Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

E3 2015: De games van Electronic Arts

Met Mass Effect 4, Need for Speed, FIFA 16 en nog veel meer.

Als het op persconferenties aankomt, maakt Electronic Arts al jaren tijdens de E3 deel van uit 'De Grote Vijf'. Dit jaar eisen de concurrerende uitgevers Square Enix en Bethesda ook de nodige aandacht op. Het grote aantal populaire series dat zich onder EA's hoede bevindt, maakt het echter eenvoudig om in de spotlights te blijven staan. Zo weten we dat de uitgever dit jaar weer een nieuwe FIFA en een Need for Speed-reboot uitbrengt. De kans is groot dat beide games op de E3-beurs aanwezig zijn.

Wat kunnen we verder nog van Electronic Arts verwachten? Vorig jaar maakte de uitgever officieel bekend dat BioWare aan een nieuwe Mass Effect werkt. Ook opmerkelijk is het feit dat EA een exclusieve deal voor het maken van Star Wars-games met Disney heeft gesloten. Er is dus nog genoeg ruimte voor verrassingen. Electronic Arts' E3-persconferentie gaat op 15 juni om 22:00 uur Nederlandse tijd van start.

Reeds aangekondigd: Mirror's Edge Catalyst

In 2011 laat DICE-producer Patrick Liu weten dat "mensen klaar zijn voor Mirror's Edge 2." Een aankondiging blijft echter uit, tot Electronic Arts persconferentie op de E3 2013. Sindsdien staan mensen te springen om weer zo snel mogelijk van punt A naar punt B te rennen.

Het had niet veel gescheeld of deze reboot had niet bestaan, want DICE twijfelde over de koers voor Mirror's Edge 2. Een koers die niet publiekelijk is gemaakt. We weten namelijk nog niet veel over de verhaallijn, behalve dat protagoniste Faith wederom de hoofdrol op zich neemt. Sinds EA's persconferentie van vorig jaar is in ieder geval duidelijk dat DICE nauw samenwerkt met professionele mensen die parkour beoefenen, om Faith haar bewegingen realistischer te maken.

Tot slot maakt Electronic Arts bekend, dat de release van Mirror's Edge Catalyst in het begin van 2016 plaatsvindt. De E3 is het podium bij uitstek om nieuwe informatie vrij te geven. Misschien laat DICE wel door middel van een live-demonstratie een stukje parkour zien.

Reeds aangekondigd: Star Wars: Battlefront

In 2013 maakt Electronic Arts bekend dat Battelfield-ontwikkelaar DICE aan een nieuwe Star Wars: Battlefront werkt. Tijdens de E3-beurs van 2014 toont de studio een korte trailer van de nieuwe game, maar laat er verder weinig over los.

In april van dit jaar barst echter de thermal detonator en komt Electronic Arts met een groot aantal details over Star Wars: Battlefront. DICE is volgens de uitgever hard aan het werk om de game een uniek en eigen gevoel te geven en er dus geen Battlefield in de ruimte van te maken. Zo hebben de meeste blasters in Battlefront geen vizieren en is het in de game niet mogelijk om in squads te opereren. In plaats daarvan heeft Star Wars: Battlefront een Partner-systeem waarbij twee spelers onder andere hun wapenuitrusting delen. De game is bovendien in zowel een eerste- als derdepersoonsperspectief te spelen.

Inmiddels is de releasedatum van Star Wars: Battlefront ook bekend geraakt. De game komt op 17 november uit voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One. De E3-beurs van dit jaar is wat dat betreft een uitgelezen kans om gameplaybeelden van Battlefront te tonen; we hebben het tot nu toe namelijk nog zonder moeten stellen.

Reeds aangekondigd: Need for Speed

De tijd van gepimpte auto's leek voorbij, maar nu komt er toch echt een Need for Speed reboot. Opnieuw stel je zelf je wagens samen en kies je uit vijf speelstijlen: Speed, Style, Build, Crew en Outlaw. Het racefestijn speelt zich in 'Ventura Bay' af, een open spelwereld die alleen maar 's nachts te bewonderen is.

