Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

DSi XL

Does size matter?

Vanaf 5 maart ligt de Nintendo DSi XL in de winkelrekken, een apparaat dat zo blijkt lichtjes contradictorisch is ten opzichte van de term 'handheld'. Toen de DS voor het eerste in 2005 bij ons op de markt verscheen zag het ding er nogal lelijk, lomp en groot uit. Dat ging je pas echt merken toen de DS Lite midden 2006 uitkwam. Nintendo gaf het design van hun draagbare console een broodnodige update, verkleinde het formaat en maakte het ding een stuk lichter (zowel qua gewicht als het contrast van het beeldscherm).

De introductie van de DSi, weer drie jaar later, maakte het apparaat ten opzichte van de Lite-versie dan weer wat groter, al ging het gewicht met enkele grammetjes omlaag. Technologisch wist Nintendo de DSi - laatste letter uitspreken als 'Eye' - echter vooral door de on-board camera te verantwoorden, alsook de verbeterde interface en de standaard beschikbaarheid van een internetbrowser en een SD-cardslot. Wat we moesten missen was de GBA-port die wel nog aanwezig was in de DS Lite. En nu is er dus de DSi XL, en je weet meteen wat je mag verwachten als je de naam ervan leest.

Je ziet duidelijk dat het scherm van de DSi XL groter is dan dat van de DSi.

XL - extra large - is hét kernwoord wanneer we de nieuwste versie van de DS moeten omschrijven. Het meest opvallende is het gigantische scherm waarmee het apparaat uitgerust is. PSP-bezitters kunnen we vertellen dat het scherm van de DSi XL bijna even breed, en enkele centimeters hoger is dan dat van de handheld van Sony. We hebben het hier natuurlijk over één enkel scherm, want de nieuwe DS is nog steeds uitgerust met zowel een regulier scherm als een touchscreen. Ook die laatste werd evenredig geüpgraded, al kun je daaromtrent makkelijk een discussie aangaan.

Een groter scherm staat namelijk gelijk aan het 'opblazen' van de graphics van de games die reeds voor de DS verschenen en in de toekomst ook nog zullen verschijnen. Ontwikkelaars maken hun spellen momenteel nog steeds met in het achterhoofd de afmetingen van het beeldscherm van de DS Lite, waardoor alles er wat meer 'pixelated' gaat uitzien op de DSi XL. Dat klinkt overigens een stuk erger dan dat het in de werkelijkheid is. De DSi XL geeft spellen nog steeds mooi scherp weer, en het lijkt zelfs alsof Nintendo de helderheid nogmaals heeft opgekrikt ten opzichte van de DSi.

Allemaal leuk die grotere schermen, maar wij hebben altijd gedacht dat de DS-apparaten behoorden tot de markt van de handhelds. De draagbare spelconsoles dus. Toegegeven, het is nog steeds mogelijk om een DSi XL in een broekzak te stoppen, maar dan mag het toch al niet meer gaan om een strakke jeans (en die dragen wij nu net zo graag op de redactie). Mocht je iemand zijn die zijn DS graag meeneemt naar school, je werk of tijdens slaapverwekkende culturele uitstapjes op buitenlandse reizen, neem dan snel een meetlat erbij en ga de zakken van je favoriete broek meten. De DSi XL meet 9 centimeter bij 16 centimeter en heeft een diameter van 10,7 centimeter. Wanneer we de DSi, het voorgaande model, erbij nemen zien we dat deze 7 centimeter bij 13,5 centimeter groot is. De dikte blijft nagenoeg identiek. Toch een aanzienlijke toename in grootte lijkt ons.

De DSi XL vanuit elke hoek op de gevoelige plaat.

Nintendo wil de DSi XL dan ook vooral aansmeren aan oudere mensen wiens zicht niet meer helemaal in orde is. Iwata, de grote meneer bij het Japanse bedrijf, gaf verder aan het deze nieuwe versie van de DS ideaal geschikt is om “meerdere mensen in een kamer te betrekken bij het spelen van games”. Dat laatste klinkt ons in de oren als een loos argument, maar dat de DSi XL beter geschikt is voor de oudere medemens kunnen we niet ontkennen. Niet alleen is het apparaat door zijn grotere schermen minder vermoeiend voor de ogen, ook de speakers lijken meer geluid te produceren. Dat komt doordat de DSi XL in vergelijking met het vorige model uitgerust met zeven kleine gaatjes waar de luidsprekers zitten, in plaats van één enkel klein slipje in het omhulsel waardoor het geluid moet komen. Slechthorenden halen dus ook voordeel uit de aanschaf van Nintendo's jongste telg in de DS-familie.

