Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

E3 2015: De games van Square Enix

Met Final Fantasy 15, Deus Ex: Mankind Divided, Rise of the Tomb Raider en nog veel meer.

Square Enix organiseert dit jaar tijdens de aankomende E3-beurs een eigen persconferentie. Een uitgelezen kans om op Japanse wijze met trailers, aankondigingen en releasedata te strooien. Op dinsdag 16 juni wordt om 19:00 uur de conferentie gehouden, net na Nintendo. Square Enix is allang niet meer het bedrijf dat alleen maar Japanse role-playing games ontwikkelt. Als uitgever heeft het bedrijf een grote vinger in de pap met gerespecteerde series als Final Fantasy, Tomb Raider en Deus Ex. Wat te verwachten van Square Enix? Je leest het hier.

Reeds aangekondigd: Final Fantasy 15

Sinds de bekendmaking in 2006 zijn de verwachtingen torenhoog. Final Fantasy Versus 13 was van origine een PlayStation 3-titel, maar werd in 2013 omgedoopt tot Final Fantasy 15. Sindsdien is iedereen getrakteerd op een voorproefje in de vorm van Final Fantasy 15: Episode Duscae. Toch wordt de demo door framerate-problemen niet helemaal goed ontvangen. Square Enix luistert in ieder geval naar de feedback op de demo en kondigt Final Fantasy 15: Episode Duscae 2.0 aan.

Echter wordt het na een turbulent ontwikkelingstraject van negen jaar wel eens tijd voor een releasedatum. Helaas heeft Square Enix aangegeven dat Final Fantasy 15 de E3 overslaat. Misschien tijdens Gamescom? De hands-on preview van Final Fantasy 15: Episode Duscae lees je alvast op Eurogamer Benelux.

Reeds aangekondigd: Kingdom Hearts 3

Vele HD-remakes en spin-offs passeerden de revue, maar Kingdom Hearts 3 komt er dan toch echt aan. Tijdens Sony's persconferentie in 2013 werd Kingdom Hearts 3 aangekondigd, maar sindsdien blijft het angstvallig stil. De stemacteur van Goofy verklaarde op Twitter dat de game nog in 2015 uitkomt, maar dat werd al gauw door Square Enix USA tenietgedaan. Het is te hopen dat het ontwikkelingstraject niet zo turbulent wordt als die van Final Fantasy 15. De persconferentie van Square Enix is dus een uitgelezen kans om daar opheldering over te geven. En anders een PlayStation 4-versie van de HD Remasters?

Reeds aangekondigd: Rise of the Tomb Raider

Het gegeven dat Rise of the Tomb Raider tijdelijk exclusief naar de Xbox One en Xbox 360 komt, was vorig jaar voor iedereen een verrassing. Na de persconferentie van Microsoft duikt Lara Croft hoogstwaarschijnlijk ook op in de presentatie van de Japanse spellenboer. In welke vorm? Dat is nog even gissen. De eerste gameplaybeelden moet het publiek nog altijd onder ogen zien. Een eventuele live-demonstratie van Lara's kunsten op het Square Enix-podium misstaat zodoende dan ook niet.

Reeds aangekondigd: Deus Ex: Mankind Divided

Zelfs Square Enix houdt niet alles geheim, want in april zijn details van Deus Ex: Mankind Divided voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One gelekt. Net voor de officiële bekendmaking sijpelde de allereerste informatie naar buiten. Net als in Deus Ex: Human Revolution speelt Adam Jensen de hoofdrol. Of is het Jensen 2.0?

Met verbeterde stealth- en gevechtstechnieken strijdt hij tegen technologisch-aangepaste terroristen. Hierdoor is Deus Ex: Mankind Divided speelbaar zonder gezien te worden door vijanden, een optie die voorganger Human Revolution niet had. Deus Ex: Mankind Divided heeft nog geen officiële releasedatum, maar misschien licht Square Enix een tipje van de sluier op.

Reeds aangekondigd: Just Cause 3

Rico Rodriguez is de charmante protagonist met de grijphaak. Deze exotische spion maakt wederom zijn opwachting in Just Cause 3. Naast de grijphaak heeft Rodriguez de beschikking over een wingsuit, een attribuut die ongetwijfeld gaat zorgen voor spectaculaire stunts. Just Cause 3 heeft echter geen multiplayermodus, iets waar de fans wel op wachten. Naast beeldvullende explosies in kleurrijke trailers zijn er nog geen gameplay-beelden verschenen. Daar kan Square Enix natuurlijk tijdens de E3 2015 verandering in brengen. In de tussentijd mag je de inhoud van je Just Cause 3 Collector's Edition zelf bepalen.

Nog niet aangekondigd: Hitman

Het is allang geen geheim meer dat ontwikkelaar IO Interactive aan een nieuw deel binnen de Hitman-reeks werkt, maar een officiële aankondiging laat vooralsnog op zich wachten. Hoe dan ook is het duidelijk dat het om een next-gen game gaat. Aan de hand van de eerste concept-art van de nieuwe Hitman liet de ontwikkelaar weten dat het bedrijf aan grote en exotische locaties werkt. De E3 2015 is een geschikt moment om dat door middel van een trailer te laten zien.

Wat nog meer?

Het is wel duidelijk dat Square Enix zich voornamelijk op de westerse markt richt. Dus waar zijn de typisch Japanse games? De uitbreiding Final Fantasy 14: Heavensward komt op 26 juni uit voor de pc, PlayStation 3 en PlayStation 4. Dus er komt vast nog wel een trailer langs om dit onder de aandacht te brengen. En waar blijft eigenlijk de pc-versie van Final Fantasy 7 voor de PlayStation 4? Sinds vorig jaar is het akelig stil rond de downloadbare port.

Buiten Final Fantasy is ook Dragon Quest een grote serie van Square Enix. Op dat gebied zijn er twee games die interessant zijn voor E3-kijkers: Dragon Quest Heroes: The World Tree's Woe and the Blight Below (nee, echt) voor de PlayStation 3 en PlayStation 4, en Theatrhythm Dragon Quest. Beide zijn al uit in Japan en een Europese releasedatum van Dragon Quest Heroes is inmiddels bekend. Horen we straks meer?

Tot slot is Star Ocean 5: Integrity and Faithlessness in ontwikkeling voor de PlayStation 3 en PlayStation 4. Afgezien van screenshots en een teaser zijn er nog geen in-game trailers of gameplay-beelden naar buiten gebracht. Wie weet komt daar tijdens de persconferentie verandering in. En misschien, heel misschien toont Square Enix een HD-remake van Final Fantasy 7 (not).

Lees in deze reeks ook:

E3 2015: De games van Bethesda
E3 2015: De games van Microsoft
E3 2015: De games van Electronic Arts


Onderwerpen in dit artikel

Volg onderwerpen en we e-mailen je wanneer we iets nieuws publiceren over dit onderwerp.  Beheer de instellingen voor je meldingen.

Over de auteur
Marcel de Jong avatar

Marcel de Jong

Avonturier

Marcel maakt zich helemaal druk om dingen die er niet toe doen. Hij droomt nog dagelijks over een bestaan als avonturier, maar beklimt alleen de pen. Het liefste wil hij van alles weten over motorolie, media en de andere kant van de wereld.

Reacties