelijking met de release in de VS. Deze kleine spelletjes hebben als doel de gitarist in spé op een speelse manier te oefenen in scales en vingervlugheid. Zo is er onder andere een aangepaste 'Duck Hunt' geïntegreerd om de noten op het fretboard te leren.

Het 'intelligent learning' systeem werd verbeterd om de muzikant op een subtiele manier voor uitdagingen te zetten bij het aanleren van een nummer. De moeilijkheidsgraad wordt immers aangepast aan je skills die geanalyseerd worden tijdens het spelen. Zo zul je nooit plots van een te gemakkelijk segment in een te moeilijk segment gegooid worden.

Naast de module voor gitaar wordt ook een bijkomende module voor basgitaar toegevoegd aan de internationale release. Goed nieuws dus voor de basgitaristen die zich buitengesloten voelden.

Kort na de release zullen er reeds bijkomende songs downloadable worden, onder de vorm van DLC om het repertoire aan te vullen. Met het spel worden ongeveer een zeventigtal songs meegeleverd naast een hondertal effectpedalen en amps die instelbaar zijn om een 'eigen sound' te maken.

De allereerste trailer van Rocksmith.

Onze eerste indruk was dat Bandfuse bijlange zo veel niet te bieden heeft als Rocksmith. De schermindeling van Bandfuse lijkt erg op een kruising tussen de 'Guitar Hero' en de 'SingStar'-layout met een horizontale balk waarop de fretposities verschijnen. De speelse manier om een instrument aan te leren, ontbreekt volledig!

Ook de samenwerking met Fender leek ons vreemd. Gitarist van Guns'n'Roses Slash is namelijk het uithangsbord van de game maar hem zul je nooit met een Fender-gitaar in zijn handen zien. Het is een samenwerking die doet vermoeden dat de developers te weinig oog hebben voor detail en Slash teveel oog voor geld. Het voornaamste is echter dat de mogelijkheden in Bandfuse veel beperkter zijn en de liedjes die ons voorgesteld werden (een tiental) blijken niet van hetzelfde kaliber te zijn qua bekendheid en aantrekkelijkheid in vergelijking met de catalogus van Rocksmith. Bandfuse is echter nog in ontwikkelingsfase en zou gepland zijn voor release eind 2012. Er is dus wel nog kans dat dit uitgebreid wordt in de komende maanden

Ons oordeel? Rocksmith laat lang op zich laten wachten maar de internationale/Europese release zal een afgewerkt product zijn. Een echte aanrader voor elke (kandidaat)gitarist. Voorlopig is er weinig concurrentie te verwachten van Bandfuse, al zouden de releasedata van beide games in Europa wel eens erg dicht bij elkaar kunnen liggen.

Onderwerpen in dit artikel

Volg onderwerpen en we e-mailen je wanneer we iets nieuws publiceren over dit onderwerp.  Beheer de instellingen voor je meldingen. .

Over de auteur

Eurogamer-Team

Contributor

Reacties