Skip to main content

E3: Rock Band 3

Pro-blemen?

In hoeverre is de markt voor muziekgames verzadigd? Vorig jaar hadden we The Beatles: Rock Band en een stuk of wat Guitar Hero-games. Nu ligt net Green Day: Rock Band in de winkels en later dit jaar komen Guitar Hero: Warriors of Rock en Rock Band 3 uit. Heeft de consument genoeg gehad van de games met accessoires?

Dit zullen we snel uitvinden, want Rock Band 3 brengt een compleet nieuw instrument op de markt, een keyboard. Harmonix laat tijdens haar presentatie meteen maar de mogelijkheden horen die dit instrument zal bieden en laat uitgebreid een liedje van The Doors horen. Ja, we kunnen gaan doen alsof we een eigen Hammond-orgel in de kamer hebben staan, ongetwijfeld een natte droom voor veel mensen.

Het keyboard zal op verschillende manieren te gebruiken zijn, ook op verschillende moeilijkheidsgraden. Zoals we gewend zijn van Harmonix hoef je eigenlijk geen enkele ervaring te hebben met het instrument om ermee aan de slag te gaan. Het begint weer allemaal heel erg makkelijk om je langzaam maar zeker steeds meer aan het apparaatje te laten wennen. Je begint met één hand en slechts een paar knoppen, maar schakelt daarna al snel over op twee handen, akkoorden en al die andere muziekprullaria die erbij hoort.

Doordat nu dus het keyboard geïntroduceerd wordt zal er een groot aantal nieuwe mogelijkheden zijn voor Harmonix en de liedjes in de games. Zoals gezegd zullen onder andere The Doors erin zitten, maar ook bijvoorbeeld Bohemian Rhapsoday kan op elke mogelijke manier gespeeld worden, inclusief de harmonieën met drie zangers. Heerlijk.

Maar het nieuwe instrument kan ook gebruikt worden als keytar, om zo de stukken te spelen die normaal gesproken door mensen met een gitaar gespeeld worden. Zo biedt het keyboard toch nog wat meer diversiteit dan je in eerste instantie zou verwachten.

Nauw samenhangend met de keyboard is de compleet nieuwe Pro Mode in Rock Band 3. Zoals de naam al doet vermoeden is deze modus alleen geschikt voor de mensen die eigenlijk willen leren een echt instrument te bespelen. Alhoewel er heel wat mensen zijn die een beetje de basis hebben geleerd wat betreft het spelen van muziekinstrumenten komen de Rock Band-games natuurlijk nog lang niet in de buurt van het echte werk. Met Pro Mode moet dit allemaal veranderen.

Alhoewel we hem nog niet hebben kunnen bekijken belooft Harmonix een zeer, zeer, ZEER uitgebreide tutorial waarin je langzaam maar zeker steeds meer leert over het spelen van gitaar en keyboard. Je zult je hand nu ook omhoog en omlaag moeten laten glijden, de juiste snaar aanslaan en natuurlijk ook de juiste snaar indrukken om de gewenste noot te laten horen.

Harmonix liet kort even zien waar dit toe leidt, en we kunnen niet anders zeggen dan dit erg dicht bij echt gitaarspelen komt. Vooral toen de werknemer van Harmonix ook nog eens zijn echte gitaar inplugde en daarmee begon te spelen wisten we dat dit wel eens iets speciaals kan gaan worden.

Of, zoals de mensen van Harmonix zeiden: “Some people were complaining that The Beatles: Rock Band was too easy. But now we've got Black Sabbath's Crazy Train on Pro Mode, so fuck you.”

Rock Band 3 trailer met een nummer van The Cure.

Hetzelfde geldt voor de drumsecties en keyboardstukken die in Rock Band 3 zullen zitten. Ook deze zullen speelbaar zijn in Pro Mode. Wil je leren hoe je écht moet drummen? Dan is Rock Band 3 iets voor jou; cimbalen zullen inbegrepen zijn, en je zal precies leren hoe je het beste kan leren drummen.

Maar Rock Band 3 biedt veel meer dan een nieuw instrument en de Pro Mode. Zo zal het nu veel makkelijker worden om met een groep te spelen, of dat nu online of offline is. Drop-in/drop-out gameplay is de standaard geworden en je kan op elk gewenst moment in het spel meespelen of stoppen. Dit haalt heel wat frustratie weg die vaste spelers van de vorige delen ongetwijfeld bekend voor zal komen.

Ook zal er een nieuwe modus inbegrepen zijn die een beetje tussen party play en de complete wereldtournee in ligt. Deze modus is perfect om bijvoorbeeld een paar uurtjes op een avond te spelen. Je zult hem binnen drie of vier uurtjes uit hebben gespeeld en is dus perfect om te spelen op een avondje met wat vrienden en heel veel bier.

Als laatste moeten we nog wel het nieuwe filter noemen waarmee je veel makkelijker liedjes kan vinden. Je kan allerlei parameters aanpassen, zoals de moeilijkheidsgraad, lengte en instrumentsoorten. Op die manier houd je uiteindelijk een paar liedjes over die perfect zijn voor wat jij zoekt.

Harmonix doet er alles aan om Rock Band 3 nog beter te maken dan de vorige games. Het lijkt of ze dit gaat lukken – al is de soundtrack van The Beatles: RB moeilijk te overtreffen. In totaal zullen er bij de release ongeveer 2000 liedjes beschikbaar zijn als downloadable content en zullen er rond de 80 op de disc staan. Daarnaast zijn er dus de Pro Mode en het keyboard dat heel wat mensen enthousiast moet maken voor deze game. Gaat dat lukken? Dat hangt compleet af van het feit of mensen genoeg hebben van deze muziekgames. Als we Rock Band 3 echter bekijken kunnen we ons dat niet voorstellen.

Read this next