Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

E3: De Microsoft persconferentie

Mist overtuiging.

Ze mogen aan het einde van de persconferentie dan wel een paar honderd nieuwe Xbox 360-consoles weggeven aan de mensen in het publiek, dat betekent niet dat Microsoft deze E3 goed begonnen is. De aankondigingen die het bedrijf wilde gaan doen werden uitermate goed bewaakt, maar we vragen ons eigenlijk af waarom. Op de vernieuwde Xbox 360 was er namelijk eigenlijk bar weinig te melden.

Op de bekendmaking van de nieuwe look van de Xbox 360 na is er eigenlijk maar heel weinig dat het melden waard is. Het grote nieuws, dat Natal vanaf nu Kinect zal heten, was tenslotte gisteravond al bekendgemaakt. Ook waren de meeste games voor de camera al getoond. We vragen ons daarom een beetje af of beide events wel echt nodig zijn geweest.

Het begon allemaal met een nieuwe trailer van Call of Duty: Black Ops, de nieuwe CoD-game die ontwikkeld wordt door Treyarch. Microsoft zal de komende jaren altijd als eerste de mappacks uit kunnen geven op Xbox Live. De afgelopen tijd had Microsoft al de exclusieve rechten op het als eerste uitbrengen van de add-ons, maar nu is deze deal dus uitgebreid tot 2012.

Daarnaast speelde natuurlijk Kinect een gigantisch grote rol in de persconferntie. De games die gepresenteerd werden waren ook gisteren al te zien in de Natal Experience, maar nu kregen ook de mensen die daar niet aanwezig waren een uitgebreide preview van de spellen. Ook werd er veel meer getoond van de meeste games dan gisteren het geval was toen het alleen nog maar gewone video's betrof.

Kinect voor de hele familie.

Meest in het oog springende games waren eigenlijk nog wel Kinectimals en de dansgame van Harmonix. Alhoewel het eerste spel doet denken aan Nintendogs en EyePet en het tweede in principe een bijna direct kopie is van Dance Dance Revolution zijn het wel de spellen die voor de meeste innovatie lijken te gaan zorgen.

Een groot probleem is echter dat we mensen niet in hun huiskamer op de grond zien gaan liggen om ervoor te zorgen dat hun pluizige tijgertje dat op het scherm ook doet. De dansgame is wat dat betreft misschien een betere keuze aangezien je nu niet alleen je voeten moet laten bewegen maar je hele lichaam moet meebewegen, iets dat bij DDR eigenlijk niet noodzakelijk was. Iedereen kent tenslotte wel de video's waarbij mensen DDR met hun handen spelen.

Kinect werd ook nog uitgebreid getoond als gimmick, iets dat gebruikt kan worden om video's vooruit en achteruit te spoelen, of om muziek af te spelen (Justin Bieber!). Het zag er allemaal wel goed uit, maar niemand was echt heel erg onder de indruk van datgene wat Microsoft ons voorschotelde.

Hetzelfde gold voor de Forza 3-opties die Kinect zou gaan krijgen. Ja, je kan je hoofd bewegen en dan beweeg je ingame op dezelfde manier mee, maar wie loopt er nu echt warm om rond'alle auto's in het spel te lopen en de koplampen van dichtbij te bekijken? Het is een leuke feature voor echte autofans, maar hiermee gaat Microsoft Kinect echt niet verkopen.

Sowieso is het opmerkelijk hoeveel nadruk er werd gelegd op entertainment in het algemeen en niet slechts op games. Zo kwam ESPN zeer uitgebreid aan bod. Deze feature, die we in Nederland natuurlijk weer niet krijgen, laat je onder andere live wedstrijden bekijken, oude matches terugkijken en biedt zelfs de mogelijkheid om aan te geven welk team jij steunt.

De laatste nieuwe Gears 3-teaser.

Natuurlijk waren er wel wat hardcore games aanwezig, maar eigenlijk zat hier niets tussen dat we nog niet kenden. Halo: Reach zag er uit zoals een Halo-game uit hoort te zien (en nog iets meer dan dat) en Gears of War 3 wordt Gears of War 3 met meer functies, bloed en andere features. Tsja, niets nieuws onder de zon eigenlijk.

Lichtpuntje in het geheel was Metal Gear Rising, het spel waarvoor Hideo Kojima welgeteld een halve minuut op het podium verscheen, om daarna snel weer te verdwijnen. Raiden die met behulp van zijn zwaard zan-datsu alles en iedereen aan stukken hakte zag er zeer vermakelijk uit, en uiteindelijk was dit toch wel het spel waarvoor het hardst geschreeuwd werd.

Het was eigenlijk vooraf al bekend dat Microsoft een nieuwe Xbox 360 aan ging kondigen, en dat deden ze met succes. Een nieuw model, een 250 Gb harde schijf en een ingebouwde wifi-ontvanger die N-snelheden aankan. Heel netjes, en vooral omdat iedereen er één in ontvangst mag gaan nemen.

Maar toch, als je je publiek moet omkopen om ze enthousiast te krijgen, dan weet je dat je niet genoeg aankondigingen gedaan hebt.

Over de auteur
Yarno Ritzen avatar

Yarno Ritzen

Contributor

Reacties