Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

E3 2015: De games van Sony

Met Uncharted 4: A Thief's End, Ratchet & Clank, Project Morpheus en nog veel meer.

Sony is sinds de eerste Electronic Entertainment Expo in 1995 van de partij. De gamebeurs is sindsdien een populair evenement voor het Japanse bedrijf om nieuwe games én consoles aan te kondigen. De Sony E3 persconferentie is dit jaar voor de volgers in de Benelux alleen weggelegd voor de nachtbrakers. De show vindt namelijk op dinsdag 16 juni om 03.00 uur Nederlandse tijd plaats. Vorig jaar steelden onder meer Bloodborne, The Order: 1886 en Uncharted 4: A Thief's End nog de show. Wat kun je echter dit jaar van Sony verwachten?

Reeds aangekondigd: Uncharted 4: A Thief's End

Het was weliswaar geen grote verrassing, maar zeker wel een aangename. Tijdens de E3 2014 kondigen Sony en Naughty Dog middels een eerste trailer van Uncharted 4: A Thief's End voor de PlayStation 4 aan. Hierin is te zien hoe Nathan Drake midden in de jungle ontwaakt, zijn pistool doorlaadt en de fameuze woorden “one last time” uit zijn mond komen. Is dit dan het einde van de Uncharted-serie? Helemaal zijn we nog niet van Drake af, want in de zomer van 2016 staat een Uncharted film gepland.

Hoewel Uncharted 4 is uitgesteld, is er inmiddels wel meer over het verhaal bekend. Drake vertrekt met zijn broer naar Madagaskar op zoek naar een piratenschat. Tijdens de PlayStation Experience eind vorig jaar zijn er voor het eerst uitgebreide gameplaybeelden van Uncharted 4: A Thief's End te zien. Daarin komen de nodige actie-, stealth- en platformvaardigheden voorbij. Het is dan ook aannemelijk dat Sony tijdens de E3 2015 meer van dit soort beelden laat zien.

Reeds aangekondigd: No Man's Sky

Ook No Man's Sky was onderdeel van Sony's persconferentie tijdens de vorige editie van de E3-beurs. Ontwikkelaar Sean Murray toon niet alleen nieuwe beelden, maar meldt tevens dat No Man's Sky exclusief voor de PlayStation 4 is. Althans, op de consoles dan. De Brit komt daar later op terug aangezien er ook een pc-versie van No Man's Sky in de pijpleiding zit. Met je ruimteschip in een gigantisch universum kleurrijke planeten met exotische flora en fauna afstruinen. En dan met nadruk op gigantisch. No Man's Sky belooft in ieder geval een ambitieuze sciencefictiongame van de relatief onbekende ontwikkelaar Hello Games te worden. Het is dan ook te hopen dat er tijdens Sony's persconferentie meer gameplaybeelden te zien zijn.

Reeds aangekondigd: Project Morpheus

Project Morpheus, Oculus Rift, Gear VR, HTC Vive... Het is nu stilte voor de storm, maar volgend jaar breekt de virtual reality war volledig los. Sony's VR-bril is al in een ver gevorderd stadium, dus nu vooral de games nog. En die heeft Sony World Wide Studios-baas Shuhei Yoshida dan ook beloofd. Gaat het om No Man's Sky of Everybody's Gone to the Rapture? Of toont Sony nog niet aangekondigde games die speciaal voor Project Morpheus ontwikkeld zijn? Het is voorlopig nog koffiedik kijken. De release van Project Morpheus is in de eerste helft van 2016, dus wellicht dat Sony ook meer specifieke informatie over de datum en prijs weggeeft.

Reeds aangekondigd: Ratchet & Clank

Insomniac Games werkt momenteel aan een remake van Ratchet & Clank op de PlayStation 4. De Lobax en zijn robot zijn al eerder afgestoft, dus de ontwikkelaar moet toch echt met iets avontuurlijkers dan dat op de proppen komen. Insomniac Games spreekt dan ook zelf over een 're-imagining' van het origineel uit 2002. Aangezien er nog geen beelden van de adventuregame zijn, is de E3 2015 het ideale evenement voor Sony om de fans daarin te voorzien. De game komt ook naar het witte doek, maar vorig jaar werd de Ratchet & Clank game en film uitgesteld naar 2016.

Nog niet aangekondigd: 'Horizon'

Hoewel Sony de kaken stijf op elkaar houdt over mogelijke nieuwe games, zal het om de achterban tevreden te houden iets uit de hoge hoed moeten toveren. Zeker gezien Microsoft-baas Phil Spencer naar nieuwe exclusieve games voor de Xbox One hint. Het Amsterdamse Guerilla Games werkt al twee jaar aan een nieuwe IP met de werktitel 'Horizon'. Er is niet veel over de game bekend, behalve dat het zich buiten de Killzone-reeks afspeelt en het een open-wereld RPG met robotachtige dinosaurussen is.

Reeds aangekondigd: Heel veel indiegames

Sony richt zich al jaren op indiegames. No Man's Sky is de revue al gepasseerd, maar een andere interessante indietitel is Everybody's Gone to the Rapture (preview) van Dear Esther-studio The Chinese Room. Meer onafhankelijke titels die momenteel voor de PlayStation 4 in de pijpleiding zitten zijn Rime, The Tomorrow Children, What Remains of Edith Finch, Alienation, Shadow of the Beast, Journey en Hellblade. En ga zo maar door!

Wat nog meer?

Hoewel Uncharted: The Nathan Drake Collection inmiddels is aangekondigd, blijft de opgepoetste gameplay vooralsnog achterwege. Wellicht wacht Bluepoint Games nog eventjes op de E3-conferentie van Sony. De collectie is een mooi zoethoudertje voor Uncharted 4: A Thief's End, die pas in het voorjaar van 2016 uitkomt.

Sony trakteerde ons vorig jaar op een gewelddadige trailer van Let It Die, maar is er sindsdien niks meer over Suda 51's nieuwste game vernomen. We zijn nu een jaar verder, dus wellicht horen we er meer van. Ook zijn er tal van aangekondigde PlayStation 4-exclusieve games die vast en zeker nog een keer in de schijnwerpers gezet worden. Denk hierbij aan God of War 3 Remastered, Street Fighter 5, Until Dawn, Tearaway Unfolded en Drawn to Death.

Schreeuwt Bloodborne trouwens niet om een of meerdere DLC? Die is in ontwikkeling, en volgens PlayStation-baas Shuhei Yoshida volgt er 'snel' meer info. Met een beetje geluk zien we ook meer van Tekken 7, als ook de eerste beelden van God of War 4 en Gran Turismo 7. En tja, laten we dit overzicht afsluiten met een sprankeltje (wan)hoop. Wie weet is er eindelijk teken van leven van The Last Guardian...

Lees in deze reeks ook:

E3 2015: De games van Bethesda
E3 2015: De games van Microsoft
E3 2015: De games van Electronic Arts
E3 2015: De games van Ubisoft
E3 2015: De games van Nintendo
E3 2015: De games van Square Enix

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article
Follow a topic and we'll email you when we write an article about it.

No Man's Sky

PS4, Xbox One, PC, Nintendo Switch

Related topics
Over de auteur
Yvo Kieviet avatar

Yvo Kieviet

Taalfirtuoos

Overdag kantoorslaaf, 's nachts superheld. En tussendoor ook nog eens fervent gamer. Heeft overigens een bloedhekel aan bakfietsen.

Reacties