Waar hebben vijftigplussers nog zoal moeite mee wanneer we ze een DS in de handen stoppen? De kleine stylus moet Nintendo gedacht hebben, en ook voor dat probleem heeft de DSi XL een oplossing. Het pennetje dat aan de zijkant van het apparaat verstopt zit is enkele millimeters langer geworden, maar het zal vooral de bijgeleverde 'large stylus' zijn waar over gesproken zal worden. Deze ziet er daadwerkelijk uit zoals een balpen, compleet met een vastmaakklepje (heeft zoiets eigenlijk wel een naam?) aan de zijkant. Nadeel: je kunt de pen niet in je DSi XL stoppen zoals dat bij de traditionele stylus het geval is. Het risico dat je dit ding kwijtspeelt is dus groot.

Toch is Nintendo niet helemaal consistent geweest in hun visie om de DSi XL richting een oudere doelgroep te promoten. Zo zijn de knoppen en de vierpuntstoets niet merkbaar groter geworden, wat ervoor zorgt dat beide elementen er nu opvallend klein uitzien door het grotere formaat van het apparaat. Een heleboel titels mogen dan wel een touch-besturing ondersteunen, het gebruik van knoppen is in bijna alle gevallen nog steeds essentieel. Wel mooi is dat de oplader van de DSi ook past op de XL-editie en dat van de batterij twee uur langer meegaat in vergelijking met de voorgaande uitvoering.

De DSi XL is verkrijgbaar in deze twee kleuren (rustieke houten tafel niet inbegrepen).

Ook moeten we vermelden dat de DSi XL standaard twee games geïnstalleerd heeft, wat nog nooit eerder het geval was bij een draagbaar cardridge apparaat van Nintendo. Het gaat om 'Dr. Kawashima's Brain Training: Woorden en Beelden' en 'Dictionary: 6 in 1 with Camera Function'. Van Brain Training weten we ondertussen wel wat we mogen verwachten: een compilatie van activiteiten die je brein aan het werk zetten met simpele raadsels. Deze keer draait het - zoals de titel al verklapt - om spelletjes die draaien rond kunst en taal. Dictionary: 6 in 1 is dan weer een digitaal woordenboek waarmee je woorden richting het Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans en zelfs Japans kunt vertalen. Dit doe je door het gewenste woord in te geven op het touchscreen, of door een foto te nemen van een woord met de camera van de DSi XL. De software zal het woord inscannen en je vervolgens voorzien van de gewenste vertaling. Ook zit de Opera internet browser standaard bij de DSi XL aan boord, alsook een SD-slot waarop je DSiWare-games kunt opslaan.

De echte gamer klaagde bij de lancering van de DSi in 2009 vooral over het ontbreken van een GBA-slot aan de onderkant van de handheld, en zelfs nu Nintendo het apparaat groter heeft gemaakt lijkt er nog steeds geen plaats beschikbaar om backwards compatibility met de vorige generatie spellen aan te bieden. Mocht dit wel het geval geweest zijn was de aanschaf van een DSi XL een stuk meer te verantwoorden geweest zijn mocht je reeds een DSi in huis hebben.

Wanneer je al het bovenstaande gelezen hebt is het duidelijk welke doelgroep Nintendo voor ogen heeft met de DSi XL. Is er niets mis met je ogen en kun je perfect overweg met de stylus, dan rest vooral de vraag of je je DS graag overal mee naartoe neemt. Het apparaat is namelijk een stuk minder draagbaar dan alle voorgaande modellen. Ben je iemand die liever gewoon thuis wat games speelt zonder daarvoor zijn televisie aan te zetten, dan is de DSi XL een interessante optie. Heb is al een DS (lite) in je bezit, dan moet je zelf afwegen of je belang hecht aan een on-board camera + de optie om DSiWare titels te downloaden, en of je daarvoor je GBA-compatibiliteit wilt afstaan.

De DSi XL zal vanaf 5 maart bij de betere winkelketens verkrijgbaar zijn voor zo'n 179 euro. Het apparaat verschijnt in twee versies, zijnde de Dark Brown en Wine Red edities. Allebei voorzien ze de DSi XL van een glossy uiterlijk in het bruin of in het rood.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Related topics
Over de auteur
Philip Cremers avatar

Philip Cremers

Contributor

Reacties