Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

E3: Persconferentie Electronic Arts

The usual suspects.

Elke journalist die momenteel in L.A. verblijft kijkt uit naar de persconferenties van de grote drie. Die van Microsoft is reeds achter de rug, terwijl Nintendo en Sony tot morgen wachten voordat ze met hun grote kanonnen op de proppen komen. Er zijn echter nog twee grootmachten die uitnodigingen verzonden hebben richting journalisten zodat ze aanwezig konden zijn op hun eigen conferenties. Aan de ene kant hebben we Ubisoft, maar in dit stuk hebben we het over Electronic Arts - een uitgever die dit jaar tien spellen voorstelde in een prachtig oud theater. Wij waren aanwezig, en we vatten even samen wat EA allemaal in petto had.

Nog voordat we ook maar één titel gezien hadden kregen we al een 3D-brilletje in onze handen gestopt. Hiermee is EA meteen het eerste bedrijf dat een spel in 3D toont op de E3 2010, nog voordat Sony en Nintendo de kans daartoe hebben gekregen. Welke titel van de nieuwe technologie gebruik zou maken bleef niet lang een geheim, maar daar later meer over.

Eens we in onze stoel zaten kregen we ronkende motoren te horen. Een vette bolide scheurde door een zon overgoten bos heen, met achter zich twee blitse politiewagens. Wie EA ook maar een beetje kent weet ongetwijfeld dat we naar een trailer voor de gloednieuwe Need for Speed aan het kijken waren, deze keer in ontwikkeling bij Criterion (bekend van de Burnout reeks). Na de helse achtervolging tussen de arm der wet en een of andere snelle snoodaard gezien te hebben vernamen we dat het spel de titel Need for Speed: Hot Persuit met zich meegekregen heeft. Criterion beloofde eens ze op het podium kwamen dat ze met Hot Persuit terug naar de essentie van de reeks willen gaan: bloedstollende achtervolgingen.

Voor zover we daar nu al over kunnen oordelen lijkt dat laatste alvast te lukken. Leuk aan Hot Persuit is dat spelers die in de huid van een politieagent kruipen tijdens het rijden blokkades op de weg kunnen leggen. De voortvluchtige speler zal daarna een waarschuwing krijgen dat er gevaar op komst is, waarna een ontwijkend manouvre van levensbelang is. Grafisch deed Need for Speed: Hot Persuit ons vooral denken aan een HD-remake van de oudere Burnout games, wat zeker niet slecht is. Ook nieuw is dat men samen met het spel een verse community feature zal lanceren, genaamd Autolog. Met deze tool kun je via een simpele interface statistieken van vrienden nalezen en vergelijken met die van jou, maar ook auto's ruilen en het tegen elkaar opnemen in competities.

Meteen daarna volgde Dead Space 2, een titel waar aan het gejuich te horen veel journalisten (inclusief ondergetekende) naar uitkijken. Ontwikkelaar Visceral Games beloofde ons dat terugkerend hoofdpersonage Isaac deze keer zowel lichamelijk als geestelijk kwellingen zal ondergaan. Wat ons vooral opviel tijdens de live gameplay presentatie was dat er opmerkelijk veel kleur en variatie terug te vinden is in de omgeving, terwijl het originele Dead Space eerder berstond uit herhalend gangenwerk. Het zou ook kunnen dat EA net een perfect level uitgekozen had voor de presentatie (een lugubere kerk), maar we kunnen wel met zekerheid zeggen dat deeltje twee opnieuw niet voor mensen met hartklachten geschikt is. Gemuteerde babies, rondvliegende ledematen en uit het plafond vallende buitenaardse wezens: het is allemaal opnieuw van de partij. Aan het einde van de presentatie liet men ons weten dat Dead Space 2 vanaf 25 januari in de winkelrekken te vinden zal zijn

EA mag dan wel de nieuwe thuisbasis zijn voor Respawn Entertainment, een studio bestaande uit een hoop ex-Infinity Ward werknemers, tijdens de persconferentie was er geen enkel teken te bekennen van hun allereerste game. Het schietgeweld werd gelukkig opgevangen door heel wat andere FPS-games, te beginnen met Medal of Honor. Deze titel zal vanaf 12 oktober in de winkelrekken te vinden zijn, en EA legde tijdens de presentatie vooral de nadruk op het online gedeelte van de game. Meer zelfs: opeens kwamen er 24 televisieschermen uit het plafond naar beneden gezakt waarna net zoveel gamers online gingen knallen in de Deathmatch Mode. Verwacht ervaringspunten, te verdienen lintjes en killstreaks…eigenlijk zowat alles wat we ondertussen als vanzelfsprekend aannemen sinds Modern Warfare 2 op de markt kwam. Persoonlijk hadden we liever een stukje uit de singleplayer gezien, maar niemand zal ontkennen dat de multiplayer er netjes uitziet. Mocht je zelf eens willen uittesten hoe het er allemaal aan toe gaat in Medal of Honor, maak je dan klaar om vanaf 21 juni deel te nemen aan de online multiplayer beta van de online mode, zowel op X360 en PS3 als pc.

