Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

E3 2012 vooruitblik: SEGA

Blauwe egels en dode konijnen.

46.800 bezoekers waren aanwezig op de E3 in 2011, afkomstig uit alle uithoeken van de wereld om gedurende drie dagen in totaal meer dan tweehonderd verschillende standhouders af te werken. Het was vorig jaar een extreem drukke editie van de Electronic Entertainment Expo te Los Angeles, maar hoe zal de beurs dit jaar verlopen? En weten alle grote uitgevers en ontwikkelaars zichzelf te overtreffen in vergelijking met de impact die ze al dan niet in 2011 konden maken? In de aanloop naar de E3 2012 proberen wij op die vraag een antwoord te geven. Ons oordeel baseren we deels op feiten, deels op speculatie. Of onze voorspellingen al dan niet zullen uitkomen weten we jullie in de eerste helft van juni te vertellen, wanneer het belangrijkste gamespektakel ter wereld losbarst met de eerste grote persconferenties, en Eurogamer Benelux in Californië ter plaatse is om verslag uit te brengen.

Vandaag analyseren we wat SEGA voor ons in petto heeft op de E3 van 2012.

De E3 van 2011 voor SEGA

SEGA, ooit één van de grote spelers op de consolemarkt, tegenwoordig een ontwikkelaar/uitgever die zich meer thuis voelt tussen Namco Bandai en Konami dan Sony en Nintendo. We beginnen onze terugblik met Binary Domain. Door heel wat mensen werd deze "third person shooter met cover systeem" afgeschilderd als de zoveelste titel die van de Gears of War populariteit wilde mee snoepen. Toch wees Odins oordeel uit dat er meer in de game zit dan je op het eerste zicht zou verwachten. Een scenario dat zich herhaalde toen Odin zich aan Renegade Ops waagde, een top-down shooter gefocust op voertuigen met meer explosies dan de gemiddelde Michael Bay flik. Het knalgeweld ging verder met House of the Dead: Overkill - Extended Cut. Een PS3-conversie van de originele, grindhouse-geïnspireerde House of the Dead: Overkill voor de Wii, compleet met Move ondersteuning, 3D en HD compatibiliteit. Niets speciaals, leuk voor liefhebbers, het kwam en het ging. Wat meer stof deed opwaaien, was Aliens: Colonial Marines. Een titel die al iets te veel tijd in de productiehel heeft doorgebracht. Op de beurs werd eindelijk een eerste teaser trailer vrijgegeven, tezamen met een release datum: lente 2012. Ondertussen is die stelling al teniet gemaakt en staat de officiële datum op 12 februari 2013 - met de belofte dat een datum voor de Wii U versie zal volgen.

Het eerste kwartiertje van Binary Domain.

Vuurgevechten, allemaal goed en wel, zolang het traditioneel fysiek geweld niet vergeten wordt. Ziedaar, Platinum Games met hun laatste geesteskind: Anarchy Reigns. Brutaal, chaotisch en compleet over-the-top. De game wordt omschreven als een online actie-titel. De makers van MadWorld, Bayonetta en Vanquish die hun typerende, hectische gameplay naar de verre oorden van online multiplayer brengen? Ik moet er even de bijbel op naslaan, maar ik denk dat dit één van de zeven zegels van de Apocalyps is. Het lijkt een riskante zet voor een ontwikkelaar die faam vergaarde met solo titels om plotseling een multiplayer brawler te maken - zeker als het gaat om een echte beat 'em up en geen halve party game à la Super Smash Bros. Toch verdient Platinum Games het voordeel van twijfel, gezien ze in het verleden al altijd geslaagd zijn in hun opzet. Reflecteren op de release kunnen we nog niet, want de game verschijnt pas op 5 juli in Japan (en de datum voor de Westerse uitgave staat nog blanco).

Natuurlijk werd ook het stekelige zoogdier niet vergeten. SEGA's mascotte passeerde nog eens de revue in Sonic Generations en Mario & Sonic at the London 2012 Olympic Games. Hier was het vooral Sonic Generations die verrassend positief scoorde. Captain America: Super Soldier was dan weer verantwoordelijk om de quota aan licentiegames te vervullen. Meer woorden ga ik daar niet aan vuil maken. Hetzelfde geldt voor de Kinect game Rise of Nightmares. Zeg de titel je niets? Mooi, houden zo.

Op vlak van handhelds bracht SEGA ook het één en ander met zich mee. De PSP puzzel game Crushed kreeg een 3DS remake genaamd CRUSH3D, Virtua Tennis 4: World Tour Edition melde zich aan als launchtitel voor de PS Vita en Shinobi bracht het langlopende ninja-franchise naar de 3DS. Zo kregen we ook voor de derde keer een titel die "Shinobi" heet zonder gebruik te maken van een ondertitel. Alsof continuïteit in games nog niet lastig genoeg was. Al bij al een degelijke trio, dat uiteindelijk bijzonder weinig furore gemaakt heeft. Ergens toch wel zonde.

