Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

E3 2015-analyse: Microsoft versus Sony

Wie wint E3 2015?

Het gaat hard tegen hard tijdens de E3 van 2015. Microsoft en Sony gaan elkaar met geslepen messen tegemoet. Beide bedrijven zetten alles op alles om gamers voor zich te winnen. Een clash zoals je al een paar jaar niet meer hebt gezien. Waar Sony de gedoodverfde winnaar hoorde te zijn, is Microsoft toch behoorlijk opgekrabbeld. Voor wie moet je juichen?

Microsoft is zelfverzekerd. Phil Spencer staat fier tussen het publiek wanneer hij aankondigt dat de Xbox One backwards compatible wordt met honderden Xbox 360-games. Leuk voor trouwe Xbox-gamers, maar eigenlijk een flinke trap tegen het scheenbeen van Sony. Plots zijn de rollen omgedraaid. Sony is nu de hebberige wolf die extra centjes uit zijn trouwste fans slaat met PlayStation Now, een abonnementsdienst waarmee je oude games kunt 'huren.'

Niets van dat bij Microsoft. "De games waar jij je tijd en geld al in hebt geïnvesteerd en die je wilt blijven spelen, zijn natively te spelen op je Xbox One," zegt Spencer met een zelfvoldane en terechte glimlach waar Sony's Jack Tretton jaloers op zou zijn.

Daarnaast kan Microsoft pochen met een behoorlijk sterke eindejaarslineup van first party-titels, waar Sony moeilijk omheen kan kijken. Als Xbone One-gamer kun je nog dit jaar aan de slag met Halo 5: Guardians, Rise of the Tomb Raider en Forza Motorsport 6. Triple A blockbusters waar Sony niet direct een antwoord op heeft, nu Uncharted 4: A Thief's End naar 2016 is doorgeschoven. Gears 4 mag dan wat langer op zich laten wachten, de boodschap is duidelijk. Xbox One heeft dit najaar de games.

Toch? Of niet? Want Microsoft speelt het ook erg op safe. De grootste games zijn allemaal vervolgen in langlopende series waar geen risico mee wordt genomen. Zelfs nu het traditioneel met PlayStation geassocieerde Dark Souls op een Microsoft-conferentie wordt onthuld. Je kent het allemaal al. En hoewel het er allemaal supergelikt uitziet, is het je zeker vergeven wanneer je even wegzapt bij Lara Crofts ouderwetse QTE-perikelen, de herkenbare bombast van Gears en de inderdaad hele mooie auto's in Forza 6. Is het echt wenselijk dat er ieder jaar een nieuwe Dark Souls uitkomt?

Nee, dan Sony. Die tovert de ene na de andere verrassing uit de hoge hoed. Binnen één conferentie zijn we The Last Guardian voor PlayStation 4, de remake van Final Fantasy 7 én Shenmue 3 rijker. Drie games waar Sony natuurlijk de harten van gamers mee wint. Grotere fanfavorieten zijn bijna niet denkbaar, behalve dan Half-Life 3. Maar nadat de verbazing is weggeëbt, is het moeilijk die hype lang vast te houden. Want wanneer ga je deze games spelen?

The Last Guardian in 2016, vooruit. Hopelijk. Maar van Final Fantasy 7 is geen gameplay getoond. Enkel een CGI-filmpje dat waarschijnlijk al jaren ergens op een plank lag, inclusief gerecycleerde muziek van Advent Children. De game wordt geregisseerd door de man die Final Fantasy 15 tien jaar lang liet wegkwijnen. Wat schat je? 2025? Shenmue 3 staat gepland voor december 2017. Dat is zo goed als 2018. En hoe het zaakje van een Kickstartergame op een Sony-conferentie stinkt, laten we even in het midden. Hier wordt duidelijk dat Sony geen cent aan Shenmue 3 gaat uitgeven. Het bedrijf wil de goodwill van de aankondiging wel hebben, maar financieren doen jullie maar lekker zelf.

Sony moet het vooral hebben van de third-party support. De PlayStation 4 moet al een tijdje dé console zijn om third-party games op te spelen en daarom wordt er ook dit jaar veel tijd ingenomen door zaken als Destiny: The Taken King, exclusieve Assassin's Creed-content en een ellenlange demo van Batman: Arkham Knight, dat nota bene volgende week uitkomt. Maar dat geeft niet. Als je een PlayStation 4 hebt of gewoon all-round graag veel verschillende games speelt, dan heb je aan Sony een hele goeie. Extraatjes en voordelen alom, zo bewijst de firma opnieuw.

Het ware venijn zit hem in de staart. Even tussen neus en lippen door vernoemen dat PlayStation nu het nieuwe thuis is van Call of Duty, is een harde klap voor Microsoft. Al jaren en jaren steelt het bedrijf exclusieve Sony-games weg. Sony stond erbij en keek ernaar terwijl Grand Theft Auto, Final Fantasy en Tomb Raider niet meer PlayStation-exclusief waren. Nu slaat het bedrijf eindelijk terug door Call of Duty te kapen, wat ongetwijfeld een miljoenendeal moet zijn geweest. De kers op de taart voor third-party support, ook al zijn nu veel Call of Duty-spelers flink pissig dat ze massaal aan de PlayStation 4 moeten om de multiplayermaps als eerste te spelen. Nou ja, weten ze ook hoe Tomb Raider-fans zich ondertussen voelen.

Het is alweer een tijdje geleden dat er geen duidelijke winnaar uit de E3-bus is komen rollen. Microsoft won of Sony won - met name de laatste twee jaar was Sony niet te stoppen. Maar nu beide bedrijven op het toppen van hun kunnen zijn geraakt, zitten we ineens middenin de 'next-gen oorlog'. Voor beide partijen valt iets te zeggen. Het enige wat je nog kunt doen om volledig van deze generatie te kunnen genieten, is toch echt beide spelcomputers in huis halen.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article
Follow a topic and we'll email you when we write an article about it.

Dark Souls III

Video Game

Final Fantasy VII Remake

Video Game

See 6 more

Forza Motorsport 6

Xbox One

Gears of War 4

Xbox One, PC

Halo 5: Guardians

Xbox One

Rise of the Tomb Raider

PS4, Xbox One, Xbox 360, PC

Shenmue III

PS4, PC

The Last Guardian

PS4

Related topics
Over de auteur
Randolf Bouwma avatar

Randolf Bouwma

Typemachine

Schrijft de hele dag, elke dag. Geregeld over games en het liefst nog op papier. Vervangt dan ook nog steeds inktlinten. Ding!

Reacties