Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Dragon Quest Builders is een doelgerichte Minecraft

Bouwen voor het vaderland.

Er zijn een aantal universele wijsheden: praat niet met vreemden, eet geen snoep van de grond en zeg niet toe als een megalomane tovenaar je aanbiedt om samen met hem de wereld over te nemen. Dat laatste heeft de held uit Dragon Quest voor de NES nooit meegekregen, en nu is de wereld vergaan. Het is aan jou als legendarische Builder om de wereld weer te herstellen. Dragon Quest Builders verscheen in 2016 voor de PlayStation 4 en de PlayStation Vita, en sindsdien is Square Enix druk bezig om de Switch-versie blokje voor blokje op te bouwen.

In Dragon Quest Builders ben jij de enige die je nog herinnert hoe je iets moet bouwen. Het is in deze actie-RPG dan ook jouw taak om verwoeste steden te bezoeken en die weer op te knappen. Dat doe je op een Minecraft-achtige manier, door grondstoffen uit blokken en voorwerpen in de omgeving te winnen. Tijdens je herstelwerkzaamheden trek je inwoners aan, die zich in jouw dorp vestigen. Zij hebben zo hun behoeftes, waar jij ze in moet voorzien. Denk daarbij aan het bouwen van een slaapkamer of een smidse. Door die kamers te bouwen help je ook jezelf, want elke verbetering brengt bonussen met zich mee. Het herbouwen van de wereld prikkelt je creativiteit, en je wordt ook constant gemotiveerd door de doelen die je moet volbrengen.

Het wordt al snel duidelijk dat de Switch-versie van Dragon Quest Builders een superieure mobiele ervaring biedt, ten opzichte van de PlayStation Vita-versie. Allereerst zijn de graphics scherper en is de frame rate hoger. Bovendien heeft de Vita-versie geen Cross-Save mogelijkheden, waardoor het nu pas mogelijk is om onderweg en thuis dezelfde spelwereld te hebben. Dat de Switch-versie meer aliasing laat zien dan de PlayStation 4-versie, is niet storend dankzij de kleurrijke en cartooneske stijl. Tel daarbij op dat de Switch-versie geen content mist ten opzichte van zijn oudere broers, en je hebt een uitstekende game die overal piekfijn te spelen is.

Dragon Quest Builders heeft op de Switch twee unieke toevoegingen in de Terra Incognita-modus, oftewel de modus waarin je ongelimiteerd kunt bouwen wat je wilt. Allereerst krijg je de Great Sabercub, een tijgerwelpje waar je op kunt rondrijden. Het beestje kan aanvallen, sneller rennen en hoger springen, waardoor het een stuk eenvoudiger is om grondstoffen voor je epische bouwwerken te verzamelen. Ook kun je de originele Famicom cartridge van Dragon Quest nabouwen, waar je de sprite art van die game uit kunt halen om mee te bouwen. Het is een knipoog naar de roots van de serie, die meer dan dertig jaar geleden op de NES is begonnen.

Het lijkt erop dat de Switch het perfecte onderkomen is voor Dragon Quest Builders. De game draait vloeiend en biedt mobiel ook een betere ervaring dan zijn broertje op de PlayStation Vita. Er is nergens aan content ingeboet en de kleine toevoegingen aan de Terra Incognita-modus zijn charmant. Dragon Quest Builders brengt een actie-RPG-jasje naar de creatieve formule van Minecraft, en blaast daarmee een frisse wind door het genre.

Dragon Quest Builders komt op 9 februari uit op de Nintendo Switch. De game is nu verkrijgbaar op de PlayStation 4 en de PlayStation Vita.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article
Follow a topic and we'll email you when we write an article about it.

Dragon Quest Builders

PS4, PS3, PlayStation Vita, Nintendo Switch

Related topics
Over de auteur
Sander van Leth avatar

Sander van Leth

Retrogamesnob

Sander speelt zo'n beetje alles wat los en vast zit, als het maar beweegt. Is er heilig van overtuigd dat er niets mooier klinkt dan de muziek van de SNES.

Reacties