De E3 van 2012 voor SEGA

Om te beginnen zal Aliens: Colonial Marines opnieuw zijn opwachting maken. Een ietwat vergiftigd geschenk, aangezien onlangs bekend gemaakt werd dat de game niet speelbaar zou zijn. Heel vreemd, aangezien dat wel het geval was op de recentelijke PAX beurs.

Dan is er nog Sonic & Sega All-Stars Racing Transformed. Een direct vervolg op het best wel amusante (maar niet meteen genre herdefiniërende) Sonic & Sega All-Stars Racing. Onder het motto "Ter land, ter zee en in de lucht" gaat SEGA de Diddy Kong's Racing toer op en plaats zijn game-iconen in multi-functionele amfibievoertuigen. Laten we hopen dat Chitty Chitty Bang Bang geen proces aanspant. Het origineel leek redelijk wat succes te hebben, dus als deze opnieuw de kassa's doet rinkelen, zou het me niet verbazen mocht SEGA een compleet franchise uitbouwen om de strijd aan te gaan met Mario Kart. Of dat ook zou lukken, is een speculatie waar ik me liever niet aan waag.

Om even een kijkje te nemen naar één van de oudste SEGA franchises: Virtua Fighter 5: Final Showdown zit er ook aan te komen. Zoals de titel reeds doet vermoeden, gaat het hier echter niet om een nieuw hoofdstuk in de langlopende reeks. Final Showdown brengt de 2010 arcade versie van Virtua Fighter 5 naar de huiskamer. Een extra personage hier, een herbalancering daar, hetgeen dat Capcom al jaren aan een stuk doet met zijn vechtgames. Niet meteen de moeite om de fanfare boven te halen. Wel leuk is het prijskaartje die deze downloadgame zal meekrijgen: $15.

Als het op digitale downloads aankomt, zit SEGA wel gebeiteld dit jaar. Naast Final Showdown mogen we ons binnenkort verwachten aan Jet Set Radio HD. Een compleet nieuwe telg in het geflipt hippe Jet Set Radio franchise had leuker geweest, helaas, we moeten het stellen met een HD remake van het origineel. Of accurater gezegd: het origineel na een auditieve slachting. Jammer genoeg steekt de duivel bekend als "muziek licentiëring" weer de kop op, waardoor deze door felgekleurde acid-trip slechts de helft van zijn bizarre soundtrack zal behouden. Iets is beter dan niets, neem ik aan?

Dan hebben we nog Hell Yeah! Wrath of the Dead Rabbit. Met een titel als deze wéét je gewoon dat het om een downloadbare game gaat. Cartoonesk, kleurrijk, snel en zo bloederig als een walvismenstruatie. Een metroidvania game met lichte Sonic The Hedgehog en Earthworm Jim invloeden. Zeker eentje om in de gaten te houden!

De eerste teaser trailer van het boze, (on)dode konijntje.

Tot zover de officiële bevestigingen, dan is het nu tijd voor geruchten, berekende veronderstellingen en vooral véél wishful thinking. Beginnen doen we bij de nieuwe van Platinum Games, namelijk Anarchy Reigns. Waarom we denken dat deze titel een verschijning zal maken op de E3 beurs? Wel, de Japanse release staat gepland voor 5 juli en de game stond reeds te pronken op de E3 2011. Hiervoor hoef je geen Nostradamus te zijn, mensen. Om nog eventjes bij Platinum Games te blijven, wat dacht je van een vervolg op Bayonetta of Vanquish? Nog niet zo lang geleden ging het gerucht rond dat Bayonetta 2 gecanceld was, een stelling die enkel waarde heeft als je het gerucht geloofd dat er überhaupt een Bayonetta 2 in de maak was. Het kan geen kwaad de titels eens aan te halen, ook al heb ik zelf geen greintje hoop dat er een vervolg op Bayonetta of Vanquish te zien zal zijn. Platinum Games is sowieso een ontwikkelaar die bekend staat om nieuwe IP's af te leveren in plaats dan continu dezelfde formule te recycleren.

Ook de wulpse heks Bayonetta krijgt een plaatsje in Anarchy Reigns

Over recyclage gesproken, het is ongeveer weer tijd voor de aankondiging van een nieuwe Sonic game. Grote kans dat dit op de E3 beurs gebeurt. Na het beschamende Sonic The Hedgehog (2006) en Sonic Unleashed wist de blauwe egel toch iets beter te scoren met Sonic Colors en haalde zowaar lovende kritieken met Sonic Generations. Zal Sonic een comeback maken zoals enkel Robert Downey Jr. dat kan? Of gaat het om één enkele gelukstreffer? Wel, Team Sonic moet zijn jaarlijkse quota halen, dus lang zullen we niet op het antwoord moeten wachten. Gezien het succes van Generations, zou het mij niet eens verbazen mochten ze op veilig spelen en gewoon een Generations 2 uitbrengen.