Medal of Honor mag dan wel wegtrekken van de Tweede Wereldoorlog, een andere franchise lijkt opnieuw terug te keren naar het verleden. Uit het niets kregen we namelijk een korte trailer te zien van een nieuwe uitbreiding voor Battlefield: Bad Company 2 die ons mee zal nemen naar Vietnam. Deze add-on zal enkel als DLC verkrijgbaar zijn, en dat in de winter van dit jaar. EA liet verder trots weten dat er momenteel meer dan vijf miljoen mensen online te vinden zijn in de shooter van ontwikkelaar DICE.

Nieuwe gameplaybeelden uit Dead Space 2.

Racefanaten mogen zich opmaken voor de community tool Autolog, maar FPS-fans zullen binnenkort ook op hun wenken bediend worden door EA in de vorm van de EA Gun Club. Binnen deze portaal zullen al je schietspellen van EA te vinden zijn, compleet met je behaalde scores, achievements, trophies enzoverder. Leden van de Gun Club zullen bovendien als eerste toegang krijgen tot exclusieve beta's, demo's en EA-nieuws dat heet van de naald komt. EA lijkt binnen de komende twaalf maanden volop de kaart van het groepsgevoel te trekken met een hele hoop nieuwe community features, want het feest is nog lang niet afgelopen.

Ook binnen de EA Sports tak mogen gamers zich opmaken voor enkele opwindende nieuwe mogelijkheden, met name eens het langverwachte EA Sports MMA vanaf 19 oktober op de markt komt. We kregen opvallend weinig gameplaybeelden van het aankomende vechtspel te zien, maar grote sportbaas Peter Moore kwam wel voor het eerst de Live Broadcast functie voorstellen. In een notendop laat dit systeem toe dat je als speler fysieke prijzen kunt winnen wanneer je goed bent in EA Sports MMA. Representatoren van EA zullen van tijd tot tijd online een kijkje komen nemen hoe jij komaf maakt/klop krijgt van andere spelers, en kunnen je op die manier recruteren (of niet) om deel te nemen aan grootse toernooien. Hoe het allemaal in de praktijk zal werken valt nog af te wachten, maar Moore wist onze interesse alvast aan te wakkeren.

Gamers die wat aan hun love handles willen doen zullen blij zijn om te horen dat EA Sports binnenkort met Active 2 op de markt komt. Het vervolg op de succesvolle fitnessgame zal voor alle platformen verschijnen, met als grootste toevoeging de ondersteuning van de op de Microsoft hun persconferentie onthulde Kinect motion camera. Verder krijg je bij de aankoop van EA Sports Active 2 een hartmeter erbij die je gewoon rond je arm kunt bevestigen. Hierdoor weet je meteen wanneer je het gaat begeven tijdens een van de meer dan zeventig verschillende activiteiten. Handig, toch? Het sportluik van EA sloot Peter Moore af met een presentatie van Madden 11, het deel dat de reeks een stuk toegankelijker zou moeten maken voor mensen die niet fanatiek de american football scene volgen.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article

Battlefield: Bad Company 2 - Vietnam

PS3, Xbox 360, PC

Bulletstorm

PS3, Xbox 360, PC

See 9 more

Crysis 2

PS3, Xbox 360, PC

Dead Space 2

PS3, Xbox 360, PC

EA Sports Active 2.0

iOS, PS3, Xbox 360, Nintendo Wii

EA Sports MMA

PS3, Xbox 360

Madden NFL 11

iOS, PS3, Xbox 360, Nintendo Wii, Nintendo 3DS

Medal Of Honor

PS3, Xbox 360, Nintendo GBA, PC

Need for Speed: Hot Pursuit

iOS, PS3, Xbox 360, Nintendo Wii, PC

The Sims 3

iOS, PS3, Xbox 360, Nintendo Wii, PC, Nintendo 3DS, Nintendo DS

Related topics
Over de auteur
Philip Cremers avatar

Philip Cremers

Contributor

Reacties