Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Alle draagbare apparaten in de EU moeten tegen eind 2024 opladen via USB-C

Heeft grote impact op Apple.

Tegen de herfst van 2024 moeten alle draagbare elektronische apparaten in de Europese Unie voorzien zijn van een USB C-oplaadpunt. Dat hebben de Europese lidstaten na meer dan 10 jaar debat beslist in het Europese parlement.

De richtlijn moet het leven van consumenten makkelijker maken, producten duurzamer maken en de afvalberg van elektronische apparaten of e-waste beperken. Jaarlijks groeit die afvalberg met ongeveer 11.000 ton door gebruikte en weggegooide opladers.

Om die reden moeten alle smartphones, tablets, e-readers, oortjes, digitale camera's, headsets, handheld gameconsoles en draagbare speakers in de herfst van 2024 beschikken over een USB-C oplaadpunt. Laptops vallen ook onder de richtlijn, maar moeten pas ten vroegste in 2027 voorzien zijn van zo'n type oplaadpunt.

"Dankzij de nieuwe regels hebben consumenten niet telkens een andere oplader en oplaadkabel nodig als zij een nieuw apparaat kopen, maar kunnen zij één oplader gebruiken voor al hun kleine en middelgrote draagbare elektronische apparaten."

"De laadsnelheid wordt ook geharmoniseerd voor apparaten die snelladen ondersteunen. Daardoor kunnen gebruikers hun apparaten altijd aan dezelfde snelheid opladen met alle compatibele laders", aldus een persbericht van het Europese parlement.

De Europese Unie probeert al jaren ervoor te zorgen dat de technologiesector het aantal types laders doet slinken tot een universele lader. Die laatste kwam er tot dusver niet omdat Apple bleef dwarsliggen en daarom grijpt de Europese nu dus in.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Related topics
Over de auteur
Glenn Nouws avatar

Glenn Nouws

Contributor

Door een spierziekte rolt Glenn door het leven in een elektrische rolstoel en is hij een gedreven Powerchair hockey-speler. Sinds zijn eerste aanraking met de PlayStation 1 is hij ook verslaafd aan alles wat met gaming te maken heeft.

Reacties