Ruik je het brandende rubber al? Dat kan zomaar, want de releasedatum van Need for Speed is gelekt. Volgens Microsoft ligt de game op 3 november 2015 in de winkels. In de tussentijd is Electronic Arts sowieso van plan om je tijdens de persconferentie te trakteren op een nieuwe trailer. Tot slot maakt de uitgever bekend dat een internetverbinding vereist is voor de Need for Speed-reboot.

Reeds aangekondigd: Mass Effect 4

Mass Effect 4 is al jaren in ontwikkeling. Tijdens de E3 van 2014 werden de eerste beelden van Mass Effect 4 al getoond, maar veel verder dan wat stilstaande conceptart kwam het niet. Nu Dragon Age: Inquisition is afgerond, kan BioWare zich volledig storten op de nieuwe Mass Effect. Lees: hype genereren. BioWare-producent Michael Gamble tweet alvast de onderstaande afbeelding, die weinig aan de verbeelding overlaat. We weten alvast dat Commander Shepard niet de hoofdrol speelt en dat de Mako buggy weer te besturen is. Overigens moet je nog wel even wachten voor je Mass Effect 4 kunt spelen. Vermoedelijk ligt de releasedatum ergens in 2016.

Reeds aangekondigd: FIFA 16

Je kunt er je handen voor in het vuur steken: beelden van de nieuwste FIFA-game tijdens de E3-beurs. Vorig jaar was "feel the game" de slogan van FIFA 15 waarin het hoofdzakelijk om emotie draaide. Wat kun je in deze editie verwachten? De eerste details over FIFA 16 zijn inmiddels bekendgemaakt. Zo heeft EA Sports een primeur in handen met vrouwelijke voetballers in FIFA 16. Het gaat om twaalf nationale vrouwenvoetbalteams, maar de Belgische en Nederlandse dames ontbreken. Naast de entree van dames en de releasedatum van FIFA 16 is verder nog niets over de populaire footie bekendgemaakt.

Wat nog meer?

"EA Sports, it's in the game." Naast FIFA 16 heeft Electronic Arts nog de nodige andere sportgames waarvan een nieuwe editie eraan komt. Zo maken NHL 16, Madden 16 en mogelijk ook NBA Live 16 hun opwachting tijdens de E3 2015. Daarnaast heeft de uitgever een met golf een nieuw boegbeeld, want Rory McIlroy vervangt Tiger Woords in PGA Tour. En wie weet brengt Electronic Arts de eerste informatie over UFC 2 naar buiten.

Een andere vaste waarde in de EA-stal zijn de Battlefield-games. Vorig jaar verraste de uitgever vriend en vijand door de nieuwe setting in Battlefield Hardline. De kans is groot dat Electronic Arts meer van Battlefield Hardline Criminal Activity DLC en mogelijk andere downloadbare uitbreidingen laat zien. En hoe zit het met Battlefield 5? Ontwikkelaar DICE neemt immers het stokje weer over.

Tot slot kondigde Burnout-ontwikkelaar Critereon Games tijdens de vorige E3-beurs een nieuwe IP aan, maar is het sindsdien erg stil rondom de 'racegame'. Van Titanfall 2 hoef je volgens Respawn Entertainment-baas Vince Zampella in ieder geval geen nieuws te verwachten.

Lees in deze reeks ook:

E3 2015: De games van Bethesda
E3 2015: De games van Microsoft
E3 2015: De games van Ubisoft
E3 2015: De games van Sony
E3 2015: De games van Nintendo
E3 2015: De games van Square Enix

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article
Follow a topic and we'll email you when we write an article about it.

FIFA 16

PS4, Xbox One, PS3, Xbox 360, PC

Mass Effect: Andromeda

PS4, Xbox One, PC

See 3 more

Mirror's Edge 2

PS4, Xbox One, PC

Need for Speed

PS4, Xbox One, Nintendo GBA, PC

Star Wars: Battlefront

PS2, Xbox, PC

Related topics
Over de auteur
Redactie avatar

Redactie

Teamwork!

Dit artikel is tot stand gebracht door verschillende Eurogamer Benelux-redacteurs. Teamwork!

Reacties