Skip to main content

E3 2012 vooruitblik: Sony

Halen ze dit jaar opnieuw super-Sony-sche snelheden?

46.800 bezoekers waren aanwezig op de E3 in 2011, afkomstig uit alle uithoeken van de wereld om gedurende drie dagen in totaal meer dan tweehonderd verschillende standhouders af te werken. Het was vorig jaar een extreem drukke editie van de Electronic Entertainment Expo te Los Angeles, maar hoe zal de beurs dit jaar verlopen? En weten alle grote uitgevers en ontwikkelaars zichzelf te overtreffen in vergelijking met de impact die ze al dan niet in 2011 konden maken? In de aanloop naar de E3 2012 proberen wij op die vraag een antwoord te geven. Ons oordeel baseren we deels op feiten, deels op speculatie. Of onze voorspellingen al dan niet zullen uitkomen weten we jullie in de eerste helft van juni te vertellen, wanneer het belangrijkste gamespektakel ter wereld losbarst met de eerste grote persconferenties, en Eurogamer Benelux in Californië ter plaatse is om verslag uit te brengen.

Vandaag analyseren we wat Sony voor ons in petto heeft op de E3 van 2012.

De E3 van 2011 voor Sony

E3 2011 begon niet al te best voor Sony. Ze waren namelijk enige tijd voordien geplaagd door hackers die het op hun online netwerk gemunt hadden. Daardoor moesten ze zich eerst grondig verontschuldigingen voor het ongemak en voor de krom gelopen communicatie waarmee Sony in het begin van de downtime zijn klanten in het duister had gehouden. Excuses werden gemaakt, gamers konden gratis was oude games downloaden en nu is iedereen het fiasco al lang vergeten. Back to business dus.

Tijdens de persconferentie van Sony vorig jaar nam het cijfer 3 een belangrijke rol in. Niet enkel waren veel van hun games in 3D te bewonderen, daarnaast stalen games als Uncharted 3 en Resistance 3 volledig de show. Deze laatste zou zelfs gebundeld worden met een kleine 3D televisie.

Redacteur Joachim praat over Uncharted 3 op de E3 van 2011.

Daarnaast werden gamers op hun wenken bediend door enkele aankondigingen die Sony maakte. Infamous 2 werd getoond, Starhawk werd officieel aan het grote publiek voorgesteld en de nieuwe Sly Cooper: Thieves in Time werd aangekondigd. Ratchet & Clank: All 4 One werd gespeeld, en Dust 514 werd aangekondigd. Deze laatste game beloofd de eerste in zijn soort te worden als MMOFPS, waarbij alle gevechten invloed hebben op de speelwereld van een andere game, EVE Online.

De Move werd ook verwend met enkele nieuwe game zoals Medieval Moves: Deadmund's Quest en Move ondersteuning voor games als Bioshock Infinite. Ook kondigde Jack Tretton de HD collectie God of War: Origins aan.

Naast de PlayStation 3 besteedde Sony ook een heel groot deel van zijn show aan de nieuwe handheld, de PS Vita. Technische gegevens en een prijskaartje van €250 werden voorzien en Sony stelde ook enkele games voor zijn nieuwe draagbare krachtpatser voor. En niet van de minste. Zo kreeg de Uncharted reeks een spin-off voor de handheld getiteld Uncharted: Golden Abyss. Ruin moest het dungeoncrawlerpubliek overtuigen om een Vita aan te kopen, terwijl ook LittleBigPlanet een handheldversie kreeg. Modnation racers en Wipeout 2048 moesten racefans bekoren en Streetfighter X Tekken was er voor de expert fighters onder ons. Ook games als The Escape Plan konden verbazen met een inventief gebruik van de touchscreenmogelijkheid van Sony jongste. De Vita had dus letterlijk voor ieder wat wils.

PS Vita, de jongste telg van Sony

Al bij al was de show van Sony een succes. De vele games en aandacht voor de gamer zelf konden overtuigen, zeker in vergelijking met vorige jaren waar Sony's show heel wat saaie momenten bevatte, vooral om verkoopscijfers te presenteren.

De E3 van 2012 voor Sony

Dit jaar belooft de E3 persconferentie van Sony een waar festijn te worden. Ondanks het nieuws dat hun nieuwe console niet aanwezig zal zijn op de show, staan er wel een gigantische rij games te springen om hun plekje in de spotlight. De aandacht aan de gamer lijkt zich verder te zetten, iets wat enkel positief is natuurlijk.

