Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

E3 2011-vooruitblik: Take-Two

Wat brengen 2K Games en Rockstar mee?

45.600 bezoekers waren aanwezig op de E3 in 2010, samen afkomstig uit 90 verschillende landen om gedurende drie dagen in totaal 300 verschillende standhouders af te werken. Het was vorig jaar een extreem drukke editie van de Electronic Entertainment Expo te Los Angeles, maar hoe zal de beurs dit jaar verlopen? En weten alle grote uitgevers en ontwikkelaars zichzelf te overtreffen in vergelijking met de impact die ze al dan niet in 2010 konden maken? In de aanloop naar de E3 2011 proberen wij op die vraag een antwoord te geven. Ons oordeel baseren we deels op feiten, deels op speculatie. Of onze voorspellingen al dan niet zullen uitkomen weten we jullie in de eerste helft van juni te vertellen, wanneer het belangrijkste gamespektakel ter wereld losbarst met de eerste grote persconferenties, en Eurogamer Benelux in Californië ter plaatse is om verslag uit te brengen.

Vandaag analyseren we wat Take-Two voor ons in petto heeft op de E3 van 2011.

De E3 van 2010 voor Take-Two

Vorig jaar ontbrak er een grote speler op de E3 in Los Angeles: begin juni liet Rockstar Games plotseling weten hun plannen voor de beurs op te bergen. De aanwezige pers werd dus niet verrast met LA Noir, Max Payne 3 of Grand Theft Auto V. Deze titels zouden op latere tijdstippen aan de media worden getoond, weg van alle drukte en gekte op 's werelds grootste gamesbeurs.

Gelukkig zakte Take-Two toch nog af onder de noemer 2K Games, 2K Sports en 2K Play. Blikvanger was het langverwachte misdaadepos Mafia II. Zowat iedereen werd weggeblazen door de prachtige graphics en verwachtingen van een open wereld uit de jaren '40 en '50. Helaas bleek in augustus de wereld toch iets beperkter te zijn dan verwacht en leden de scores onder de hoge verwachtingen.

Onze kickoff rond het vorig jaar gelanceerde Mafia II

Fans van turn-based strategy waren dan weer aangenaam verrast om Sid Meier's Civilization V te zien. De nieuwe engine, tactieken, spelwereld en multiplayer liet de pers snakken naar meer. Met de twee genoemde games waren de grote namen echter uitgespeeld.

Toch was het publiek nog licht vermaakt door Spec Ops: The Line, een moderne third-person shooter. Hierin moet je in een totaal overhoop geschoten Dubai orde op zaken stellen als lid van een elite legereenheid. Verder was er ook nog de first-person shooter XCOM, een reboot van de X-Com-franchise. Beide games moeten nog in 2011 verschijnen, al bestaat daar momenteel twijfel rond.

Op sportgebied was er natuurlijk NBA 2K11, met verbeterde graphics en nieuwe features. Boeiend! Hetzelfde geldt trouwens voor de kindergames New Carnival Games en Nickelodeon Fit.

De E3 van 2011 voor Take-Two

Welke games Take Two zal afvaardigen naar de E3 2011 blijft altijd wachten tot het laatste moment, maar het ziet er alvast naar uit dat Rockstar aanwezig zal zijn. Wat wij verwachten is meer informatie rond de third-person shooter Max Payne 3, die oorspronkelijk gepland stond voor 2009! De laatste nieuwe beelden van deze game tonen trouwens dat Max niet alleen als kale bikkel, maar ook als zijn oude, harige zelve in het spel te zien zal zijn. Veel meer informatie hebben we nog niet over de titel, maar we hopen dat bullet time, de vertraag-de-tijd-functie die geïntroduceerd werd in deze reeks, in een vernieuwde vorm zal terugkeren.

Los bevestigd is de sandboxgame Agent voor de PlayStation 3, die voor het eerst aangekondigd werd op Sony's E3-persconferentie in 2009. Tot nu toe valt er weinig informatie te rapen, buiten dat het verhaal zich afspeelt tijdens de Koude Oorlog. Zal dit het jaar worden waarin Rockstar eindelijk de eerste beelden laat zien?