Nu we toch over jaarlijkse quota's bezig zijn, ook Football Manager moet nog verschijnen met zijn 2013 versie. Ofwel wordt die op de E3 aangekondigd, ofwel later dit jaar nog.

Verder zou Phantasy Star Online 2 wel eens durven opduiken. In Japan zou de RPG alvast deze zomer op de PC, iOS en Android moeten landen - met een PS Vita versie in 2013. Jammer genoeg is er nog geen info of de titel ook onze Westerse contreien zal bereiken. Misschien dat de E3 wat licht op de zaak werpt? Over RPGs gesproken, laten we ook Valkyria Chronicles niet vergeten. Aangezien de laatste delen op de PSP verschenen en die handheld nu de kroon heeft overgedragen aan de PS Vita, lijkt de aankondiging voor een Valkyria Chronicles op de Vita lang niet ondenkbaar. Of de hypothetische game in kwestie dan ook daadwerkelijk een Westerse uitgave zou krijgen, is al wat moeilijker te voorspellen. Valkyria Chronicles 3 heeft Japan namelijk nooit verlaten. Er zijn geruchten dat de volledige trilogie een HD collectie zou krijgen op de PS3, iets waar ikzelf weinig vertrouwen in heb.

Een stuk waarschijnlijk om op de beurs te vinden, is Yakuza 5. Er werd al redelijk wat info vrijgegeven over het nieuwste deel in het Yakuza franchise en met een Japanse release op december 2012, is een hands-on niet ondenkbaar. Naast kleinschalige bende-oorlogen, lijkt ook de terugkeer van complete slagvelden zeer waarschijnlijk. Dan doel ik vooral op Total War. Met het succes van Total War: Shogun 2 wil ik niet geloven dan een nieuw deel lang op zich zal laten wachten. Dan heb ik het vooral over een nieuwe volbloed titel van Creative Assembly, geen mobile game zoals Total War Battles: Shogun.

Naast Hell Yeah! is er nog een digitale downloadgame die mijn aandacht wist te trekken: The Cave. Wil je een reden? Wat dacht je van drie? Double Fine Productions. Ron Gilbert. Maniac Mansion. Een beetje game kenner kan de rest wel aaneenrijgen. Kort gezegd: The Cave is een platform/adventure titel van een man die al even veel ervaring heeft in de game wereld als Tim Schafer. De game werd ook al omschreven als een metroidvania-achtige titel en zal zowel single player als co-op bevatten. We weten wel dat de stijl 2.5D zal gaan en dat er drie hoofdpersonages zijn, officiële beelden werden echter nog niet vrijgegeven. Ik ga niet zeggen dat ik hoop op een speelbare demo, dat lijkt me te straf. Een trailer met gameplay beelden daarentegen...

Dan is er nog London 2012. Jawel, de Olympische Spelen zitten er weer aan te komen en om één of andere reden moet dat altijd gepaard gaan met een licentiegame. Net zoals Syndey 2000, Athens 2004 en Beijing 2008 zal London 2012 wederom een hele waslijst aan Olympische disciplines bevatten. Op 29 juni ligt de game al in de schappen, dus de kans dat het op E3 reeds te zien zal zijn, is groot. Of het iemand interesseert is natuurlijk een andere vraag. Verder maakt Super Monkey Ball: Banana Splitz zijn opwachting voor de PS Vita, best mogelijk dat we daar ook een glimp van mogen opvangen. Wie weet, gezien de ruime geschiedenis van de reeks, wordt er misschien een nieuw deel aangekondigd. Als dat het geval is, zet ik mijn geld alvast op een Monkey Ball voor de Wii U.

Er is ook nog een onaangekondigde digitale titel waarover SEGA de lippen stijf op elkaar houdt. Dit zou alles kunnen zijn van oude Sonic titels tot een HD-versie van Shenmue, van Shining Force tot Panzer Dragoon, van Chu Chu Rocket tot Vectorman. Ikzelf zou best wel te vinden zijn voor een digitale heruitgave van Skies of Arcadia. Wat? Een mens mag toch dromen?

De E3 van 2011 was voor SEGA best wel degelijk, meteen ook de enige manier waarop ik de line-up van dit jaar kan omschrijven. Hoewel games zoals Anarchy Reigns en Colonial Marines best wel wat aandacht verdienen, zijn het vooral kleinere projecten à la Hell Yeah! en The Cave die me intrigeren. Hopelijk geeft SEGA deze een mooi plekje op hun booth. Al bij al zie ik niet meteen een reden waarom SEGA's optreden tijdens deze E3 groter en beter zou zijn dan de vorige. Aan de andere kant zie ik ook geen reden waarom het slechter zou zijn. Het is mogelijk dat SEGA nog een verrassing in petto heeft die vriend en vijand weet te verbazen, maar voorlopig zegt mijn gevoel dat de impact gelijk spel zal zijn.

Voorspelling: E3 2011 = E3 2012

Read this next