Skip to main content

E3 2012 vooruitblik: Microsoft

"X marks the spot", ook dit jaar?

46.800 bezoekers waren aanwezig op de E3 in 2011, afkomstig uit alle uithoeken van de wereld om gedurende drie dagen in totaal meer dan tweehonderd verschillende standhouders af te werken. Het was vorig jaar een extreem drukke editie van de Electronic Entertainment Expo te Los Angeles, maar hoe zal de beurs dit jaar verlopen? En weten alle grote uitgevers en ontwikkelaars zichzelf te overtreffen in vergelijking met de impact die ze al dan niet in 2011 konden maken? In de aanloop naar de E3 2012 proberen wij op die vraag een antwoord te geven. Ons oordeel baseren we deels op feiten, deels op speculatie. Of onze voorspellingen al dan niet zullen uitkomen weten we jullie in de eerste helft van juni te vertellen, wanneer het belangrijkste gamespektakel ter wereld losbarst met de eerste grote persconferenties, en Eurogamer Benelux in Californië ter plaatse is om verslag uit te brengen.

Vandaag analyseren we wat Microsoft voor ons in petto heeft op de E3 van 2012.

De E3 2011 van Microsoft

De presentatie die we vorig jaar van Microsoft kregen, loste de hoge verwachtingen die de hardcore gamers stelden niet bepaald in. Toch leek de show behoorlijk gevuld, vooral door het slim verspreiden van enkele topgames doorheen de show.

Op vlak van First party titels scoorde Microsoft zeker met games als Gears of War 3 en Forza 4. Later op de avond werden fans van de Halo reeks ook verwend met de aankondiging van de Halo Combat Evolved: Anniversary Edition en Halo 4. Deze laatste werd geteased met een korte trailer.

Halo 4 voor het eerst voorgesteld.

Verder zagen we, zoals ondertussen al traditie is geworden bij Microsoft, een hele waslijst Third party games gescreend worden. Call of Duty Modern Warfare 3 beet de spits van de show af, gevolgd door gameplaybeelden van de Tomb Raider reboot waarin we een zeer jonge Lara Croft zagen aanspoelen op een eiland. EA was ook van de partij met Mass Effect 3 en de mensen van Ubisoft kwamen langs met Ghost Recon: Future Soldier om hun Kinect feature te tonen.

De rest van de show werd gevuld met heel veel Kinect games, die niet iedereen konden bekoren. Peter Molyneux mocht weer beloftes maken die hij niet zou kunnen inlossen rond de nieuwe Fable: The Journey, kinderen kwamen Disney Adventures spelen en deden alsof ze het leuk vonden, Kinect Star Wars werd getoond en Kinect Fun Labs en Kinect Sports Season 2 konden beide het publiek ook niet bepaald warm maken. Ook Tim Schafer kwam verrassend genoeg zijn Kinect game, Sesame Street: Once Upon A Monster, voorstellen. Vreemd genoeg kon die wel fascineren. Ook Ryse, voormalig bekend als 'Kingdom' van ontwikkelstudio Crytek werd even getoond.

Naast heel wat Kinect games stelde Microsoft ook heel veel uitbreidingen aan het Tv-kanalen aanbod van de Xbox. Maar aangezien dat allemaal zaken zijn die hier in ons Belgenlandje nooit zullen uitkomen, werden we hier ook niet bepaald wild van.

De E3 2012 van Microsoft

In 2011 toonde Microsoft duidelijk aan dat het eerder de hand uitreikte naar de casual gamer en het jongere publiek, dan naar de 'echte' gamer. Niettegenstaande er welke enkele grote titels getoond werden, werd toch stilaan duidelijk dat Microsoft de Xbox 360 eerder wil pushen als een console voor het hele gezin. Ook die vibe krijgen we dit jaar opnieuw. Natuurlijk zal Microsoft wel weer enkele zeer grote Third party titels te zien krijgen. De nieuwe Call of Duty Black Ops 2 zal getoond worden, mits enige info over een exclusieve DLC deal. Misschien dat Assassins Creed 3 even langs komt tijdens de persconferentie met wat ingame beelden? Of misschien krijgen we Bioshock Infinite te zien?

Maar wat vooral interessant/intrigerend is, zijn de studios die momenteel radiostilte houden. Met wat is Rare momenteel bezig? Een nieuwe Perfect Dark of Banjo - Kazooie, of een geheel nieuw project? Of kan Epic verrassen met een nieuwe game, naast ze naast hun nieuwe engine in elkaar geknutseld hebben?

Verwacht vooral opnieuw veel Kinect games. Ryse zal waarschijnlijk opnieuw getoond worden, en misschien stelt Microsoft een Kinect Music voor? Verder lijkt het logisch dat de softwarereus zijn Kinect camera meer en meer zal integreren in de interface van de Xbox. Niettegenstaande dit nu al zo is, zou het ons niet verbazen dat er nog verdere stappen ondernomen worden om de aankoop van een Kinect te rechtvaardigen. Daarnaast lijkt een permanente bundeling van de Xbox 360 en Kinect ook een grote waarschijnlijkheid.

Ryse op de E3 van 2011.

Verdere geruchten zijn dat Microsoft haar connectiviteit naar andere platformen zal uitbreiden. Denk hierbij maar aan de Windows Phone. Het zou dan ook niet verbazen dat Nokia tijdens de persconferentie haar Nokia Lumia komt aan de man brengen. Het aanbod van XBL zal ook uitgebreid worden, met wat nu door het leven gaat als "Woodstock" , vergelijkbaar met Spotify. Ook hier zal connectiviteit met andere platformen een hoofdrol spelen. Daarnaast verwachten we ons ook aan verschillende aankondigingen van nieuwe Tv-kanalen, die we, traditiegetrouw niet kunnen ontvangen hier.

Naast Second party games als Halo 4 en Forza: Horizon is er weinig bekend van hetgeen Microsoft in petto heeft. Misschien kunnen ze ons verrassen met een grote, onbekende titel, of misschien bevestigen ze onze bedenking die we vorig jaar reeds stelden. En of we een nieuwe console zullen zien? Aangezien Microsoft zelf al gezegd heeft dat het geen nieuwe Xbox zou voorstellen, lijkt de kans klein. Iets wat ook het meest realistisch lijkt, gezien de consolecyclus van de Xbox 360.

2010 was niet bepaald denderend voor Microsoft. 2011 was niet veel beter. En met hetgeen er nu slechts bekend is rond hetgeen de softwaregigant in petto heeft, lijkt die streak stand te houden. Maar wij laten ons maar al te graag verrassen. We hopen dan ook dat Microsoft alle registers opentrekt en een denderende show opvoert. Maar momenteel kunnen we niets anders dan de volgende voorspelling maken, uitgaande van het standpunt van de gamer.

Voorspelling: E3 2011 > E3 2012

Read this next