Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

E3 2011-vooruitblik: Bethesda

We verwachten RPG's en shooters.

45.600 bezoekers waren aanwezig op de E3 in 2010, samen afkomstig uit 90 verschillende landen om gedurende drie dagen in totaal 300 verschillende standhouders af te werken. Het was vorig jaar een extreem drukke editie van de Electronic Entertainment Expo te Los Angeles, maar hoe zal de beurs dit jaar verlopen? En weten alle grote uitgevers en ontwikkelaars zichzelf te overtreffen in vergelijking met de impact die ze al dan niet in 2010 konden maken? In de aanloop naar de E3 2011 proberen wij op die vraag een antwoord te geven. Ons oordeel baseren we deels op feiten, deels op speculatie. Of onze voorspellingen al dan niet zullen uitkomen weten we jullie in de eerste helft van juni te vertellen, wanneer het belangrijkste gamespektakel ter wereld losbarst met de eerste grote persconferenties, en Eurogamer Benelux in Californië ter plaatse is om verslag uit te brengen.

Vandaag analyseren we wat Besthesda voor ons in petto heeft op de E3 van 2011.

De E3 van 2010 voor Bethesda

Alle ogen zullen binnen iets meer dan een maand gericht zijn op de drie grote uitgeverijen en consolefabrikanten, maar er zit gelukkig veel meer talent in Los Angeles op dat moment. Een van die bedrijven heet Bethesda Softworks die vooral voor hun Elder Scrolls-reeks wereldbekend zijn geworden. Zij zullen er op E3 2011 net zoals vele anderen (en onszelf) zijn, maar hoe doen ze het in vergelijking met vorig jaar?

Aangezien Fallout 3 zulk succes kende, kwam het als geen verrassing dat we deze keer verhuisden van de vernielde oostkust naar de Nevada-woestijn met Fallout: New Vegas. De game ontving bij ons bovendien een acht op tien en leverde meer nucleaire gameplay in een volledig nieuw decor met een vers plot en nieuwe personages. Dat is meteen ook de enige game die tegelijk op E3 2010 van hen te zien was en intussen al het daglicht zag.

Onze kickoff rond het vorig jaar gelanceerde Fallout: New Vegas.

Want in mei volgen er nog twee andere titels die men al een jaar geleden demonstreerde. In Hunted: The Demon's Forge is het mogelijk om met meerdere spelers (in co-op dus) de volledige donkere fantasiewereld te verkennen. Deze hack & slash game zal dus zeer binnenkort door onze redactie een eindscore opgeplakt krijgen, maar men had in 2010 nog een grotere game klaargestoomd om op de meute journalisten los te laten.

Van de hand van het team achter Enemy Territory: Quake Wars komt Brink er binnenkort aan dat destijds ook op de beursvloer te bezichtigen was. Deze First Person Shooter zal, opnieuw zoals Hunted, jullie toelaten om de singleplayer campaign met meerdere spelers aan te gaan, aangevuld met een ongetwijfeld pikante multiplayer.

Het valt op hoe sterk men de focus bij Bethesda vorig jaar legde op het coöperatieve aspect, dat intussen nog volop aan het bloeien is. Maar de grootste titel die ook dit jaar op de E3 voor veel aandacht zal zorgen, is RAGE. De mannen bij id Software wilden na Doom III iets anders proberen dan het pure lineaire. Het ziet er werkelijk prachtig uit, maar ergens voel ik dat RAGE een Fallout-game is met dieper uitgewerkte aspecten en meer verfijnde graphics.

De E3 van 2011 voor Bethesda

Drie van de vier games uit de line-up van Bethesda op de E3 2010 moeten dus nog verschijnen, en er is nog eentje die we dus terug zullen zien, maar daarover volgt later nog meer. Betekent het dat we daarom minder nieuws van hen zullen krijgen? Jullie weten daar wellicht zelf al het antwoord op aangezien er één game is waar iedereen nu al van overtuigd is dat die een zeer sterke kanshebber is op Game Of The Year 2011.

De machtige trailer van The Elder Scrolls V: Skyrim.

Dat is namelijk The Elder Scrolls V: Skyrim. De eerste officiële beelden zijn nog maar een paar maanden oud en toch ziet het er naar uit dat Bethesda zich opnieuw zal overtreffen en Oblivion met gemak van de tafel zal vegen. Men beweert zelf in de studio dat men meer wilt terug keren naar een mysterieuze wereld zoals Morrowind, zonder het familiaire van de vorige game te wissen. Het beste van beide werelden in één nieuwe Elder Scrolls-game combineren: daar krijgt zelfs de grootste RPG-hater het toch warm van.

Zoals eerder vermeld, krijgt RAGE dit jaar wederom een plaatsje op de E3-bühne, en nog zo een andere game die onze interesse al lang prikkelt, is Prey 2. We hoopten al sinds 2006 toen de eerste game verscheen op een sequel, maar die is ook nog maar zeer recent officieel aangekondigd. Portal heeft misschien het concept van Prey verfijnd en geperfectioneerd, maar Prey was destijds een fantastische game die als het ware uit het niets zich ontpopte tot een grote klassieker en favoriet onder gamers wereldwijd. Wie had immers gedacht dat het concept van een reservaatindiaan versus agressieve aliens zou werken? Onze gebeden zijn gelukkig gehoord, en we hopen dan ook veel meer te zien te krijgen rond de nieuwste Prey-titel.

Dat zijn zowat de drie grote games die gekend zijn en waarvan het zo goed als zeker is dat we ze te zien krijgen tijdens E3 2011. Maar er liggen twee potentiële onthullingen op de loer: id Software zou naast RAGE zich inmiddels bezig houden met Doom IV, waarvan het bestaan wel sedert 2009 bevestigd is. Toch hopen we op wat echte ingame beelden, of desnoods een handvol screenshots. De ware natte droom zou echter inhouden dat we zelf aan de slag mogen gaan met een testlevel. Geen garanties, echter.

De mysterieuze teaser trailer voor Prey 2.

En tenslotte wordt er nog steeds gefluisterd over een Fallout 4. Al sedert vorig jaar vraagt men zich af of we dan te maken zouden hebben met een volwaardige singleplayer-sequel of een MMO, of durft men er nog iets helemaal anders mee aan te vangen? Mij kan het alleszins niet veel schelen; Bethesda heeft reeds enkele kannonen klaar staan om mee uit te pakken.

Voorspelling

De vermoedelijke aanwezigheid van The Elder Scrolls V: Skyrim alleen al maakt dat deze E3 voor hen en ons veel spannender zal zijn dan vorig jaar. Alhoewel Bethesda zich met andere projecten in het verleden heeft bewezen, geeft iedereen stiekem wel toe dat Skyrim de eerste game is die zij zouden willen aanzien en testen. Van daaruit kan het er alleen maar beter op worden voor Bethesda. Ziet het er beter uit dan E3 2010? Laat ons zeggen dat ze onmogelijk in 2012 hierover kunnen springen. Of ze moeten met een wel heel revolutionaire verrassing op de proppen komen.

E3 2011 > E3 2010

Over de auteur

Joachim Beunckens

Hoofdredacteur Video

Reacties