Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

E3 2015: De games van Microsoft

Met Call of Duty: Black Ops 3, Halo 5: Guardians, Gears of War: Ultimate Edition en nog veel meer.

Microsoft treedt als eerste van de drie grote consolefabrikanten aan. Voordat Sony en Nintendo hun zegje houden, spreekt Microsoft over toekomstige Xbox One-games op zijn E3-persconferentie. Voor gamers in de Benelux is dat altijd smullen - letterlijk. De conferentie start namelijk maandag 15 juni om 18:30 uur. Waarschijnlijk ben je net op tijd thuis om met je bord avondeten op schoot live mee te kijken.

Ondertussen weten we van Microsoft dat zijn conferentie niet alleen draait om games van Microsoft zelf. Even belangrijk zijn de deals die het bedrijf heeft gesloten met andere uitgevers, om je zo van concurrerende consoles weg te lokken. Welke aankondigingen mag je van Microsoft verwachten? Je leest het hier.

Reeds aangekondigd: Call of Duty: Black Ops 3

Traditiegetrouw worden de eerste singleplayerbeelden van de nieuwe Call of Duty getoond tijdens de E3-conferentie van Microsoft. Met Call of Duty: Black Ops 3 is dat waarschijnlijk niet anders. De reeks is eigenlijk van Activision, maar downloadbare uitbreidingen komen altijd eerst op Microsoft-platformen uit. Veel geheimen zijn er niet meer rond de game. De releasedatum voor Black Ops 3 is bijvoorbeeld al bekend. Wat we tot dusver weten, lees je in Yvo's Call of Duty: Black Ops 3 preview. De Zombie-modus is nog niet getoond. Wellicht is de E3 2015 er het juiste moment voor.

Reeds aangekondigd: Halo 5: Guardians

Het moet wel heel raar lopen, mocht Microsoft niet iets nieuws laten zien van de nieuwe Halo. De releasedatum van Halo 5: Guardians is immers al op 27 oktober. Toch is er nog steeds geen singleplayergameplay getoond. Deze E3-editie is daar een uitstekend podium voor. Heb je Halo: The Master Chief Collection gekocht, dan heb je wel alvast aan de multiplayermodus mogen proeven. Omdat dit zo'n belangrijk onderdeel van de Halo-ervaring is, vertelt ontwikkelaar 343 Industries daar misschien nog wel wat meer over.

Reeds aangekondigd: Rise of the Tomb Raider

Microsoft verraste vorig jaar op de Gamescom vriend en vijand door trots te verklaren dat Rise of the Tomb Raider tijdelijk exclusief voor de Xbox 360 en Xbox One is. Om dat nog eens extra duidelijk te maken, is het belangrijk dat deze nieuwe Tomb Raider tijdens de conferentie wordt vertoond.

Hoewel Crystal Dynamics de game al achter gesloten deuren aan de pers heeft laten zien, moet het grote publiek nog altijd wachten op de eerste gameplaybeelden. Dit terwijl Rise of the Tomb Raider nog voor 2015 gepland staat. Microsoft zou daarmee de directe concurrentie opzoeken met Sony's Uncharted 4: A Thief's End. Maar nu die game is uitgesteld, heeft Rise of the Tomb Raider wellicht ook wat meer ademruimte gekregen.

Nog niet aangekondigd: Gears of War: Ultimate Edition

Het is een publiek geheim dat Gears of War: Ultimate Edition in ontwikkeling is. Gelekte beelden van gamers die een testversie van de game speelden, wezen daar eerder al op. Toch heeft Microsoft de opgepoetste versie van de eerste Gears of War nog niet aangekondigd voor de Xbox One. Op de E3 2015 komt daar misschien wel verandering in. Ook hoor je dan of het alleen de eerste Gears of War betreft, of dat we eigenlijk te maken hebben met een Gears of War HD Trilogy. Wie weet! Een hele nieuwe Gears of War-game is ook in ontwikkeling voor de Xbox One. Wellicht is Remastered een zoethoudertje om Black Tusk Studios meer ruimte voor die aankondiging te geven.