L.A. Noire zal eventueel ook nog te zien zijn, maar ligt tegen dan al in de winkels en is voor de pers dus niet interessant. Behalve dan mochten de heren ontwikkelaars beslissen om in juni reeds over downloadable content te spreken. Hetzelfde verhaal kunnen we vertellen rond Duke Nukem Forever.

Wat verwachten wij nog van Rockstar? Het zou ons ten zeerste verbazen dat er niets rond Grand Theft Auto V wordt gedaan. Deeltje vier kwam alweer in 2008 uit, en nu lijkt de tijd echt wel rijp om de eerste details rond de opvolger op ons los te laten. Zal het spel zich in Miami afspelen? Krijgen we opnieuw te maken met een grafisch wonderkind? En hoe zal Rockstar de multiplayer mode uit GTA IV verbeteren? Hopelijk krijgen we op al deze vragen een duidelijk antwoord.

Andere geruchten doen de ronde rond onthullingen van Bully 2 en Manhunt 3, maar beiden lijken ons te controversieel om op de E3 te tonen. Een game voor de NGP lijkt ons ook een optie, en recentelijk kregen we nog te horen dat Rockstar en Nintendo een samenwerking aangegaan zijn om een spel te ontwikkelen voor de nog erg mysterieuze opvolger voor de Wii, voorlopig bekend als Project Cafe.

Ongetwijfeld krijgen wij bij 2K Games beelden te zien van NBA 2K12, wat een klassieker is op de E3. De franchise is het referentiepunt binnen de niche en is eigenlijk onaantastbaar geworden. Zeker sinds het wegvallen van de jaarlijkse concurrentie van NBA Live.

En dan is er nog Spec Ops: The Line, het spel dat vorig jaar al opdook en dit jaar naar alle waarschijnlijkheid opnieuw te zien zal zijn. Zanderige gameplay en unieke verhalende aspecten zijn tot nu toe de twee kernpunten van het spel, en als we EG-redacteur Yarno mogen geloven is dit een van dé games om tijdens de komende maanden in het oog te houden.

En wat dacht je van meer informatie over The Darkness II, een game die ongeveer een maand geleden voor het eerst in het nieuws opdook. Deeltje twee zal evenveel jaren na het origineel plaatsvinden, en opnieuw keert hoofdpersonage Jackie Estacado terug. Het grote verschil is dat onze held ondertussen als Don van de Fanchetti familie door het leven gaat, maar één ding blijft hetzelfde: de dood van zijn vriendinnetje Jenny blijft nog steeds door zijn hoofd spoken. Voorlopig is het vooral de aangepaste grafische stijl die ons warm doet lopen voor The Darkness II - nu willen we vooral meer gameplay te zien krijgen!

De komst van BioShock: Infinite is echter zeker. Maar zelfs al zou dat de enige game zijn van de uitgever, dan wordt onze E3 al zeer goed. Het derde deel uit de franchise belooft een ware verrijking te worden in het gamelandschap en doet iedereen al watertanden sinds de Gamescom 2010 in Keulen.

Tien minuten aan footage uit BioShock Infinite.

Afsluiten doen we met XCOM, nog zo'n spel dat we eigenlijk vorig jaar al te zien hebben gekregen. Volgens de laatste geruchten zou ontwikkelaar 2K Marin (makers van BioShock 2) het spel sinds de laatste publieke presentatie helemaal aangepast hebben, waardoor we eigenlijk helemaal niet meer weten wat we van deze titel moeten verwachten. Hopelijk brengt de E3 2011 soelaas!

Voorspelling

De afwezigheid van Rockstar in 2010 liet een grote leegte achter bij de verzamelde pers. Dat ze dit jaar aanwezig zullen zijn, staat echter vast. Meer informatie rond Max Payne 3 en misschien wel Grand Theft Auto V laat iedereen alvast met de nodige spanning uitkijken naar hun stand. 2K Games doet het met BioShock: Infinite, The Darkness 2 en Spec Ops: The Line al even goed. En we houden allemaal onze adem in hoe XCOM er tegenwoordig uitziet. Onze verwachtingen zijn dan ook hooggespannen voor Take-Two en wij hopen dan ook echt dat er nog meer aangename titels bijkomen. De E3 van vorig jaar zal sowieso overtroffen worden.

E3 2011 > E3 2010

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Over de auteur

Maarten Weyters

Editor Eurogamer Benelux

Reacties