Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

E3 2015 terugblik

Alle grote uitgevers en games.

Op 12 juni trapt Electronic Arts met zijn E3 2016 persconferentie af en openen twee dagen later de deuren van de Los Angeles Convention Center. Het blijft altijd spannend welke grote uitgever al dan niet de show weet te stelen en met welke games het voor de dag komt. Maar hoe zat het ook alweer vorig jaar? Welke games waren top of flop? Even het geheugen opfrissen...

Bethesda

Hoewel Bethesda inmiddels een grote naam in de gamesindustrie is, bleef het jarenlang op de achtergrond tijdens de E3-beurs. Tot 2015. De uitgever kwam namelijk voor het eerst met een eigen persconferentie en deed dat met verve. Enkele weken ervoor had Bethesda al een glimp van zijn grootste troef laten zien: Fallout 4. Niemand minder dan Todd Howard nam uitgebreid de tijd voor de releasedatum, gameplaybeelden, special editions en zelfs een app onder de naam Fallout Shelter. Een andere blikvanger tijdens de Bethesda E3 Showcase was Doom. De game was al jarenlang in ontwikkeling, maar erg concreet werd het allemaal niet. Naast een overvloed aan gore, demonen en kettingzagen kreeg je ook het nodige over de multiplayer en mod-mogelijkheden voorgeschoteld. Tot slot werd tijdens de show ook Dishonored 2 aangekondigd.

Electronic Arts

De uitgever weet niet altijd erg verrassend uit de hoek te komen, maar heeft jaarlijks een flink arsenaal aan games. Sportgames FIFA 16, Madden 16, NBA Live 16, NHL 16 en Rory McIlroy (voorheen Tiger Woods) PGA Tour zijn vaste prik, maar ook het officieel aangekondigde Plants vs Zombies: Garden Warfare 2 kwam niet als een grote verrassing. Daarnaast stond met Need for Speed en Mirror's Edge Catalyst het thema 'reboot' centraal. Met de film Star Wars: The Force Awakens in het vooruitzicht werden fans alvast warm gemaakt met verse beelden van Star Wars Battlefront en de nieuwe uitbreiding van Star Wars: The Old Republic. En tussen alle grote titels wist indiegame Unravel toch de nodige aandacht op te eisen. Wie trouwens goed oplette, kon zelfs een glimp van de nieuwe Mass Effect: Andromeda opvangen.

Microsoft

Elk jaar pakt Microsoft de handschoen op en in 2015 zelfverzekerder dan ooit. Zo deelde het de eerste serieuze tik aan Sony uit door Rise of the Tomb Raider tijdelijk exclusief voor de Xbox te houden. Over exclusiviteit gesproken: Microsoft kwam met niet alleen met meer details over Halo 5: Guardians, Forza Motorsport 6 en inmiddels wijlen Fable Legends, maar kondigde ook Gears of War 4 en ReCore aan. Ook de wereldwijde première van Dark Souls 3 vond op het Microsoft-podium plaats. Weliswaar een multiplatformgame, maar toch. Microsoft kwam daarnaast met een sterke demonstratie van de HoloLens en Minecraft. En tot slot nog een slim uitgekiende charmeoffensief: de Xbox One die backward compatibility ondersteunt, waardoor honderden Xbox 360-games weer van zolder gehaald konden worden.

Nintendo

In tegenstelling tot de andere uitgevers gaf Nintendo een digitale presentatie en poppenkast. Het was ook de laatste editie met president Satoru Iwata, die de maand erop overleed. Nintendo trapte af met de eerste gameplaybeelden van Star Fox Zero. Eveneens kondigde het voor de Nintendo 3DS twee Zelda-games aan: Tri Force Heroes en Hyrule Warriors Legends. Metroid Prime: Federation Force introduceerde co-op voor vier spelers in het geliefde Metroid Prime-universum, maar kon aanvankelijk slechts op een lauwe ontvangst rekenen. Amerikaanse en Europese RPG-fans werden op een releasedatum voor Fire Emblem Fates getrakteerd. De echte blikvanger bij de Nintendo was echter Super Mario Maker, die dankzij zijn creativiteit en gebruiksvriendelijkheid heel wat indruk maakte.

Sony

Het was Sony die op E3 2015 met een memorabele persconferentie de show stal. Het bedrijf onthulde zomaar even drie games waarvan niemand nog geloofde dat ze ooit gingen uitkomen: de Final Fantasy 7 Remake, het doodgewaande The Last Guardian en - onvoorstelbaar maar waar - Shenmue 3. Tijdens de conferentie zaten er zelfs mensen te huilen van blijdschap. Minder spectaculair, maar ook belangrijk: nieuwe gameplay van Horizon: Zero Dawn en de aankondiging dat PlayStation vanaf nu elke uitbreiding voor Call of Duty één maand voor de andere platformen ontvangt. Een flinke domper voor Microsoft, dat voordien altijd dat recht had opgekocht.

Square Enix

Een andere debutant op het podium was Square Enix. In tegenstelling tot diens concurrenten kwam de uitgever niet bepaald met een spectaculaire show, maar desondanks wel met genoeg interessante games op de proppen. Een nieuwe Hitman in een open wereld en de langverwachte Final Fantasy 7 Remake: het deed het hartje van menige fanboy sneller kloppen. Opmerkelijk was dat deze sterkhouders tijdens de Sony-persconferentie al onder de aandacht werden gebracht. Square Enix had echter nog wat andere grote AAA-titels achter de hand. Zo waren er nieuwe trailers met gameplaybeelden van Just Cause 3 en Deus Ex: Mankind Divided. Daarnaast kondigde de Japanse uitgever aan dat er aan Drakengard-spin-off Nier: Automata en aan Project Setsuna werd gewerkt, en dat Star Ocean: Integrity and Faithlessness ook naar het Westen kwam.

Ubisoft

Vast gezicht Aisha Tyler stond als vanouds weer op het podium om op een rap tempo de diverse games aan elkaar te praten. De uitgever trapte deze editie met een nieuwe South Park-game af, die de toepasselijke subtitel The Fractures But Whole draagt. Zoals elk jaar mocht een uitgebreide trailer van de nieuwste Assassin's Creed-game dan ook niet ontbreken. Met Rainbow Six Siege, The Division en het debuterende Ghost Recon Wildlands was ook Tom Clancy weer rijkelijk vertegenwoordigd. Andere nieuwe games waren onder meer de middeleeuwse brawler For Honor, de futuristische city builder Anno 2205 en de consoleversies van Trackmania Turbo.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Related topics
Over de auteur
Redactie avatar

Redactie

Teamwork!

Dit artikel is tot stand gebracht door verschillende Eurogamer Benelux-redacteurs. Teamwork!

Reacties