Allereerst zijn er al enkele zekerheden op vlak van games die we zullen kunnen bewonderen. God of War: Ascension zal alvast goed vertegenwoordigd zijn, met een grote nadruk op de online multiplayer van de game. Of Kratos ook van de partij zal zijn, valt nog af te wachten. Of toch tenminste, in die nieuwe God of War game.

God of War, nu ook met multiplayer.

Waar Kratos zeker wel in zal verschijnen, is de nieuwe All Stars Battle Royal. In deze game, die wat doet denken aan Super Smash Bro's Brawl, nemen alle hoofdrolspelers van bekende Sony franchises het tegen elkaar op. In het geval dat je je altijd afgevraagd hebt wie er zou winnen in een gevecht tussen Sackboy, Nariko uit Heavenly Sword, Solid Snake, Cole van Infamous, Princess Yorda van ICO en Nathan Drake, dan zal die vraag binnenkort beantwoord worden.

Ook Sackboy zal weer de show stelen in een LittleBigPlanet game. Echter kruipt hij deze keer achter het stuur van een racekart om zelfgemaakte parcours onveilig te maken. Geen fan van racegames? Dan is The Last of Us misschien iets voor jou? In deze post apocalyptische jungle nemen vader en dochter het op tegen de elementen van de natuur, vijandige plunderaars en mutanten. Wij zijn alvast zeer benieuwd om wat gameplay beelden van de game te zien.

Ook is de kans groot dat er een open beta aangekondigd wordt voor Dust 514, de MMOFPS die vorig jaar bekend gemaakt werd. Aangezien de game eind dit jaar moet uitkomen, zou het meer dan opportuun zijn om al een degelijke servertest te houden en wat feedback te vragen van het brede publiek.

Quantic Dream, de ontwikkelstudio achter Heavy Rain werkt momenteel ook nog aan een nieuwe PS3 game. Deze zou stiekem getoond zijn op GDC dit jaar, maar we zouden meer nieuws mogen verwachten op E3, aldus de ontwikkelstudio.

Beelden van The Last Guardian, ondertussen al drie jaar oud.

Of The Last Guardian aanwezig zal zijn op deze persconferentie is nog onduidelijk. Gezien het gemis vorig jaar, wordt het hoog tijd dat deze game zijn hoofd nog eens boven water steekt. Of we ook een nieuw project kunnen verwachten van Sucker Punsh, de studio achter Infamous, of de Killzone ontwikkelaar Guerrilla Games, is natuurlijk ook mogelijk. Deze twee hebben zich de voorbije tijd bijzonder stil gehouden.

Rockstar zou ook wel eens durven komen enkele games voorstellen tijdens de show van Sony. Allereerste zou de nieuwe GTA 5 zijn, die enkele maanden eerder een eerste lange trailer kreeg. En die tweede... enkele jaren terug werd de titel Agent voorgesteld, een PS3 exclusieve titel die onder ontwikkeling was van Rockstar Studios. Sindsdien is het muisstil rond deze game. Ook dus hoog tijd dat er nog wat van getoond wordt.

HD Collections zijn ook "hot" momenteel. Wij verwachten alvast enkele franchises, zoals Ratchet & Clank en Zone of the Enders die richting PS3 komen, even te kunnen zien.

Rond de Vita zal ook veel te doen zijn. Naast enkele games als Jet Set Radio, een nieuwe LittleBigPlanet en Sly Cooper Thieves In Time, lijkt het ook wel mogelijk dat er een prijsverlaging op til is. Of tenminste de aankondiging dat er enkele bundels komen.

Maar waar wij echt benieuwd naar zijn is of er nu al dan niet een Diablo 3 versie naar de PlayStation 3 komt. Enige tijd geleden deed het gerucht de ronde dat deze titel zelfs PS3 exclusief zou zijn. Wij kijken alvast vol anticipatie uit of Blizzard al dan niet eindelijk de knoop zal doorhakken.

E3 2012 belooft ons een rijkelijk gevulde persconferentie van Sony. Hopelijk kunnen de reeds bekendgemaakte games onze verwachtingen inlossen, om daarna nogmaals van onze stoel blazen te worden met alle geheimen die de ze voor ons in petto hebben.

Voorspelling: E3 2012 > E3 2011

Read this next