Reeds aangekondigd: Windows 10 en HoloLens

De Kinect-camera is inmiddels verleden tijd. Op de E3 van 2014 werd er met geen woord over gesproken en dat is dit jaar waarschijnlijk niet anders. De focus ligt nu op een andere gadget: de Microsoft HoloLens. Er worden ook Xbox One-games ontwikkeld voor deze augmented reality-helm, en aangezien Sony groot inzet met Project Morpheus is het nu aan Microsoft om ze op de E3 een stap voor te zijn.

Microsoft is immers meer dan games. Vermoedelijk lanceert Windows 10 rond dezelfde periode als de beurs plaatsvindt. Het besturingssysteem gaat na de zomer ook actief samenwerken met de Xbox One. Je kunt bijvoorbeeld Xbox One-games streamen naar je pc of je Windows-tablet. Ook komt er cross-buy en cross-play tussen pc- en Xbox One-games. Microsoft kan de E3 goed gebruiken om die functies vlak voor de release nog even in het zonnetje te zetten.

Wat nog meer?

Minecraft is inmiddels eigendom van Microsoft, en het wordt inmiddels wel eens tijd dat die megadeal zijn vruchten gaat afwerpen. Verwacht geen Minecraft 2, maar denk wel aan Minecraft: Story Mode van Telltale Games. Het zou zomaar kunnen dat deze zijn debuut maakt op de Microsoft persconferentie.

En waar is Rare eigenlijk mee bezig? Nu Microsoft de Kinect gedumpt heeft, kan de studio zich richten op andere zaken. Gezien het enorme Kickstarter-succes van Yooka-Laylee, is er geen beter moment om een nieuwe Banjo-Kazooie aan te kondigen. Als dat er niet in zit, Battletoads misschien? Microsoft-topman Phil Spencer droeg eerder al een Battletoads-shirt op een Windows 10-conferentie. Daarnaast maken de knokkende kikkers hun opwachting in de Xbox-versie van Shovel Knight. Genoeg tekenen aan de wand, dus.

Update op onderstaande informatie: inmiddels is duidelijk dat Scalebound, Quantum Break en Crackdown worden bewaard voor Gamescom.

Tot slot zijn er nog een hele rits titels waarvan duidelijk is dat ze in ontwikkeling zijn, maar waarvan niet zeker is in welk stadium ze verkeren. Denk dan aan de exclusieve Xbox One-game Scalebound van Platinum Games die vorig jaar werd onthuld. Of Quantum Break, die meermaals is uitgesteld sinds de aankondiging ten tijde van de Xbox One-onthulling zelf. Er is vast ook een plekje voor Forza Motorsport 6. Wat te denken van de nieuwe Crackdown? Ook daar wordt nu al een jaar over gezwegen. Eén ding is zeker: Microsoft heeft genoeg potentiële verrassingen achter de hand om de E3 flink op zijn kop te zetten.

Lees in deze reeks ook:

E3 2015: De games van Bethesda
E3 2015: De games van Electronic Arts
E3 2015: De games van Ubisoft
E3 2015: De games van Sony
E3 2015: De games van Nintendo
E3 2015: De games van Square Enix

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article
Follow a topic and we'll email you when we write an article about it.

Call of Duty: Black Ops III

Video Game

Gears of War

Xbox One, PC

See 3 more

Gears of War

Xbox 360, PC

Halo 5: Guardians

Xbox One

Rise of the Tomb Raider

PS4, Xbox One, Xbox 360, PC

Related topics
Over de auteur
Randolf Bouwma avatar

Randolf Bouwma

Typemachine

Schrijft de hele dag, elke dag. Geregeld over games en het liefst nog op papier. Vervangt dan ook nog steeds inktlinten. Ding!

Reacties